Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do autka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do autka

Witam forumowiczów

Pytanko takie:

1. Czy ktoś zakładał, używał, czy cokolwiek innego robił z jakimiś tanimi wzmakami w aucie ?? Chodzi mi o firmy typu First, Boshmann, GMs, Voice Craft i co tam tylko można jeszcz znaleść.

2. Jeżeli tak to co polecacie ??

Do tej pory miałem doczynienia z droższymi sprzęcikami, a teraz potrzeba jest właśnie taka.

Dzięki za odpowiedź i darujcie sobie też takie jak : odpuść sobie itd.

Ps. Pozdrówka dla starych forumowiczów, co o mnie jeszcze pamiętają :)

w najleprzym razie siedzi tam TDA1562Q i ma to to jakieś 70 wat w najgorszym razie jest jakaś zwyczajny zmostkowany scalak z którego przy odrobinie szczęścia da się wycisnąć oszałamiające 30wat..... jednym słowem tragedia....

Skomentuj

A ja myslałem ze mochu ma na mysli wzmacniacze z przetwornica a nie pompą ładunku.
      A jaki scalak wg Ciebie w mostku z 13.8 V oddaje 30W?
      Pozdrawiam

Skomentuj

First, Boshmann, GMs, Voice Craft
        Samo dobro :-)

Kup sobie dobrego starego porysowanego i zniszczonego, ale z prawdziwym sercem w środku np. PIONEERA lub BLAUPUNKTA.
        Pionka 2x80W można czasami dorwać za śmieszne pieniądze, a napewno takie jakie chcesz wydać na te sprzęty. Tylko, wyglądają na stare i zniszczone, ale mają MOC!!!! A w przypadku tych co wymieniłeś to już ktoś pisał, że tylko obudowy adoptować do DIY bo ładnie wyglądają ,ale reszta się nie nadaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez PETERS
          First, Boshmann, GMs, Voice Craft
          Samo dobro :-)

Kup sobie dobrego starego porysowanego i zniszczonego, ale z prawdziwym sercem w środku np. PIONEERA lub BLAUPUNKTA.
          Pionka 2x80W można czasami dorwać za śmieszne pieniądze, a napewno takie jakie chcesz wydać na te sprzęty. Tylko, wyglądają na stare i zniszczone, ale mają MOC!!!! A w przypadku tych co wymieniłeś to już ktoś pisał, że tylko obudowy adoptować do DIY bo ładnie wyglądają ,ale reszta się nie nadaje.
          no prosiłem !!!! nieważne, czyli tak na prawdę to nie ma nikt zdania i tyle

z ojcem ostatnio rozebrałem takiego GMs'a i to siedzi tam cała przetwornica więc nie ma bólu, moc poda odpowiednią

używany odpada (tak wszystkim radzę) bo z elektroniką jest taka kiszka, że jak coś padnie takiego, co objawia się nieregularnie i co jakiś czas to nie sposób to odnaleśc, a tak miałem z moim magnatem np.

Skomentuj

Ja słuchałem jak chodzi soling(ten do suba za 150zł na allegro) i szczerze mówiąc ma tę moc którą podaje producent. Mam teraz w domu jednego boschmanna, ale nie miałem czasu go rozbierać(jest po wypadku, samochód w którym jeździł miał dachowanie) jak znajdę czas to go przejrze.

Skomentuj

cursor -> skąd wiesz że ma tę moc którą podaje producent??
              na słuch??
              dodatkowe 3 dB to 2x większa moc, a te 3dB to minimalna zauważalna różnica głośności...

Skomentuj

a 2x większa głośność to 10x więcej mocy trzeba dołożyć. może miernik pod paznokciem

Skomentuj

Panowie trzymajcie się tematu.

Soling powiadasz hmmmmmmmm

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53535952 to mi chodzi po głowie jako napęd do stx 22

ewentualnie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54258664

Skomentuj

Lubie takich ludzi na allegro, którzy puszczają scieme bo myślą, że coś wiedzą:

Jak się przekonać, czy wzmacniacz ma przetwornicę. Wzmacniacz z przetwornicą ma możliwość mostkowania kanałów.
                    - nie jest to prawdą.

Aczkolwiek sądząc po bezpieczniku, to jednak ten wzmak może wyciągnąć taką moc.

Skomentuj

a co powiecie o wzmacniaczach i w ogóle o firmie MACROM?

Skomentuj

Jak wiadomo Magnat to taki niemiecki alphard(może przesadzam, ale tansze głośniki można przyrównać do boschmanna), a jak wiadomo potrzebują prądu, żeby zagrały jak należy. Ja słuchałem go na rocku(nie pamiętam co to było, ale stopa uderzała bardzo szybko) i kontrole miał bardzo dobrą. Przy rozkręceniu na maks. ładnie uderzał po klacie. Nie wiem czy kolega miał szczęście do tego wzmaka czy jest rzeczywiści wart swojej ceny. Druga sprawa producent podaje 130W Muzycznej, a nie RMS. RMS będzie około 80-90W. Gdyby mi kumpel pozwolił to bym go rozebrał, ale niestety jak to usłyszał to jakość krzywo patrzył na mnie

Skomentuj

Ja mam magnata,co prawda bardzo starego ale tam nie ma scalaków na końcówce mocy.100%,bo rozbierałem go pare razy.A moc RMS to 2 x60W.I dałem za niego kiedyś 50 zł D

Skomentuj

PETERS a wzmak ktory ma 1000W RMS / 4ohm jaki musialby miec bezpiecznik mniej wiecej ?? To jest czysto teoretyczne pytanie...

Skomentuj

Tak na moje oko to z 100A :-)

Skomentuj

wzor jest prosty P=U*I czyli dla 1k to z instalacji samochodowej będzie 1000*1,4/14,4 czyli faktycznie koło 100A (oczywiście mowa o jednym kanale i klasie D .... ditomek większość alferdów firstów i innych "pseudowzmacniaczy" działa właśnie na zasadzie zintegrowanej w scalaku przetwornicy.... nie oszukujmy się za 100zł nieda się zrobić 1kW do auta....

Skomentuj

http://allegro.pl/show_item.php?item=53645973 - podróba ?

Skomentuj

siemka
                                    na waszym miejscu zamiast kupowac jakies buszmeny wzialbym cos jakiejs normalniejszej firmy. np ja mam w bagazniku tonsilka 20/80/2 napedzanego przez wzmak blaupunkta http://allegro.pl/show_item.php?item=54537246
                                    i mi to wystarcza jak mierzylem moc na mostku to na mojego cw1202c szlo ok140w jak dla mnie do auta taka moc wystarczy
                                    Peters a jak bym wsadzil bezpieczniki 4x 25A do wzmaka na tda 1554q w ladnej obudowie to tez bys powiedzial ze ma 1000w ??? bo widze ciekawy sposob obliczania mocy wzmaka
                                    pozdro

Skomentuj

Sound Wave, napisałeś "większość alferdów firstów i innych "pseudowzmacniaczy" działa właśnie na zasadzie zintegrowanej w scalaku przetwornicy".
                                      Osobiście byłbym ostrożny przy wygłaszaniu takich wypowiedzi.
                                      Zdziwłbyś sie ile tak naprawde w hurcie kosztuje zwykły prosty wzmak na przetwornicy. Skosni robią je na tony a nie na sztuki.
                                      Ja rozrózniam dwie (cały czas jestesmy w caaudio): pompa ładunku (czyli dwa wielkie kondensatory) i tradycyjna przetwornica oparta na trafie .
                                      Chyba zadnego z tych dwóch elementów nie da sie wsadzić do scalaka. Najprostszą metoda na poznanie co to za wzmak (oczywiscie nie na 100 jest sprawdzenie ile mocy producent deklaruje w trybach mostek/ normal.
                                      pozdrawiam

Skomentuj

Sound Wave wbrew pozorom też to policzyłem :-)

A co do przetwornic?? Pompa ładunku, niezdaje egzaminu do wzmaków. Raczej stosuje się ją do podnoszenia napięcia dla odbiorników o małym podorze prądu. Najmocniajsza koncówka na przetwornicy kondensatorowej w scalaku to TDA1562Q i wyciąga 50-60W.
                                        W prawdziwym mocnym wzmacniaczu musi być przetwornica na trafie!!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X