Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ladowarka samochodowa do nokii

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ladowarka samochodowa do nokii

Pytanie proste co jest w środku?
    Czy jest to jakis prosty stabilizator 5V (jaka moc)
    Czy jest tam tylko rezystor ograniczający prąd?
    A moze coś bardziej ambitnego (przetwornica) z racji tego ze taka moja mała nokia 6100 ciągnie podczas ładowania baterii aż 0.8A.
    A przecież przy takim prądzie moc tracona (14V - 5V to 7V i razy prąd 0,8A) wychodzi 5,6W.
    A przeciez nie widać zadnego radiatorka.
    Chyba ze taka ładowarka nie potrafi odać takiego prądu.
    Pozdrawiam

hej ditomek. mam w domu jakąś starą ładowarkę sam. do nokii. zrobiłem foto bebechów tej ładowarki. nie znam tego scalaczka, oznaczenia ma jakieś dziwne ,ale wygląda na jakiś stabilizator napiecia. co do tych 0,8A to mysle ze jest to wartość sporo przesadzona.

Skomentuj

dzieki,
      a co do amperów to powiedz to mojemu amperomierzowi. tyle pokazał i kropka. do tej pory pokazywał raczej dobrze.
      Pozdrawiam

Skomentuj

To powinno troche wyjaśnić http://tme.pl/katalog/index.phtml?tm...f_radio=&idp=1
        http://tme.pl/arts2/pl/ZMIANY/ad536ajd.html
        siedzi tam scalona przetwornica o wydajności 1,5A

Dziejok ile takie coś kosztuje? bo z tego można by zrobić fajne zasilanie do Luxeona

Skomentuj

Pytam bo cena zasilaczy na allegro to 5-6 PLN problem tylko w tym ze nie wiadomo co jest w środku.
          Pozdrawiam

Skomentuj

ano faktiko przetwornica, w sumie to nie wiem ile taka ładowarka kosztuje, gdzieś pałentała sie po domu. ja jej nie uzywam bo moja komórka to nie nokia. ale podsuneliscie mi fajny pomysł zrobienia z niej prostego zasilacza do discmana do samochodu:) na wakacjach coś pokombinuje...

Skomentuj

Jesli discman to sony i masz problem z integracją go (galwanicznie) z instalacja CA to przetwornica moze pomóc jesli oddziela galwanicznie obwody 12V i zasilanie do Discmana.
              Wspominam o tym dlatego ze jakiś cymbał w moim soniaku tak go zaprojektował ze zasilanie go przerz 7805 z instalacji samochodowej (wtedy masz wspólna masę z sygnałem audio) powoduje jedna wielka zadymę w głosnikach.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Kolega zrobił na stab. 6V i mu działało.

Skomentuj

moze inny model soniaka.
                  Ja mam tak zrobione ze masa zasilania i Lineout (słuchawki też) nie jest wspólna.
                  Co ciekawe maś urzadzenia nie wydaje sie tez byc plus zasilania.
                  nie sprawdzałem tylko przy zasilaniu z baterii ale to bez sensu bo skoro praca w aucie gdzie jest darmowe 12V to po co jeszcze baterie.
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                  X