Niedawno zamowiłem w STX głośniki 22-120-SC. Kiedy przyszły obejrzałem i schowałem na pułeczke zeby czekały na reszte zestawu. Dzisiaj rano [ dokładnie o 5:32 ] spojrzałem na jedno cudeńko i ogarneło mnie przerażenie, zrobiło sie strasznie zimno i skoczyło mi cisnienie :). Okazało sie iż magnes jest krzywo przyklejony! Na pierwszy rzut oka nie było widać jednak po dokładniejszym przyjzeniu sie widac ze jest przesuniety gdzies o 2 mm :(. I teraz pytanie do was: Czy taka wada podlega reklamacji? Jesli tak to na jakiej zasadzie moge to reklamowac bo jakos nie widzi mi sie zeby do stxa jechac... I kolejne pytanie jak taka wada wplywa na parametry... Hm w zasadzie to jest zastanawiające i jednoczesnie dla mnie dziwne ze mimo krzywo przyklejonego magnesu nic o nic nie ociera... W każdym razie zawiodłem sie na stxie :(.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX - SoundSHIT ?? ?? ??
Collapse
X
-
do orzecha
przesyłkę dostarczasz na koszt gwaranta patrz artytuł 580 KC
do daniela
jeśli to jest z winy STX to masz prawo do reklamacji, pogadaj z facetami z STX-a muszą ci go naprawić lub wymienić na nowy. pytanie jaka ta wada jest
jeśli wada jest istotna bo tak przez neta to cięzko stwierdzic jaka ta wada jest
Skomentuj
-
Wysłałem do Stxa maila gdzie wyjasniłem co sie dzieje. Odpisali:
"Proszę wysłać wymieniony głośnik zwykłą paczką przez Pocztę Polską, w
celu dokonania ekspertyzy [na koszt odbiorcy tzn.Z.P.H.U. SŁAWOMIR
TRZASKOWSKI 05-420 JÓZEFÓW UL.WIĄZOWSKA 40]
Żeby głośnik żle pracował przez nieprawidłowo przyklejony magnes, to
musiałby mieć przesunięcie 17 mm !!! od krawędzi nabiegunnika [ nie ma
możliowści aby takowy pojawił się w sprzedaży, ponieważ nie ma możliwości
wykonania takiego błędu-determinują to urządzenia do klejenia obwodów
magnetycznych!].
Jeżeli jest to odchyłka +-2mm od centrum, to jest ona w normie [dla tego
modelu głośnika], nie wnosząca żadnych istotnych zmian w parametrach
wymienionego!
Każdy głośnik można zmusić do zwanego przez Pana "ocierania", zależy to od
warunków przeprowadzanego badania.Proszę o ich podanie."
Skoro tak to dlaczego w jednym głosniku słychac ocieranie w w drugim nie :> A może takie ocieranie to jest w "noramie" stxa.. Eh dobra zygać mi sie chce.
Skomentuj
-
ja bym wysłał co ci szkodzi (oni płacą za przesyłke) a co do norm to być może takie są. niestety nie siedze w temacie, aż tak głęboko. na pewno jest coś takiego jak polska norma i te wszystkie normy z unii, wiec może one regulują ale głowy nie dam chyba, że STX ma własną normę, ale za 35 zł to chyba szkoda zachodu, zeby grzebać sie w dokumentach
Skomentuj
-
jeśli źle sklejony jest magnes to żeczywiście STX ma racje takie przesunięcie nic nie powinno zmienić ale jeśli zwalili przy okazji centrowanie szczeliny to tak moze być. swoją drogą przy 20Hz bez obudoway karzdy głośnik będzie w taki czy inny sposob charczał.... poruszaj nim "ręcznie" i sprawdź czy jak naciskasz przwciwległe końce membrany to przy takiej samej sile nacisku obciera. jak tak to jest ok jak nie do wyślij im to.
swoją drogą jak miałem problemy z tonsilami 16/50/6 to od pół roku niemam zadnego info od tonsila nie mówiąc juz o jakiejś wysyłce na ich koszt....
Skomentuj
-
PRzy ręcznym naciskaniu w jednym głosniku ( tym wadliwym ) czuć było ocieranie ( jak brałem troszke pod kontem ) w drugim nie wstepowało to zjawisko. W wadliwym egzemplarzu 'test' 20 hz wypadł nie pomyslnie :) - małe stukanie natomiast w drugim bez zarzutu. W karzdym razie o marne 35 zł nie bede robił zachodu. Głośnik poszedł na giełdzie za 30 zł - oddałem kumplowi bo mowi ze go opchnie, poszedł na giełde i jakis napaleniec go kupił i jeszcze dziwił sie ze tak tanio :).
Skomentuj
Skomentuj