Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub samochodowy - 80Hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub samochodowy - 80Hz

Hej!! Już wiem dlaczego wooferki samochodowe strojone są tak wysoko :-)

Dziś sprawdzałem działanie mojego wooferka w aucie. Skrzyneczka 24l i do tego samochodowy 20cm głośniczek Monacora CBR200TCR. 2cewki po 80W w RMS czyli razem 160W RMS :) Napędza to 2xTDA7294 na przetwornicy Irka - chociaż planuję spiąć głośnik w 8R i zrobić mostek na TDA - podobno jeden wzmacniacz ma lepszą kontroę nad głośnikiem.

Strojenie mam na 36Hz i bassu jest co nie miara ale drażni mnie to, że każdy plastik w aucie "gra" - w środku boczki tapicerki, na zewnątrz ramki, taklica rejestracyjna - niebęde przecież wszystkiego usztywniał. I tak się zastanawiam czy by go nie przestroić troszeczkę wyżej, 80Hz to trochę wysoko, ale sprzęty CA są tak właśnie strojone (chyba celowo) bo w domu w fazie testów te ~36hz było mało odczuwalne, ale w małym aucie tragedia. Jak sobie dałem głośniej i wysiadłem z samochodu, zauważyłem, że normalnie tylna klapa delikatnie drga w rytm bitu :-) ale ja tak niechce i sie zastanawiam na ile wy stroicie swoje samochodowe potworki??

Tu nie chodzi o strojenie a raczej o cięcie.Jeśli tniesz nisko to i automatycznie musisz podać na suba większą moc.W tak małym "pomieszczeniu" jakim jest auto niewiele usłyszysz tego "dołu",bedzie go raczej czuć na blacharce.Popróbuj ciecia w granicy 80-100Hz choć to i tak niezbyt wiele zmieni w kwestii brzęczenia.
    Według mnie najpraktyczniejszy i najmniej meczący w aucie sub to taki który nie zejdzie nizej niż 40 Hz.Ładnie kopie i nie powoduje zbyt wielu rezonansów budy.Choć bez wytłumiania raczej się nie uda.

Skomentuj

Czy ja wiem, regulacja filtrem niewiele daje. Za wprawianie w ruch wszystkich drgających elementówtów odpowiadają niskie częstotliwości. A od dołu tnie się właśnie rurką BR - do filtra należy góra.

Skomentuj

LOL,Dół to sie tnie subsonicem,rurka br jest do strojenia :)

Skomentuj

PETERS, to nie tak.
          Pisałem Ci już że bez wytłumienia będzie ciężko.Jeśli nadal nie wierzysz zrób mały eksperyment.Włóż do bagażnika starą kołdre lub coś podobnego tylko w taki sposób aby nie zakrywać przestrzeni wokół głośnika.Najlepiej wzdłuż tylnego pasa i błotników.To powinno pozwolić Ci zrozumiec jak wazną rzeczą jest wytłumianie(wygłuszanie).
          I tu niestety potwierdza się fakt że suba do auta najlepiej zabudowywać w tylnej półce,przynajmniej bagażnik nie gra a i nie ma problemów z przebiciem się dźwieku do kabiny.No pozór w hatchbackach wystepuje również ten problem,co prawda w mniejszym stopniu ale jednak.
          A i Tasior dobrze prawi.

Skomentuj

umberto, fakt, moża by trochę lepiej powytłumiać niektóre rzeczy, ale to bezsens, ten głośnik jest do tego przystosowany i chyba wrzucę go w półeczkę.

Tasior, to wrzuć gwizdki do bagażnika a też nie będzie się nic trzęsło :-) Drgania powodują tylko niskie częstotliwości a mi nie chodzi o drgania ale o sam bass. A właśnie suby strojone wysoko(niżej nie ma najczęsciej po co bo głośnik kiepski) dają tylko bass (no już troszkę przemieszany z wysokimi) ale nie zchodzą nisko. Jak pisał umberto część tej energii, drgań pochłania wytłumienie - chociaż to tylko wytłumienie, cudów się nie spodziewam, ale dobrze kombinujesz, spróbujemy subsonikiem obciąć troszeczkę to może dać znacznie więcej.

Dla porównania dodam, że władowałem na chwilę starego suba na ARN150-03/4 tylko właśnie strojony, niepamiętam dokładnie na ile, ale wysoko - coś 60-80Hz i takiego rezonansu nie było.

Skomentuj

Ja własnie kombinowałem w garażu ze skrzynką zintegrowaną z tylną półką w mojej astrze.W porównaniu do suba w bagażniku różnica jest porażająca,niedość że w kabinie panują momentami zabujcze natężenia przy niezbyt wielkiej mocy (ok.100W) to na dodatek problem wibrujących blach mam z głowy.W bagazniku panuje niemal cisza (sedan).
              I tu muszę podziękować Magikowi,ten intertechnik jest doprawdy kapitalny!

Skomentuj

co za intertechnika masz i ile kosztował?

Skomentuj

To jest MDS 08
                  Jest on dostępny na http://www.gae.pl/sklep/product_info...roducts_id/565
                  Cena 269zł,poniżej garść danych:

Fs = 25, Hz
                  Qms = 2,7
                  Vas = 56,7 liters
                  Cms = 0,8 mm/N
                  Mms = 44,6 g
                  Xmax = 3,5 mm
                  Sd = 243, sq.cm
                  Qes = 0,356
                  Re = 3,4 ohms
                  Z = 4, ohms
                  Pe = 120, watts
                  Qts = 0,315
                  1-W SPL = 88, dB

Może to nie jest potwór ale jak do auta daje basu pod dostatkiem i to dobrej jakości.

Skomentuj

Ten intertechnik to fajny glosnik... stworzony jest on do sluchania muzyki a nie do lupania tak jak wiekszosc.... 10" kosztuje juz cos kolo 500zl czyli tyle co np moj JL Audio 10W0 wiec to o czyms swiadczy..... Moze powiem troche nie po polsku ale ktos kiedys powiedzial mi takie slowa "GLOSNIK GRA TAK JAK KOSZTUJE" i jestem 100% pewny ze tak jest... i tu intertechnik to potwierdza- 270zl za 8"

PS taka ciekawostaka- w zawodach car audio w kategori dB Drag miezy sie natezenie dzwieku tylko do czestotliwosc granicznej 80Hz powyzej tej czestotliwosci nic nie jest brane pod uwage....

Pozdrawiam

Skomentuj

PETERS,
                      fakt, moża by trochę lepiej powytłumiać niektóre rzeczy, ale to bezsens,
                      chociaż to tylko wytłumienie, cudów się nie spodziewam,
                      oj stary, to sie zacznij spodziewać tych cudów bo chyba nie masz pojęcia jak bardzo sie wszysko zmieni.. :)

Skrzyneczka 24l i do tego samochodowy 20cm głośniczek Monacora CBR200TCR. 2cewki po 80W w RMS czyli razem 160W RMS :) Napędza to 2xTDA7294 na przetwornicy Irka
                      czemu taki sprzęt?

umberto,
                      I tu muszę podziękować Magikowi,ten intertechnik jest doprawdy kapitalny!
                      Może to nie jest potwór ale jak do auta daje basu pod dostatkiem i to dobrej jakości.
                      to jest samochodowy potworek w niskiej cenie o jakości jakiej wszystkie popularne na tym foum głośniki mogą pomażyć.. hehe.. jest kapitalny!
                      a ja zawsze do usług jak trzeba.

pozdrawiam.

Skomentuj

Czemu taki?? Mały bagażnik, głośnik 2 cewkowy, normalnie musiałbym zastosować większy głośnik aby uzyskać taką moc (bo w sumie do mojego auta taka moc wystarcza w 200, co pociągnęło by za sobą większą skrzynię a na to nie za bardzo mogę sobie pozwolic. Z wytłumieniem, wiem o co Wam chodzi nawet przeprowadziłem stosowne próby, ale nie mam zamiaru używać bagażnika tylko do wożenia suba i paru kołder :)

Głośnik idzie w półke, tylko chyba będe jakimś cudem robił nową, bo szkoda mi niszczyć oryginalnej, zresztą ona i tak by chyba nie wytrzymała, bo głośnik trochę waży.

Skomentuj

Czaruję...
                        X