Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestawy kina domowego a THD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestawy kina domowego a THD

Witam.

Nie wiem czy wybrałem właściwy dział forum, ale trudno.

Przeglądałem na allegro zestawy kina domowego i zaciekawiła mnie kwestia, że zestawy w okolicach 1500 PLN mają THD na poziomie 10%. Jak na mój gust to troche dużo.

Wzmacniacz DIY np. LM3886 ma w nocie katalogowej napisane Total Harmonic Distortion Plus Noise; 20 Hz ≤ f ≤ 20 kHz; AV = 26 dB:
    60W, RL = 4Ω 0.03%
    30W, RL = 8Ω 0.03%

To jest ten sam parametr THD?
    Gdzie popełniam bład porównując te wartości?

pozdrawiam
    stefan

Człowieku tu chodzi że te kina domowe mają podaną moc mierzoną przy 10% zniekształceń! A te wzmacniacze mają podaną moc dla 0,3% zniekształceń a dla 10% będzie to np o 20 wat więcej. Ktoś mnie wogóle zrozumiał??

Skomentuj

Nie wiem czy cie zrozumiałem.
      Chodzi ci o to, że kina domowe mają THD=10% przy swojej mocy maksymalnej, a cytowany wzmaczniacz przy dużo niższej?

Na stronie 11 noty katalogowej tego LM3886 jest wykres THD w funkcji czestowlitości przy 60W i 30W oraz wykres THD od mocy wyjsciowej i jest on znacząco niższy niż 10%.

Skomentuj

albo sie myle albo nie ale: chodzi o to ze w lm poprostu niepodali jegop mocy przy 10 % thd tylko przy 0.03 ,mogliby rownie dac przy 10 % ale po co to komu.. chyab dresowi... :P

Skomentuj

Podawaniw mocy wzmacniacza przy 10%THD jest chwytem marketingowym, przy 2/3 tej mocy THD powinno być niższe niż 1%

Skomentuj

Tasior, poczytaj note katalogową. Masz tam wykres THD w funkcji oddawanej mocy.
            Skala jest logarytmiczna, więc ciężko mi wysnuć jakiś wniosek, THD lm3886 rośnie gwałtownie przy mocy ~70W.

bimber, wydaje mi się, że napisanie THD 10% to raczej odstraszy potencjalnego kupującego, nie uważasz?

Skomentuj

a kto patrzy na thd? ten kto cokolwiek wie...polowa ludzi patrzy "omg 1500 W PMPO!! ale beda kumple zazdrosni" (wiem to nieprzyklad z thd) wiec niestety to niezabardzo odstrasza... a kazdy DiYowiec złozy cos sam :P nieprawdaz? :P

Skomentuj

Stefan, każdy wzmacniacz (bez limitera) nawet high-end topowy model ma przy maksymalnej mocy 10%THD.
                A magia watów działa na kupującego

Skomentuj

Ogólnie można narysowac wykres stosunku mocy do zniekształceń. Jego kształt będzie prawdziwy dla większości wzmacniaczy i tak.
                  Moc wzrasta i tym samym maleje THD. Osiągany jest punkt gdzie najniższy THD tożsamy jest z maksymalną moc a wzmacniacza. Następnie moc rośnie już wolniej ale bardzo szybko zaczyna wzrastać THD. Rośnie tak szybko dlatego ze mamy do czynienia z Clipingiem czyli obcinaniem wierzchołków sygnału akustycznego. Robi się przebieg prostokątny. Sam nie wiem dlaczego ludzie podają moc przy 10 % - przeciez to kupa chałasu a nie dzwięk, ale może chodzi o zwabienie klienta ciut większą mocą.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Ja dodam takie małe zobrazowanie tego co powiedział ditomek :) na przykładzie STK4048XI Widać wyraźnie w którym miejscu układ zaczyna zniekształcać i gwałtownie wzrastają zniekształecenia. Szanująca się firma podaje poziom THD <1% przy mocy RMS. Najlepszym przykładem nabijania klientów w butelke są wzmaki samochodowe tam moc podaje się przy 10%THD a to z jakością ma już niewiele wspólnego.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                    X