Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Loudspeaker LB 562

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Loudspeaker LB 562

W moim miasteczku w Plusie zobaczyłem coś takiego.
    Kolumny firmy Clatronic model jak wyzej sa na stronce
    http://www.clatronic.com/viashopen/s...ont/start.asp?
    trójdrożne 180 , wat sin
    Wiadomo przetworniki tanie , obudowa lekka, zwrotka tragiczna ale walcie ile taka para moze kosztowac?

Też je widziałem i nawet zastanawiałem się nad kupnem, ale zrezygnowałem. Z tą mocą to troche przesadzili. A te 28Hz to chyba przy -12dB albo i więcej. Drobne niedomówienie.
    Ale brzydko znowu nie wyglądają.
    Ile kosztują?? 199zl?

Skomentuj

Szkoda ze nie sprzedaja samej budy, do tanich kolumienek na zamowienie w sam by bylo

Skomentuj

taka parka to 189pln zastanawiam sie bo slyszlaem je w pizzeri podlaczone do czegos ale graly, i nie bylo tak tragicznie , kurde za ta cene to nie jeste w stanie nic kupic a tu masz podlogowe kolumny , tylko tuning zrobic i wio ewentualnie wymienic przetworniki i jest obudowa

Skomentuj

Jesli parka kosztuje w sklepie 189 to zastanawiam sie jaki jest koszt produkcji takiej parki przez producenta. Pewnie jakies 100 zl...

Skomentuj

Domino, też je słyszałem w pizzeri Wysokie tony to tragedia... bas nienajgorszy, średnie nienajlepsze. I to 3way chyba nie jest... Ja bym nie kupił :P

PozdroO

Skomentuj

wymiana elementów zwrotki napewno dużo pomoże w takim zestawie

Skomentuj

ja widzialem reklame w jakiejs sieci handlowej ... to nie bylo 129 za pare tylko cos kolo 300 nie pamietam dokladnie !!

Skomentuj

Witam
                  Jestem nowy na forum wiec chcialbym pozdrowic wszystkich majsterkowiczow :)
                  Wczoraj kupilem wspomniane wyzej kolumny w sklepie Plus za 189 zl. Wiem ze nie jest to na pewno produkt dobrej jakosci ale moje 15 letnie kolumny Unitry ktore dostalem "w spadku" po tacie byly w oplakanym stanie (przede wszystkim sparciale resory). Zagladalem do srodka i wygluszenia prawie nie ma, zwrotnicy tez nie, jest tylko kondensatorek 3,3 /mikro/ F. Niskotonowki sa podlaczone szeregowo, a wysokotonowka rownolegle. Kolumna ma 8 ohm wiec wychodzi na to ze niskotonowki maja po 4 ohm a wysokonowka 8ohm? Chcialbym troche je podtuningowac w wakacje, na razie chce wygluszyc obudowe gabka i postawic ja na kolcach bo oryginalne "podkladki" sa beznadziejne. Nie jestem audiofilem i pewnie dlatego brzmienie tego zestawu nie przyprawia mnie specjalnie o wymioty :) Niedlugo koncze zdawac matury i szykuje sie duzo imprez, glownie dlatego kupilem te kolumny, zeby nie bylo mi zal toche ich pomeczyc. Jak na razie nie przeciazalem ich zbytnio bo naczytalem sie o docieraniu cewek :), ale z tego co pisaliscie to gorzej juz chyba nie bedzie wiec w najblizszym czasie poslucham na co je stac i opisze wrazenia. Glosniki nie maja zadnych oznaczen i nie wiem co sadzic o tym kondensatorku, a chcialbym w przyszlosci kupic do nich jakies zwrotnice zeby to mialo rece i nogi, jaka byscie zaproponowali czestotliwosc podzialu w miare bezpieczna? 5000Hz? Z gory dzieki za odpowiedz.
                  Pozdrawiam
                  ontime

Skomentuj

To zacznijmy od tego, jakiej wielkości są głośniki (kopułka i nisko-średnio), czy to bass reflex i ile mniej więcej litrów.

Pozdro.

Skomentuj

Pojemnosc to 33,3 litra. Glosnik srednio-niskotonowy ma 16cm srednicy a kopulka wysokotonowego ma 3,5 cm srednicy. Glosnik srednio-niskotonowy ma chyba membrane z takiego materialu jak ten: http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...W-165-1394.htm Wogole jest bardzo podobny, tylko kopulke centralna ma gladka a nie w takie paski. Jest to kolumna bass reflex, srednica kanalu wynosi 5cm a dlugosc 11 cm. Jak za pomoca ktoregos z programow z dzialu download sprawdzic pasmo przenoszenia glosnikow? Mam na mysli jakis generator tonow, sprawdzam po koleji od np 30Hz itd. Czy po pojemności tego kondensatorka w srodku mozna wywnioskowac jakie powinno byc miejsce ciecia pasma? W srodku nie ma zadnej przegrody pomiedzy bass reflex'em a glosnikami, czy nalezaloby taka przegrode zamontowac? Czy trzeba jakos wyliczac jej rozmiary?
                      Pozdrowienia
                      ontime

Skomentuj

WOOOOOOOOOT? przegroda poemiedzy glosnikami a br ? ze co? przeciez to br musi jakos pracowac.... jak oddzielisz br to bedziesz mial closed :)

Skomentuj

A więc wzór na częstotliwość odcięcia przy zastosowaniu kondensatora to 1/(2*pi*R*C), więc przy 3.3u i 8 ohm mamy ok 6 kHz a przy 4 ohm 12 kHz. obciąlbym tę kopułkę tak 5 kHz i możesz dodatkowo zamknąć ją w małej przegrodzie od środka kolumny, żeby powietrze i ciśnienie wewnatrz obudowy jej nie szkodziło. Lekko wytłumić, skoro bass reflax ale nie za duzo i nie w okolicy rury. Jeżeli to naprawde ten głosnik niskotonowy co mówisz, to nie jest tak źle.

Pozdro.

[ Dodano: 2005-05-15, 13:55 ]
                          zasymuluje to w WinISd i sprawdze co wyjdzie.

[ Dodano: 2005-05-15, 14:01 ]
                          hmmmm. -3dB wychodzi przy 56 Hz.....

Skomentuj

Tasior mialem na mysli niepelna przegrode Cos takiego jak narysowalem. A co do przegrody kopulki to mam ja wytlumic watolina ?

djsmol - dzieki za pomoc!
                            hmmmm. -3dB wychodzi przy 56 Hz.....[b] - czy to znaczy ze kupa zupelna?

czy taka zwrotnica by pasowala? - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50261739

Wymyslilem tez ze moglbym zamienic kopulke na ta ze starej kolumny jest to Tonsil GDWK 9/40 - 40W i 4ohm. A nastepnie podpiac wszystko pod stara zwrotnice. Na zdjeciu widac ze ma ona dwie cewki, i 2 kondensatory, na duzym srebrnym jest 4,7 /mikro/ F 250V. Czy da sie cos takiego zrobic? Jesli tak to jak podlaczyc glosniki do zwrotnicy zeby kolumna wciaz miala 8 ohm ?

Sorki za jakosc zdjec ale T630 lepszych nie robi, a ja nic innego niemialem pod reka :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Taka kopułka to była w kolumnie ZGC-30. Bo ja wiem, czy lepsza będzie. Możesz spróbować. To cię akurat nic nie kosztuje.
                              Te 56 Hz to rzeczywiście takie sobie. Chociaż ja no 20 cm EW-80 -3dB mam przy 48Hz.Też niezbyt.
                              Pozdro.

Skomentuj

Ja bym ci zaraz zaproponowal zastanowic sie nad zwrotnica. Bo ten sam kondensator to moze niestety nie zabezpieczyc tej kopolki, zwlaszcza jak planujesz imprezki pomaturalne. Mozesz ja porostu spalic. Znajdz jakas zwrotke co bedzie miala 12dB/okt na wysokie tony.

Skomentuj

Mam przerobione ZGC-30, ale cholera ta tabliczka z przodu mi się zgubiła w obu i nie mam tych ozdobbnych pierścieni. Co do zwrotki, jak ta którą masz na chacie jest 12 dB to czemu nie, tylko jaki ma podział, bo to 12dB jest. POszukaj na necie. Kiedyś była stronka i nawet miała aplety java do prostego obliczania, ale zapomniałem adresu.
                                  Pozdro.

[ Dodano: 2005-05-15, 21:06 ]
                                  Ruthi 7: Czy aby napewno tylko kondesator tylko? Z tego ci widzę, to kondensator i ta mała cewka są razem czyli 12dB. A może się mylę, bo to trochę słabo widać.

Skomentuj

Dobrze widzisz, chodzi mi o ogrinalna "zwrotke " w tych kolumnach a nie o ta z tonsila.

Skomentuj

KOndensator nazywasz zwrotką??
                                      Ale w sumie lepiej to niż nic. Teraz wiem, dlaczego tylko 189 za parę.
                                      pozdro.

Skomentuj

Dlatego słowo zwrtoka bylo w cudzyslowie :) Kiedyś już dawno był jakiś topic dotyczacy: czy kondensator to juz zwrotnica, bylo troche dyskusji potwierdzonych dowodami. I chyba puinta byla taka ze jednak jest to juz jakis filtr (6dB/okt), ktory potocznie mozna nazwac zwrotnica.

Skomentuj

Czaruję...