Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

robienie formy ,np do odlewu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

robienie formy ,np do odlewu

witam wszystkich

mam takie pytanie ,mam pierwowzor wykonany np z gliny o wielkosci <hmmm> przyuscmy 2m dl i 80 cm szerokosci ,moze to byc model samochodu .teraz mam pytanie jak zdjac fome zeby nieuszkodzic pierwowzoru wykonanego z gliny?? forme wykonuje z laminatu czyli wlukno szklane i zywica ,ale nie wiem czym pokryc pierwowzor zeby go nie zniszczyc ,jakimi srodkami pokryc zeby forma sie nie przykleila<lol>??

tak samo nie wiem jak zrobic zeby wyciagnac z formy wykonany element ,czego uzyc zeby element ktory chcem wykonac nie przykleil sie do formy ??

pozdrawiam

ps.:przepraszam za to ze sie napewno kilka a moze kilkanascie razy powtorzylem ale jestm zmeczony ,wiec jak nie wiecie o co mi dokladnie chodzi to pszcie czego nie rozumiecie to napisze jasniej

folia sporzywcza (taka cieniutka bo sie idealnie układa, albo zwykła. jak chcesz zrobić pełen bajer to mozesz dać żelkot 1000X leprzy elekt niz przy lakierze (źrudło sklep zeglarski) naprawde polecam świetna sprawa

Skomentuj

tym mam pokryc ten model z gliny a potem nakladac laminat ??chodzi mi o ten żelkot :]

Skomentuj

budujesz sobie replikę nautilusów??

Skomentuj

:>hheheheeheheh nie pruboje zdobyc troszke wiedzy na inne tematy o ktorych nikt u mnie na osiedlu nigdy nie slyszal a co zarazem idzie mnie interesuje od dosc dawna :]

pozdrawiam

Skomentuj

natluszcza sie jeszcze gips...(itp) wlokno szklane ma to do siebie ze nie bedzie sie lepic za pomoca zywicy...do tlustego.
            ps. mam nadzieje ze juz nie dlugo pokazesz jakas konstrukcje ktora bedzie inna niz wszystkie na forum :)

Skomentuj

są tez specjalne pasty (pytaj jw sklepy żeglarskie) żelkot nakładasz na gline (musi być równa inaczej będziesz musiał go szlifować (jak nałozysz okolo 3-4mm to masz niezniszczalną powłoke którą mozesz szlifowa, wyprowadzić ostateczny ksztaut a na koniec tylko papier 1 000 a na koniec pasta polerska i masz połysk a bez polerki lekki półmat-mat

Skomentuj

Modelarskim sposobem jest pokrycie mieszanką pasty do podłogi z parafiną. Samą pastą też można ale z parafina konsystencja jest lepsza ,więcej da sie nałożyć :).

Skomentuj

Czaruję...
                X