Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOCY!!! Praca dyplomowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

POMOCY!!! Praca dyplomowa

Otóż na prace dyplomową musiałem opisac przetworniki akustyczne: głośniki i miktofony oraz w czesci praktycznej wykonac kolumne.
    Promotor opróczt tego kazał mi sie douczyc o przetwornikach analogowo-cyfrowych i cyfrowo-analogowych stosowanych w akustyce. Moją prosbe w tej sprawie kieruje do was. Co powinienem o tych przetwornikach wiedziec , czym sie charakteryzują ewentualnie prosiłbym o jakies linki do stron bądz wszelkie info kierować na meila: boro.man@interia.pl

www.diyaudio.pl

Skomentuj

super a cos wiecej ???
      na wskazanej przec ciebie stronie nic odnosnie tego nie ma.

Skomentuj

ja bede lepszy
        http://diyaudio.pl/forum/search.php

Skomentuj

hmm ciezko bedzie jezeli niepotrafisz zabrac sie za kolumne po lekturze tej strony

[ Dodano: 2005-06-04, 16:28 ]
          ale skoro tak www.elektroda.pl

Skomentuj

chyba nierozumiecie o co mi chodzi
            Otóż kolumne juz wykonałem i to nie jest pierwsza, z tym nie miałem problemu.
            Ale chodzi mi o to ze w pytaniach przed komisją moge miec pytanie odnosnie przetworników analogowo cyfrowych i odwrotnie i o to mi chodzi czym one dokladnie są jakie mają własciwosci i jaakie pełnią role w akustyce.

Skomentuj

raczej nikt nie robi sam przetworników A/D ani D/A, więc chyba nie to forum wybrałeś... popytaj gdzieś na forum bardziej elektronicznym...
              ja mogę ci polecić tylko książki... albo zapytaj za jakiś tydzień, bo w piątek mam z tego egzamin jeszcze nie zacząłem się uczyć (ale notatki już mam)

Skomentuj

Zdaje sobie sprawe ze przetworników a/d, d/a reczej sie nie robi.
                Ja potrzebuje tylko małego opisu czym one są do czego służą jakie mają zastosowanie w akustyce. T owszystko w 5 zdaniach abym mógł udzielic odpowiedzi na egzaminie bo mage takie pytanie miec :" zastosowanie A/D D/A w akustyce " Lub podobne.

Poprostu potrzebuje ogólnikowych informacji czym te przetworniki są.

[ Dodano: 2005-06-05, 11:53 ]
                czym sie rózni sygnał cyfrowy od analogowego?

Skomentuj

to wszystko w 5 zdaniac?? no zastanów się na zdrowy rozum do czego one są i czym sie powinny charakteryzować...

czym sie rózni sygnał cyfrowy od analogowego
                  ty się na powaznie pytasz czy sobie jaja robisz??

Skomentuj

BORO na rysunku masz przykłąd przetwarzania a/d
                    sygnał analogowy
                    próbkowanie sygnału analogowego
                    kwantowanie
                    na końcu kodowanie
                    Zmniejszając czas próbkowania i dodając poziomy kwantyzacji - zwiększamy rozdzielczość - dzięki temu możemy przy przetwarzaniu d/a uzyskać sygnał bliższy oryginalnego.
                    To co napisałem i narysowałem jest w wielkim skrócie, także za reszte sam musisz się wziaść i oczytać jakąś ksiązke.
                    Załączone pliki

Skomentuj

witam
                      moze to cos Ci pomoze...:

http://ua2.iele.polsl.gliwice.pl/ins...twornikiCA.pdf

to instrukcja do naszych laborek
                      Jest tam omowiony przetwornik C/A - mozna powiedziec ze im wiecej bitow tym lepiej gdyz przetwarzanie jest dokladniejsze. Tam pisze ze przy N bitach masz 2^N stanow napiecia na wyjsciu. Jeszcze nie stosowalem przetwornikow w audio ale domyslam sie ze sygnal z zrodla analogowego zamieniany jest na postac cyfrowa przez przetwornik a/c (stosuje sie rozne metody). Sygnal w postaci cyfrowej sie przetwarza potem wrzuca sie to na rzetwornik c/a i otrzymujemy znowu sygal analogowy..mozna go wzmocnic i "wrzucic" na kolumne i mamy dzwiek...

Moze jeszcze cos znajde to podrzuce...

Skomentuj

Poszukaj informacji o przetwornikach realizujących dźwięk w sytemie Nicam w telewizorach.

Skomentuj

gdyby Cie interesowaly bledy przetwornikow to tutaj jest jedno sprawko :
                          http://www.osi.pl/~kolodko/grupa_e1/.../przetw_ca.zip

nic innego nie moge znalezc... przynajmniej bedziesz wiedzial jakie sa bledy :P

i jeszcze dokumenty od 94.jpg:
                          http://e1.audiosklep.com.pl/pm/pm_ksiazka/
                          to ksiazka gdzie jest wiecej o bledach i wogole o tym jak dzialaja.. ale jest napisana przez jednego z naszych Docentow...i bardzo ciezko cos zrozumiec.. :P

Skomentuj

dzieki za odpowiedzi.
                            Prace dyplomową udało mi sie obronic na celujący. A o przetwornikach choc miałem w wylosowanych pytaniach wcale nie odpowidalem, ba sama prezentacja pracy zajela mi dobre 20 min.

Komisja ogólnie byla mile zaskoczona bo dawno tak ciekawego pomysłu nie bylo.

Pozdrowienia dla forumowiczów.

Skomentuj

gratulacje

Skomentuj

Czaruję...
                              X