Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ksiazka p.Krajewskiego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ksiazka p.Krajewskiego

Po dokladnym przestudiowaniu ksiazki pana Krajewskiego "Glosniki i zestawy..." musze powiedziec ze jest dobra dla ludzi ktorzy zadaja tu wiele pytan, nie znajac podstaw teorii . Osobiscie czuje niedosyt bo mimo ze znalazly sie tam np tandemy i tloki ciagnaco - pchajace to zostaly opisane ogolnie bez glebszych zasad projektowania i obliczania (opisana zasada dzialania). Wiele miejsca na poczatku jest poswiecone budowie i zasadom dzialania samych przetwornikow oraz teoretycznemu obliczaniu zwrotnic. Troche powiedzial o pomiarach zestawow i liniach transmisyjnych (jednak te ostatnio rowniez dosc ogolnie).Obliczanie obudowy zamknietej i BR oparte zostalo na znanych zasadach i wykorzystane zostaly zestawienia tabelaryczne, rzadziej wzory.N koniec troche zasad z akustyki pomieszczen i naglosnieniu kina domowego.
    Ogolnie wiedza kosztuje ale za te 47 zl dla poczatkujacych polecam po to zeby pytania na forum byly juz wsparte wiedza podstawowa.
    Nie wiem jakie sa Wasze opinie i bardzo chetnie jeszcze raz wspomne ze przeczytalbym cos powaznego o isobarykach i tlokach czy membranach biernych , lub elementach stratnych (chodzi o konkretne metody projektowania).

mam ja rzeczywiscxie calkiem niezla. Trzeba uwazac na wzory bo sa czasem zamieszane (pisząc o srednicy liczy powierzchnie itp). Autor często sygnalizuje tylko dany problem ale inaczej ksiazka mialaby 5 tomów. Niewiele zrozumialem z ukladu d'appolito (czy jak to sie pisze) ale przynajmniej wiem ze nie wystarczy dac wysokotonowca pomiedzy dwa średnio. Dobry wyklad z akustyki...

Skomentuj

...leży akurat u mnie na biurku :)
      Poruszaliśmy już temat tej książki na forum, więc przypomnę to co wtedy napisałem.
      Podstawy w niej zawarte wystarczają, żeby nie zadawać głupich pytań na forum, ale po przeczytaniu pozostaja głód wiedzy. W zasadzie wszystkie tematy są tylko poruszone, mniej lub bardziej. No ale czy widzieliście gdzieś jakiegoś specjalistę z jedną książką na półce?
      Rozdział 5.3.1 i 5.3.2 czyli o filtrach Linkwitza i układzie d'Appolito są rzeczywiście mniej przejrzyste od reszty książki. Ja czytałem to chyba trzy razy zanim zakumałem te rysunki :P
      Szkoda, że to jedyna pozycja tego typu na polskim rynku.
      PS. Teraz napalam się na książkę Józefa d'Appolito "Testing Loudspeakers" w Akkusie, 190zł no i inglisz :(

Skomentuj

Czytam czasem i w innych jezykach ale wole katalogi konstrukcyjne bo mniej sie wtedy boje ze czegosc strikte teoretycznego nie pojme z powodu uzywania jezyka technicznego.Ja mam juz cala pole literatiry i chyba niezle archiwum starych czasopism elektronicznych.Czasem warto wrocic i do tych...

Skomentuj

Ja i tak muszę się nauczyć angielskiego z naciskiem na akustykę bo u nas na uczelnijest full materiałów (książki, czasopisma), no i prace naukowe też niektórzy piszą po angielsku. Taki book może być dobrym wstępem do akustyki i akustycznego angielskiego przy okazji, jednak wymaga to uporu i chęci do nauki.
          W mojej skromnej biblioteczce mam dopiero książkę Krajewskiego, Witorta na dysku, EdW od 5/96 do 4/2002 (brat kupował, na studiach przestał, a ja zainteresowałem się tym dopiero późiej), Hrząszcz "Hi-Fi i kino domowe" (może opiszę na forum), podręcznik do akustyki "Dźwięk w środowisku" mojego profesora (wstęp do akustyki), reszta książek jest na półce w bibliotece wydziałowej. Szczególnie polecam książkę o elektroakustyce Zyszkowskiego, ciekawa, dość trudna i niestety trochę leciwa.

aha... no i przenumerata Audio w promocji

Skomentuj

moze i ide na latwizne ale czy mozna by zrobic taki dzial na stronie głownej np pod tytulem "Biblioteka" i tak wszystkie eBooki mozna by wrzucac. Kazdy z was troszke tego ma a moze i by mogl zeskanowac te tony papieru ;] i wtedy ich tresc w formie elektronicznej zachowa sie na lata

Co wy na to ??

Moze tez mozna by pokazywac ciekawe konstrukcje z calego swiata (ale te najciekawsze np konstrukcyjnie) moderator zadecydowal by co sie nadaje a co nie i byl by porzadek.

Moze i to gloppi pomysl ale jestem zmeczony po szkole (a dopiero 2 wrzesnia) wiec wybaczcie....

Skomentuj

Moze to niezla mysl ale co z prawami autorskimi?

Skomentuj

sorry ale na prawie to sie kompletnie nie znam wiec sie nie wypowiem.....

ale moze chociasz pojedyncze najciekawsze artykuly...

Skomentuj

Prawa sa po to zeby je łamać :)

Skomentuj

Strona nie ma sluzyc rozszerzaniu piractwa. No i jak tu ma byc dobrze w tym kraju kiedy wszyscy chca krasc.
                    Pozdro
                    Dexter

Skomentuj

sorry nie wiedzialem ze jest to przez niektorych tak nazwane (piractwo)

poprostu nie pomyslalem o tym

moj blad...

Skomentuj

jakie piractwo , rzekłbym ze jest to promowananie ktos przeczyta pare działów na monitorze i zechce kupic ksiazke by poczytac ja np. w łuzku :)

Skomentuj

Jesli w naglowku nie pisze ze zastrrzezone jest takze publikowanie kawalkow to spoko.Tym bardziej ze niekomercyjnie.Jedyna komercja bedzie kupienie calego opracowania (jesli jest dostepne) od wydawcy.

Skomentuj

ja proponuję dawać linki, jakby co to na stronce oficjalnie nic nie ma
                            z konstrukcjami można zrobić podobnie. Proponuję powrzucać na forum kilka linków do ciekawych stronek DIY ze świata, jeśli ktoś takie zna.

Skomentuj

A Dexter co taki święty. Państwo nas bardziej dyma niż my je

Skomentuj

SŁAWOMIR, ale tu chodzi o dymanie autorów, którzy żyją z tego co zrobili.
                                Napisz coś, poświęć temu kupę czasu, miej nadzieję na pieniążki i patrz jak się wszystko rozchodzi po necie.

Skomentuj

Lepiej bym tego nie opisal. Tu nie chodzi o Panstwo tylko np. o pana Krajewskiego. Gdyby sobie zyczyl zeby jego praca byla dostepna w internecie to by pewnie sam umiescil gdzies na stronie i patrzyl w licznik osob ktore sciagnely ksiazke. On napewno patrzy w portfel za co by tu kupic jedzenie dla dzieci. Z jednej ksiazki napewno otrzymuje grosze. Ksiazke kupilem z przyjemna mysla ze autor otrzyma te 5zl i byc moze napisze druga jeszcze lepsza.
                                  Pozdro
                                  Dexter

Skomentuj

Ja odniosłem sie do stwierdzenia: "No i jak tu ma byc dobrze w tym kraju kiedy wszyscy chca krasc"
                                    Rozumiem, że pirackich płyt CD też nie kupujecie ?

Skomentuj

pirackie CD??taką badziewną płytkę to ja sobie mogę sam nagrać z empetrójek :P
                                      Jak ktoś sprzedaje płytki na bazarku to ma kilkaset procent zysku i ja nie mam zamiaru finansować jakiejś sajki, która pewnie nie tylko piraci, ale też kradnie telefony, samochody i wyłudza haracze.
                                      kupiłbyś okazyjnie telefon/samochód gdybyś wiedział że jest kradziony??

Skomentuj

Jasne ,że nie. Ale kończmy to bo widze że problem przybiera inny wymiar.

Skomentuj

Czaruję...