Mam pytanie ze stolarki.. jaka kolejnośc jest lepsza.. najpierw fornirowanie potem robienie otworów czy odwrotnie?? da się wgóle położyc fornir na otworach??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
fornirowanie a otwory
Collapse
X
-
troche z innej beczki, ale tez chodzi o fornir.
Mozecie mi powiedziec jak najlepiej "nalozyc" fornir na kolumny? chodzi o to ze mam narzie normalna czarna plyta wiorowa z kazdej strony,wszystko jest rowne, zadne kanty nie wystaja, ani nic z tych rzeczy, ale jak mam przygotowac powierzchnie pod fornir? czym go przykleic? itp. Myslalem zeby wziasc jakims papierem sciernym (np.60-80) przeleciac cala powierzchnie kolumn zeby fornir sie tego lepiej trzymal, obsmarowac je wikolem i przylozyc fornir, no i przycisnac czyms, ale zawsze lepiej sie zapytac jak to sie powinno prawidlowo robic. no i czym kleic, mam duzo Vikolu, i dobrze by bylo go wykrozystac, bo kupilem 2L :), a zuzylem hm 03-04L, wiec jeszcze troche tego mam :). no chyba ze lepiej jakims innym to Vikol do czegos innego wykorzystam.
Pozdrawiam
Grzesiek
Skomentuj
-
naj lepiej abyś pozbył się laminatu jaki jest na płycie. Wtedy płyta będzie mogła bardzo dobrze wchłonąć klej. Ja kleiłem butaprenem. Na 2 małe monitorki 1litr kleju to minimum (nie można żałować).Butapren musi wychodzić aż bokami :)
pozdrawiam
PS Niedługo odsłona moich monitorków (szukam aparatu do zdjęć)
Skomentuj
-
Witam. Ja pare dni temu fornirowałem suba i użyłem do tego celu kleju o nazwie MINUTEX. Muszę przyznać, że jest o wiele lepszy od Butaprenu. Nie śmierdzi, nie brudzi i co wazne,- po ok. 8 godzinach można śmiało zdejmować obciążenie i kleić następne ścianki. Jedyna wada - 10PLN = 0,5 litra.
Skomentuj
-
Tak przykrych doświadczeń to jeszcze nie miałem. Sam wysłuchałem dobrych rad od innych i nie jest źle, dla tego piszę sprawdzony sposób.
esh0 masz rację ze się butapren kurczy ale vikol jeszcze bardzej.A jak nie wierzysz to zrób doświadczenie <<zalej 2 otworki jeden vikolem drugi butaprenem>> zobaczysz co się z czym dzieje.
pozdrawiam
Skomentuj
-
no wiec tak: dzisiaj zaczolem fornirowac kolumny vikolem, no i po kilku godzinach porobily misie fale ;/ chyba przesadzilem z klejem, nic narazie nie peklo ale fale sa straszne, dobrze ze narazie tylko spod kolumn zrobilem :), i juz z jednej zerwalem bo nie moglem na to patrzec, a 2 w miare wyszlo, ale to tez nei to co oczekuje. jutro ide kupie jakis klej z tych co podaliscie i moze bedzie lepiej, bo szkoda stracic tyle forniru.
Skomentuj
-
za zimne zelazko? :| czemu nikt mi nie napisal wczesniej ze to trzeba na garaco kleic ;/ ehh, ja to kleilem tak normalnie, posmarowalem klejem, przylozylem fornir, na to sty(e)ropian? no i na to obciazenie kilkanascie kg. napiszcie mi prosze jak to dokladnie powinno sie robic krok po kroku, no i jaki klej, bo jak narazie zdecydowalem sie na Ponal Express, na jakiejs tam stronie znalazlem ze to jest m.in. do forniru i szybko wiaze, no i tutaj ktos polecal Ponal tyle ze nie express tylko super 3,wiec jutro go kupie i wyprobuje(expressa)
Skomentuj
-
my wcześniej o klejach pisaliśmy, a tu się okazało że kolega żelazka nie użył. W sumie ja nic o żelazku nie pisałem bo mi nie było potrzebne. Wystarczyło grubą warstwę butaprenu nałożyć na fornir i na skrzynkę -> odczekać koło 15 minut -> jeszcze raz posmarować gdzie było go mniej -> położyć fornir na skrzynkę -> wziąść drewniany wałek do ciasta i "powałkować fornir" tak aby klej wychodził brzegami -> i docisnąć niewielkim ciężarem -> zaczekać koło 12 godzin i przyklejone.
pozdrawiam
Skomentuj
-
witam, no wiec przykleilem na Vilok sposobem ktory mi powiedzial esh0 ( dzieki mu za to), tym sposobem polozylem fornir na jedna kolumne w ciagu jednego dnia ( oprocz jednej scianki, bo czekam na terminal i jeszcze tej scianki nie przykleilem do kolumny). wyszlo to calkiem niezle. w srode bede lakierowal, jak skacze to pokaze zdjecia.
P.S.
NIE KUPUJCIE NIC W WW.ELEKTROLAND.COM.PL !! TO OSZUSCI, LICZA CHYBA TYLKO NA TO ZE KTOS IM NA KONTO KASE WPLACI I NIE BEDZIE MIAL WYJSCIA, BEDIZE MUSIAL CZEKAC, JA WYBRALEM ZAPLATE PRZY ODBIORZE NO I 1.5 TYGODNIA CZEKALEM NA PACZKE I DUPA, NAWET NIE CHCA MI ODPISAC CO SIE Z NIA DZIEJE :|. NIE POLECAM TEGO SKLEPU. PRZEZ NICH DOPERO WE WTOREK BEDE MIAL TERMINALE DO KOLUMN, ( W INNYM SKLEPIE ZAMOWILEM), A TAK TO BYM DZISIAJ LAKIEROWAL KOLUMNY, EHH....
[ Dodano: 2004-09-11, 16:50 ]
AHA, JESZCZE JEDNA REKLAME ZROBIE :). JAK BY KTOS CHCIAL KUPIC FORNIR I NIE WIE GDZIE, TO POLECAM SKLEP. http://www.drewno-lux.com.pl/:), MILA OBSLUGA, PACZKA DOCHODZI DZIEN PO ZAMOWIENIU NO I W/G MNIE DOBRY FORNIR, I NIE DROGI Z TEGO CO CZYTALEM W INNYCH POSTACH. JA ZA DEBOWY PLACILEM OK 10ZŁ ZA M2 :). (szerokosc ok 22-30cm)
POLECAM TEN SKLEP!!! NA STRONIE JESZCZE NIE DZIALA, ALE MOZNA SIE Z NIMI SKONTAKTOWAC PRZEZ MAIL BADZ TELEFON !
p.s.
to by byla na tyle, sorki ze duzymy literami :) ale mialem capslock wcisniety jak pisalem i dopiero po czasie zauwazylem, a nie chcialo mi sie od poczatku tego pisac :).
Skomentuj
Skomentuj