Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe też może być piękne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe też może być piękne

Jak niektórzy z kolegów się orientują bawię się od niedawna 8 calowym potworkiem Intertechnika.Na prośbę kolegi Magika który zresztą zainspirował mnie tym głośnikiem dzielę się wstępnymi wrażeniami oraz skromnym foto w jednej z testowych obudów.

To jest pierwsza aplikacja użyta do wygrzewania,akurat pasowała.Typowy closed 18 litrów delikatnie wytłumiony.W końcu chodzi tylko o rozruszanie głośnika.Po kilkudniowych zabawach w rurze głośnik otrzymał kolejno obudowy:
    -20 closed
    -25 br strojony na 32 Hz
    Pierwsza ładnie pozwalała "kopać" jednak nie pozwalała na obiecywane zejście stąd przebudowa na wersję nr 2 czyli br.Wszystkie żródła sugerują mniejszą budke oraz troszke niższe strojenie.Ja jednak po zabawie w winisd,bassbox-sie,speaker workshop doszedłem do wniosku że tak powinno być lepiej.Czy miałem rację?To się okaże ponieważ mam już drugi taki głośnik i postanowiłem zrobić pomiary.To juz jutro,głośnikiem do rana potrzepie troszke generator :)
    Jako ciekawostke dodam że pierwszy odpał zjeżył mi włosy na głowie,kiepski bas,słyszalne jakieś charczenia.I to tak samo w obydwóch sztukach.Ale w czasie dłuższego grania głośnik zmienia charakter,aż dziwne że dzieje się to tak stosunkowo szybko.
    Póki co w 25 litrach IT pokazał rogi aż dziw.Bas niski,solidny nie ciagnie się w nieskończoność jak to bywa przy większych głośnikach.Jest tylko jedno ale,najlepiej jak głośnik jest skierowany do kabiny tak jak ja robiłem.Taka integra z tylną półką (sedan).W bagażniku poprostu niknie i potrzebuje większej mocy co jest okupione zniekształaceniami,poprostu nie wyrabia.Ogólnie stawiam mu 5+,naprawdę ciekawy wooferek za niezbyt dużą kaske.

Jestem ciekaw pomiarów,szkoda że nie zmierzyłem go przed wygrzaniem,zapowiada się kolosalna różnica.No ale cóż,troszke za późno.Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie,nic nie poknoce i wszystko do Jiga po szafkach znajde to jutro powinienem mieć konkretne dane.
    Najważniejsze juz znalazłem,ciężarek ;]

P.S.
    1000zł za suba i wzmak audisona to chyba dobra cena?Bo pierwsza sztuka już ma nowego właściciela :)

[ Dodano: 2005-05-26, 21:05 ]
    Pomiaru nie będzie :( coś mam skopane,fs wychodzi mi ...5Hz!!!O 20 za mało.Robiłem i w skrzyni i z masą dodaną.Wychodzi dupa.Jak na razie to sam nie wiem co jest zgrane.A może jakaś sugestia ze strony bardziej obcykanych w pomiarach?

co to za samochod ??

Skomentuj

Napewno Opel. Stawialbym bardziej na corse ale moze to byc rowniez astra :)

Skomentuj

No masz,auto ich interesuje :/
        To maybach Ojca Rydzyka wypozyczony na weekend DDD

Skomentuj

100% astra

Skomentuj

He he,konkurs.Kto następny?

Skomentuj

nie wiedziec czemu tez za astra obstawialem ale kurcze po tych guzikach od zamków przy szybie chyc nigdy nie widzialem tego auta w srodku to jakos tak hmm astra breszka. IT fajny glosnik ostanio rozmyslalem zeby mojego na cos kulturalniejszego zmienic np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52783315 fajny sprzet nie ma co
              troche drogo ale co tam.

[ Dodano: 2005-05-27, 22:38 ]
              moze to punto?

[ Dodano: 2005-05-27, 22:39 ]
              albo lanos
              chyba jednak corsa

Skomentuj

Ja stawiam na corse :)

Skomentuj

Astra F,rok 96,przebieg 112 tyś,drugi właściciel,nie bita,pełna elektryka(prawie),wspomaganie,motor 1,4 16V.Coś pominąłem?Bo temat był o głośniku.A,i pali 8 na 100.

Ukasz, on nie jest wcale drogi,złudzenie.Za taką cene nie kupisz żadnej 30-stki która tak zagra.

Skomentuj

mówisz o IT czy o tym z mojego linku??

Skomentuj

IT ;]

Skomentuj

hehe tamten z linka to dopiero wypasiony. chcialem Was podpuscic ale nikt sie nie dal i mnie nie zjechal. Wiesz podobaja mi sie te IT troche duze budy chca ale ogolnie bardzo fajne. Martwi mnie tylko ilosc basu z 8' z mojego 20/80/2 nie bylo go za wiele ale w sumie jak budowac audio w samochodzie to dla siebie a nie dla przechodniów.

Skomentuj

Ukasz, z 25 litrów w br masz taka ilość basu że masz wrażenie że w bagażniku siedzi 12 cali ze wzmakiem 500W RMS.I to nie przesada!Sub był prezentowany w firmie car audio kumpla na zasadzie wsiądź i oceń co tam siedzi.Wszyscy fachowcy jednogłosnie orzekli-jeśli bas i umberto to es 300 albo cos mocniejszego.
                          Domyslasz się ich min jak im pokazałem co tak rozrabia?

Skomentuj

O tu mnie zaskoczyles a wsród tych testujacych byli i tacy który slyszeli es300? Bo ja ze swojego prawdziwego oblicza mocy nie wykrzesalem jeszcze.

Skomentuj

Bas + Umberto=es 300 hehe dobre :P

Skomentuj

Oczywiście że tak,to jest u nas standart nie dresowego basu.Ja obecnie to zmieniam na IT ;]

Skomentuj

bardzo interesujące a jak sie sprawują wieksi bracia?

Skomentuj

Tego jeszcze niestety nie wiem ale po analizie danych wypadaja blado.Sądze że MDS 08 jest pewnego rodzaju rodzynkiem wyskakujacym ponad resztę.
                                    Powiem krótko,nie jestem zwolennikiem 8 cali na suba,wiele osób o tym wie.Tu jednak swoje zasady chowam głęboko.Ten głosnik mnie normalnie zaskoczył,nie sądziłem że tyle mozna sie po nim spodziewać.

Skomentuj

a jak prz nim wypada es200 jesli tak?

Skomentuj

Dość podobnie ale es 200 nie zapuszcza się tak nisko.Słuchowo mozna to określic tak-IT masuje bezgłośnie momentami,es tupie.Tak mi się to tylko kojarzy.To trzeba usłyszeć aby zrozumieć.W porównaniu do suba na es300 it wypada tylko ciszej ale to i tak przy ekstremalnych mocach normalnie nie używanych na codzień.Poprostu it szybciej "kuca" i to wszystko.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X