Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kompem: mega problem !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to pora odświerzyć temat.
    Pochodził ledwie te 2 miechy i już się pozawiruszał itp. tak, że już net nie chciał chodzić. Więc sformatowałem dysk jeszcze raz. I oczywiście znowu dzieją się te rzeczy o których pisałem na początku tematu. Format nie pomaga, nawet byłem u kumpla i myślałem że mam uwaloną płytę główną. Przełożyliśmy płytę i niby chodziło więc pomyślałem że trzeba będzie płytę główną kupić. Ale co się okazało?
    Po zainstalowaniu karty sieciowej i podłączeniu kabla od anteny komputer nie mógł pobrać adresu sieciowego. Więc wpisałem adres ręcznie. Niby się połączył ale strona nie chciała się żadna włączyć i gg też nie chciało się włączyć. W ogóle pingi na np. onet były zbyt duże bo w granicach 500 ms (jeżeli w ogóle się włączyły).
    Więc sobie myślę, że może trzeba go ponownie uruchomić. Tak zrobiłem i okazało się że dalej monitor się wyłącza. Działo się to samo co na początku z moją płytą.
    Ale jak wyciągnąłem sieciówkę i włożyłem ją w inny port, uruchomiłem kompa to się włączył.
    No i teraz przynajmniej wiem że moja płyta nie jest upalona. Winy więc szukam w karcie sieciowej bądź w kablu do anteny. Może gdzieś się przetarł i jakieś zwarcia w nim robi?? no nie mam pojęcia

Skomentuj

eh.. chyba kazdy to przerabial... :) nie ma sie co dziwic, takie sa poczatki z internetem :)hehe. Kiedys bylo tego mniej i nie bylo tych glupich programow co teraz XXX :/. ale po kilku razach i kilku-dziesieciu formatach komputera juz sie odechciewa bab....
      ... i czlowiek przerzuca sie na facetow hehe (joke)
      ... i wtedy jest sie normalnym, pozadnym uzytkownikiem internetu :)
      Nie znam czlowieka ktory po zalozeniu internetu by nie mial problemow z reklamami XXX, no ale coz... takie zycie :)

Skomentuj

Daj swojego maila wysle Ci normalnego antywira. I zainstaluj firefoxa.

Skomentuj

normalnego czyli jakiego ?

Skomentuj

NOD32, Norton sie chowa przy nim. Daj maila, plik ma kolo 8 mega.

I tak jak mowie, instaluj firefoxa. IE jest do bani.

I system zrob tak:

1. Podziel dysk na partycje. Jak masz 40 gb to wystarcza 2 , 3 partycje.
            2. Systemowa C wystarczy 10 giga. Windows plus programy plus plik wymiany(SWAP)
            3. Instaluj Windows XP SP2 . SP1 jest juz skonczony.Nie posiada odpowiednich lat np
            przeciw wirusowi blaster i sasser.
            4. Po zainstalowaniu windowsa zainstaluj antywira ktorego Ci wysle jesli bedziesz chcial
            5. Zainstaluj firefoxa.
            6. Nie wylaczaj zapory systemowej windowsa xp.Powinna utrudnic sciaganie takich roznych
            ...aware. Zapora windowsa Ci wystarczy, nie instaluj zadnych dodatkowych firewali.
            5. Strzez sie przed produktami firmy Symantec chyba ze lubisz miec powolny system.
            6. Pozakladaj w windowsie konta , osobne dla Ciebie i siostry (siostr). Dodatkowo mozesz
            wylaczyc mozliwosc instalacji oprogramowania z danego konta dzieki czemy np siostra
            nie bedzie mogla instalowac oprogramowania a jedynie kozystac z tego ktore juz jest
            zainstalowane ( ktore Ty zainstalujesz).
            7. Antywir ktorego Ci proponuje ma rezydentne skanery takze dla poczty mail.

jak masz jeszcze jakies pytania to dawaj

Skomentuj

Panda Antivirus Platinum z czasopisma Ekspert
              beznadziejny! mialem go; odpalilem go sprawdzil kompa i nic nie znalazł; wszedlem na www.skaner.mks.com.pl i ten dopiero znalazl wira
              eh.. chyba kazdy to przerabial... :) nie ma sie co dziwic, takie sa poczatki z internetem :)hehe. Kiedys bylo tego mniej i nie bylo tych glupich programow co teraz XXX :/. ale po kilku razach i kilku-dziesieciu formatach komputera juz sie odechciewa bab....
              ... i czlowiek przerzuca sie na facetow hehe (joke)
              ... i wtedy jest sie normalnym, pozadnym uzytkownikiem internetu :)
              Nie znam czlowieka ktory po zalozeniu internetu by nie mial problemow z reklamami XXX, no ale coz... takie zycie :)
              jan ie mialem :P w ustawieniach trzeba odchaczyc mozliwosc otwierania formantów ACTIVEX :P
              zainstaluj sobie tez windows antispyware 80dni shareware:P
              zainstaluj popup killer albo cos podobnego to sie xxx nie bedzie otwieral albo inne strony; xcleaner i narzedzia do usuwania trojanów np na www.mks.com.pl
              przypominam ze trzeba usuwac pliki temporary internet files :p sa male i bardzo duzo ich jest; zapychaja system!!

[ Dodano: 2005-08-11, 22:08 ]
              przeciw wirusowi blaster i sasser
              łatki takie mozna sciagnac z neta obie po 250kb
              i oprócz tego podesle Ci trojanka zeby przejac kontrole nad Twoim kompem :P
              a dlaczego?
              6. Nie wylaczaj zapory systemowej windowsa xp.Powinna utrudnic sciaganie takich roznych
              ...aware. Zapora windowsa Ci wystarczy, nie instaluj zadnych dodatkowych firewali.
              5. Strzez sie przed produktami firmy Symantec chyba ze lubisz miec powolny system
              zapora utrudnia polaczenie z kompem a aware sciagaja sie ze stron jako pliki temporary internet files~!!!!!
              zapora windwos jest beznadziejna- nie chroni przzed polaczeniem np netbios :/

wolno dzilala bo zabieraja sporo ramu

Skomentuj

damian_drwiega@o2.pl

Tylko że nie chodzi mi za bardzo o antywiry ale o konflikt sprzętu. Dlaczego ten monitor mi wygasa. Wyciągnąłem sieciówkę i włożyłem w inny port i chodzi niby normalnie. Jeszcze dzisiaj ustawię antenę tak jak ma być (wpadną kumple z laptopem i wyspinamy się na dach).

Skomentuj

[ Dodano: 2005-08-11, 22:08 ]
                  przeciw wirusowi blaster i sasser
                  łatki takie mozna sciagnac z neta obie po 250kb
                  i oprócz tego podesle Ci trojanka zeby przejac kontrole nad Twoim kompem :P

a dlaczego?

5. Strzez sie przed produktami firmy Symantec chyba ze lubisz miec powolny system
                  zapora utrudnia polaczenie z kompem a aware sciagaja sie ze stron jako pliki temporary internet files~!!!!!
                  zapora windwos jest beznadziejna- nie chroni przzed polaczeniem np netbios :/

wolno dzilala bo zabieraja sporo ramu[/quote]

1. Ale sp2 oprocz tych latek ma wiele innych.Nie koniecznie po 250kb. Sp1 jest atakowany odrazu po instalacji.

2. Jak juz komus proponuje pomoc to nie po to zeby sobie robic antyreklame na forum ...

3. A chodzby dla tego ze nie potrafi blokowac popup tak jak firefox , nie obsluguje pluginow, nie obsluguje zakladek ( bil gejts stwierdzial jakis czas temu ze zakladki nie sa nikomu do niczego potrzebne.Widac woli miec 100 okien otwartych...).

5 i 6.Jak jestes juz taki fachman to powinienes wiedziec ze skoro laczy sie radiowo to prawdopodobnie kozysta z firewali sprzetowych ktore po czesci juz filtruja dane. Poza tym prawdopodobnie stoi za NATem i jest na wewnetrznym ip. Poza tym kto bychcial atakowac przez netbios czy atak ddos zwyklego usera...

Poza tym wszystkim mozna doinstalowac jakiegos adawara i skanowac dysk co jakis czas w poszukiwaniu spyware i innych smieci.

7. I dlatego nie nalezy kozystac z produktow tej firmy. Taka jest moja opinia.

Skomentuj

W pełnie zgadzam się z Tato-Muminka. IE jest do bani, ja korzystam z Maxthona. Używam Nortona Corporate Edition. Zwykły przy nim wysiada, a przy tym Corporate prawie pamięci nie zużywa!. Jeżeli chcecie jeszcze oszczędzic pamięci, używajcie Astona (szukac strony przez google). jest to zamiennik explorera, używa około 7mb pamięci, a explorer potrafi do 40mb... jest szybszy i można go fajnie wystroic - ale nie trzeba ;] wypróbujcie, bo naprawdę warto nawet wersji Trial.

Skomentuj

Słuchaj ! jezeli przelozyles sieciowke do innego gniazda i juz chodzi ok to znaczy ze sieciowka robila konflikt z innym sprzetem w Twoim kompie, chodzi mi o to ze mogla korzystac z jednego przerwania (IRQ) razem z innym urzadzeniem i to powodowalo ze Ci sie nie wlacza sys(monitor gasnie). Ja mialem pare problemow z kartami rozszerzen na plytach glownych i zazwyczaj wystarczylo je przeniesc do innego gniazda PCI. Pozdro

[ Dodano: 2005-08-14, 18:31 ]
                      PS. Chcialbym sie spytac czy ktos juz sie spotkał z Was z wirusem Jeefo? nęka mnie juz od dluzszego czasu, w sumie nic nie robi ale jako tako to jest wirus i nie powinien byc w kompie :) w sumie jak go mam to mi tylko nie chce działac przeglądarka Avant Browser, wir ten siedzi w pliku svchost i nie mam sie jak do niego dobrac poniewaz jest uzywany przez system, a nie chce mi sie robic formata itp,

Skomentuj

a co obsługuje proces svchost? może da się go zamknąc na chwilę i wtedy próbowac skanowac. napewno już próbowałeś korzystac z mksa, nortona itp...

Skomentuj

no własnie nie da sie go zamknac heh :/ a jak sie da to sie po chwili wlacza ponownie, mks skanowalem i nie usunie mi tego wira bo nie moze zapewne pogrzebac w pliku gdyz jest ok uzywany przez system ciagle :/

Skomentuj

uruchom kopma w trybie awaryjnym, wylacz kopie apasowa czy jakos tak windowsa i skanuj jeszcze raz:p svchost to podstawowy proces windowsa :p buahahah

http://forum.pcmaniak.pl/ftopic24193...b64e0ff79a7d7e
                            testy antywirósów NOD32 słaby :P
                            najlepszy NAV2005 :)

Skomentuj

Ja wiem ze svchost to podstawowy proces windowsa :) i w trybie awaryjnym nic mi to nie da jak go odpale :) bo tak czy siak bedzie uzywalny przez system :)

Skomentuj

Zombal: poslalem ci juz program do usuniecia jeefo

mysle ze pomoze

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                                  uruchom kopma w trybie awaryjnym, wylacz kopie apasowa czy jakos tak testy antywirósów NOD32 słaby :P
                                  najlepszy NAV2005 :)
                                  Notron to kobyła a nie program antyvirusowy nie usuwa trojanów robaków, więc jest do dupy, a NOD32 rulezz ani razu mnie nie zawiódł

Skomentuj

Coz... jesli chodzi o maxthona to niestety jest to nakladka na IE chyba ze obecnie sie to juz zmienilo.

A jezeli chodzi o svchost to macie racje, to jest proces windy. Jego bledna usluge wykozystywal wirus blaster badz sasser dzieki czemu komputer wylaczal sie po okreslonym czasie.

Skomentuj

ja też NOD32 - od dłuuuugiego czasu nie mam wirusów i trojanów chyba też nie :)

Skomentuj

macie problemy... ja mam od roku win 2k+sp4 i nie pamietam co to wirus, a dziennie przegladam dosc duzo stron internetowych :)

Skomentuj

Wiecie co mi jeszcze do głowy przyszło? Że może mam za słaby zasilacz... tylko 150W. I może to właśnie przez niego mam takie problemy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X