Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy SB Live 5.1 Digital wyjście cyfrowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy SB Live 5.1 Digital wyjście cyfrowe

Może mi ktoś pomorze.
    Mam karte dźwiękową SB Live 5.1 Digital i amplituner Yamaha RX-V 450.
    I mam problem z wyjściem cyfrowym,jak połącze dźwiękówke z amplitunerem mam jedynie dźwięk stereo a nie 5.1 nawet jeśli w ustawieniach karty dźwiękowej zmienie na 5.1 nic nie daje dalej mam sygnał stereo. A ja bym chciał zkorzystać z dekoderów w amplitunerze.

Wie może ktoś jak to zrobić z góry wielkie dzięki

Mam filmy zakodowane w ac3 i jeśli pusze je przed DVD yamacha DVDS-550 to na wyświetlaczu pojawiaja mi się sygnał D.Digital i 5.1 głośników jeśłi puszcze ten sam film przez kompa przez wyjście cyfrowe to mam jedynie 2 kanały. Jedynie jeśli podłącze dźwiękówke analogowo z amplitunerem moge mieć dźwięk 5.1. A ja chce korzystać z dekoderów w amplitunerze.

ta karta dekoduje AC3 wiec pusc sygnal analogowo
    cyfrowego wyjscia nigdy nie testowalem wiec nie moge Ci pomoc

Skomentuj

przy plikach z dzwiekiem ac3 wystarczy ustawic w opcjach karty ac3 pass thru i we wlasciwosciach kodekac ac3 wyjscie na SPDIF.
      W przypadku systemu, gier itp pozostaje jedynie polaczenie 5.1 analogowe.

Skomentuj

więc jest tak na oryginalnych sterownikach z Creativa działa mi w końcu 5.1, ale po zaistalowaniu KX'ówno niestety ale almplituner wykrywa tylko dźwięk stereo, nie wiem gdzie sie tam wyłancza żeby karta nie dekodowała D.Digital tak jak jest to w oryginalnych sterownikach z creativa.

Skomentuj

Skomentuj

Mam takie okno w moich sterownikach ale nie mam tyle funkcji co tu na tym zdięciu może to jest inna wersja ??

Skomentuj

w moim profilu jest numer na gg... ...w takim tepie i pisac na forum do niczego nie dojdziemy

Skomentuj

Tak sie składa że mam podobny sprzęt i miałem podobne problemy.
                Moja karta to SB Audigy 2 ZS a ampli to Yamaha RX-V 440 (model rok starszy od 450-tki).

Więc tak:
                Przez SPDIf dźwięk wielokanałowy można uzyskać tylko i wyłącznie z filmów ze ścieżką dźwiekową zapisaną w formatach Dolby Digital i DTS.
                Druga sprawa: żeby ten dźwięk uzyskać musisz film odpalić z playera który ma jego obsługę, wszystykie małe playerki typu ALLPlayer itp. odtwarzaja filmy tylko stereo. Zaawansowane playery to już coś innego np. Power DVD zawsze poprawnie odczytuje ścieżkę dźwiekową i pozwala ją podać w czystej niezmienionej wersji wprost na wyjście cyfrowe dźwiękówki (wszystko do ustawienia w jego zaawansowanych opcjach).

Dźwięk wielokanałowy z emulatora CMSS 3D (niezależnie w jakiej konfiguracji), dźwięk wielokanałowy z gier wykorzystujących EAX (którąkolwiek wersje) puszczony przez SDPIf będzie widziany przez amplituner jako STEREO PCM i nie da się tego zmienić :( .Można co najwyżej ustawić w ampli emulacje 6CH STEREO ale to tylko będzie imitować dźwięk wielokanałowy i w żadnym wypadku nie uzyska sie pełnoprawnych efektów.

Sam cały czas używam tylko i wyłącznie wyjść analogowych karty które są wpiete w wejścia analogowe w ampli z uaktywnioną opcja 6CH INPUT - to powoduje że mam zawsze taki dźwięk jaki powinien być: czy to gra z EAX czy film (niezaleznie czy w systemie dźwieku przestrzennego czy tylko z emulacją stereo na 5.1) czy mp3 (z emulacja stereo na 5.1) czy jakiekolwiek inne źródło dźwięku ZAWSZE jest tak jak powinno być.

Co do Kx Drivers - dobre dla muzyków niedobre dla ludzi kochajacych multimedia. Mając te drivery zapomnij o EAX i o kodekach dźwieku przestrzennego w filmach - Kx'y nie są ani dla kinomaniaków ani dla graczy - jedynie muzycy się nimi podniecają bo w muzyce maja mniejsze opóźnienia i o wiele większą konfigurowalność filtrów, wtyczek i innych ustrojstw. Sam działałem na Kxach (i na SB Live i na teraźniejszych SB A2 ZS) mocno mnie one rozczarowaly jeśli chodzi o wielofunkcyjność w multimediach - dla uniwersalnych urzytkowników o wiele lepsze są orginalne sterowniki. Pewnie zaraz odezwą się zwolennicy KX którzy będą prawić o ich niezliczonych możliwościach konfiguracji ustawień każdego prawie parametru. Ale na co to wszystko jak nie można się w pełni cieszyć efektami oferowanymi w nowych grach i filmach i na nic zdają się wtedy te wszelkie konfiguracje ?

Co do SB Live to radze wymienić jego stare wieloletnie drivery na zhackowane drivery od Audigy 2 ZS a zestarzałe oprogramowanie na zhackowany software od Audigy 4 Pro - zyskuje się obsługę najnowszych standardów w tym także kodeków dźwieku przestrzennego dla filmów a sam SB Live odżywa stając sie kombajnem multimedialnym z funckjami identycznymi co Audigy 2 ZS (prócz jego technicznych usprawnień w jakości dźwieku i jakości przetworników cyfrowo-analogowych). Sam mając SB Audigy 2 ZS jade na zhackowanych driverach od Audigy 4 Pro i na całym oprogramowaniu z tegoż Audigy 4 :)

A teraz czekam na mega kombajn audio SB X-Fi którego specyfikacja jest przepiękna (sam jego układ ma 55mln tranzystorów co czyni go jednostke o mocy porównywalnej z Pentium 4 i taktowany jest 400MHz, potrafi odtworzyć na raz 128 różnych dźwięków a każdy z własną informacją o pozycji w wirtulanej scenie dźwiekowej, do tego wejdzie obsługa EAX 5) ojjj będzie sie działo jak dostane to cacko w swoje łapki (premiera karty ma być pod koniec wakacji - pewnie wystartuje z lekko śmieszną ceną :/ ale Audigy 2 ZS też był na początku drogi )

Skomentuj

Zamieszczone przez FPPfan
                  Druga sprawa: żeby ten dźwięk uzyskać musisz film odpalić z playera który ma jego obsługę, wszystykie małe playerki typu ALLPlayer itp. odtwarzaja filmy tylko stereo. Zaawansowane playery to już coś innego np. Power DVD zawsze poprawnie odczytuje ścieżkę dźwiekową i pozwala ją podać w czystej niezmienionej wersji wprost na wyjście cyfrowe dźwiękówki (wszystko do ustawienia w jego zaawansowanych opcjach).
                  allplayer, subedit, bestplayer itp itp... wszystkie bez problemu obsluguja dzwiek ac3 i dts.
                  wystarczy zainstalowac ac3filter_0_70b.exe

Dźwięk wielokanałowy z emulatora CMSS 3D (niezależnie w jakiej konfiguracji), dźwięk wielokanałowy z gier wykorzystujących EAX (którąkolwiek wersje) puszczony przez SDPIf będzie widziany przez amplituner jako STEREO PCM i nie da się tego zmienić :( .Można co najwyżej ustawić w ampli emulacje 6CH STEREO ale to tylko będzie imitować dźwięk wielokanałowy i w żadnym wypadku nie uzyska sie pełnoprawnych efektów.
                  Karty sound storm (chyba nforce) potrafia kodowac dzwiek do 5.1 ktory bez problemu zdekoduje amplituner av.

Sam cały czas używam tylko i wyłącznie wyjść analogowych karty które są wpiete w wejścia analogowe w ampli z uaktywnioną opcja 6CH INPUT - to powoduje że mam zawsze taki dźwięk jaki powinien być: czy to gra z EAX czy film (niezaleznie czy w systemie dźwieku przestrzennego czy tylko z emulacją stereo na 5.1) czy mp3 (z emulacja stereo na 5.1) czy jakiekolwiek inne źródło dźwięku ZAWSZE jest tak jak powinno być.
                  Jak bedziesz mial okazje kup kabelek cyfrowy... ...roznica w dekodowaniu sprzetowym a programowym jest spora. Nawet dekodowanie A2 zs jest gorsze.

Co do Kx Drivers - dobre dla muzyków niedobre dla ludzi kochajacych multimedia. Mając te drivery zapomnij o EAX i o kodekach dźwieku przestrzennego w filmach - Kx'y nie są ani dla kinomaniaków ani dla graczy - jedynie muzycy się nimi podniecają bo w muzyce maja mniejsze opóźnienia i o wiele większą konfigurowalność filtrów, wtyczek i innych ustrojstw. Sam działałem na Kxach (i na SB Live i na teraźniejszych SB A2 ZS) mocno mnie one rozczarowaly jeśli chodzi o wielofunkcyjność w multimediach - dla uniwersalnych urzytkowników o wiele lepsze są orginalne sterowniki. Pewnie zaraz odezwą się zwolennicy KX którzy będą prawić o ich niezliczonych możliwościach konfiguracji ustawień każdego prawie parametru. Ale na co to wszystko jak nie można się w pełni cieszyć efektami oferowanymi w nowych grach i filmach i na nic zdają się wtedy te wszelkie konfiguracje ?
                  kodeki dzwieku przestrzennego w filmach? pogubilem sie....
                  U mnie kx-y odtwarzaja wszystkie filmy bez problemu czy to ac3 czy dts wszystko gra jak nalezy. Co do eax-a to sie zgadzam ....nie ma go ale dzwiek wielokanalowy dziala idealnie.

Co do SB Live to radze wymienić jego stare wieloletnie drivery na zhackowane drivery od
                  Audigy 2 ZS a zestarzałe oprogramowanie na zhackowany software od Audigy 4 Pro - zyskuje się obsługę najnowszych standardów w tym także kodeków dźwieku przestrzennego dla filmów a sam SB Live odżywa stając sie kombajnem multimedialnym z funckjami identycznymi co Audigy 2 ZS (prócz jego technicznych usprawnień w jakości dźwieku i jakości przetworników cyfrowo-analogowych). Sam mając SB Audigy 2 ZS jade na zhackowanych driverach od Audigy 4 Pro i na całym oprogramowaniu z tegoż Audigy 4 :)
                  kodeki dzwieku przestrzennego raczej nie sa dolaczane do sterownikow. Chociaz moze stery creativa sa jakies inne.... ....w koncu sa robione na winie,,, ,,,,co sie nawinie to wrzucaja na plytke.

A teraz czekam na mega kombajn audio SB X-Fi którego specyfikacja jest przepiękna (sam jego układ ma 55mln tranzystorów co czyni go jednostke o mocy porównywalnej z Pentium 4 i taktowany jest 400MHz, potrafi odtworzyć na raz 128 różnych dźwięków a każdy z własną informacją o pozycji w wirtulanej scenie dźwiekowej, do tego wejdzie obsługa EAX 5) ojjj będzie sie działo jak dostane to cacko w swoje łapki (premiera karty ma być pod koniec wakacji - pewnie wystartuje z lekko śmieszną ceną :/ ale Audigy 2 ZS też był na początku drogi )
                  Obawiam sie ze nie poczujesz roznicy... ...a bajery w stylu eax 10 po tygodniu zostana zapomniane.

Skomentuj

Te kodeki raz działają a raz nie - już się nie raz nażonglowałem nimi żeby film odpalił jak trzeba - ostatnio używam k-lite mega codec pack i jak narazie zero problemów. Lecz jakiś czas temu natrafiłem na kilka trailerów z dźwiękiem przestrzennym które na Power DVD śmigały ślicznie a na ALLPlayerze jedynie w stereo emulowanym na 5.1 :)

Co do SoundStorm: zauważ że mowa jest o kartach Creative i odnośnie ich moje stwierdzenie jest 100% prawdziwe. Tak na marginesie to już by był najwyższy czas żeby Creative wprowadziło obsługe wszelkiego generowanego przez ich karty dźwięku przestrzennego na SPDIf ale jak na razie nic się na to nie zanosi (nic nie zostało wspomniane na ten temat nawet w pełnej specyfikacji układów X-Fi)

Co do kabelka to pożyczyłem sobie kiedyś takowy do testów - różnica w jakości dźwieku była, nie zaprzecze (na korzyść cyfraka) lecz tylko przy dużych głośnościach kiedy to przy SPDIf trzeba było dać głośniej żeby pojawił się szum w głośnikach (przy cyfrowym wejściu nie przedostają się szumy karty dźwiękowej), lecz dopóki istnieje konieczność przełączania się pomiędzy wejściami i źródłami dźwięku to nie zdecyduje się na coś takiego (przykład: oglądam film DVD przełączam się na SPDIf i włączam automatyczną detekcję rodzaju dźwięku, chcę obejżeć film DivX z dźwiekiem stereo to przełączam się na ręczny wybór rodzaju dźwięku i wybieram 6CH STEREO, chcę pograć w grę przełączam się z wejścia cyforwego na analogowe, chce posłuchać muzyki przełączam się z analogowego na cyfrowe i z automatycznego wykrywania dźwieku przełączam się na 6CH STEREO) uff trzeba przyznać że kawał klikania po opcjach żeby nacieszyć się NIEZNACZNIE lepszym dźwiękiem w porównaniu do wejść analogowych przy których te problemy nie istnieją :)

Co do Kx i "idealnie" działającego dźwięku przestrzennego wypowiem się następująco: bullshit
                    Przykładów nie trzeba szukać daleko - np. FarCry i nadlatujący helikopter w jednej z pierwszych misji: z kx jest porażka najpierw dźwiek nadlatującego helikoptera pojawia się znikąd i to z pełną głośnością w lewym przednim głosniku potem nagle przeskakuje na prawy przedni aby po chwili przeskoczyc na tylni prawy a na końcu poprostu natychmiast zaniknąć :/
                    Specjalnie przetestowałem ten sam moment gry na orginalnych sterach: dźwięk nadlatującego helikoptera powoli narasta w lewej przedniej kolumnie, po osiągnięciu pełnej głośności powoli zaczyna zanikać gdy w tym samym czasie narasta w prawej przedniej kolumnie aby nastepnie w ten sam sposób przejsc na tylną prawą a nastepnie powoli w niej wygasnąć...i to jest dźwięk przestrzenny !!!

Co do kodeków w sterownikach: a owszem i są to we wszystkich edycjach sterowników Creative od czasów Audigy 1. Poniżej dowód (screen z Audio Console hackowanych driverów Audigy 4 Pro=>Audigy 2 ZS):

Co do X-Fi to owszem będzie miał niezliczoną ilość bajerów z których połowa zostanie wykorzystana dopiero w nowej generacji gier lecz chodzi tu także o jakość dźwięku z przetworników cyfrowo-analogowych która ma być jeszcze lepsza (bardzo mi przydatne), drugą ważną cechą będzie CAŁKOWITE odciążenie procesora głównego z obliczeń związanych z generowaniem dźwięku (bardzo przydatne w nowych grach które wciskają siódme poty z leciwego już złomiku a nawet w przypadku szybkich komputerów zawsze choćby mały wzrost wydajności nie zaszkodzi), trzecią zaletą będzie bazujący na legendarnym Aureal 3D nowy engine dźwięku przestrzennego dla słuchawek. Do tego dochodzi wreszcie pełne wsparcie standardu 7.1 (teraźniejsze karty niby mają to wsparcie ale tylko poprzez emulację co oznacza że trzeba podpiąć dedykowane kolumny oczywiście tego samego producenta żeby mieć niby dźwiek 7.1 gdyż na samej karcie wyjścia są tylko na 5.1) Pożyjemy, zobaczymy, poczekamy aż stanieje i kupimy

PS. Gdyby Creative wprowadziło wreszcie wybór czy przy włączonym wyjściu dla suba ma być także basik w kolumnach to zaraz bym na to zbierał jak się tylko da (na dzień dzisiejszy wszystkie karty tej firmy a raczej ich stery tną bass dla kolumn tam gdzie zaczyna grać sub :( no chyba że się wyłączy to bzdurne bass redirection wtedy kolumineki grają całym pasmem ale sub milczy...

Skomentuj

Ufffffff naczytałem sie i naczytałem wielkie dzięki za informacje.
                      A i jeszcze jedno. Mam problem zmienić stery z audigy do Live jak załanczam program do pachowania sterów to pyta sie o jakiś plik któego nie mogę nigdzie znaleźć.
                      Jakby mógł ktoś napisać albo dać linka jak zmienić stery z audigy na liva byłbym bardzo wdzięczny.

A i tak jestem wdzięczny poniewarz przez wasze posty nabyłem jeszcze więcej wiedzy:):):):)

Skomentuj

Tu masz najnowsze zawierające wszelkie poprawki wypuszczone do tej pory hackowane stery do SB Live:

http://www.driverheaven.net/showpost...3&postcount=67

Podany link zawiera pełny ich opis i same drivery do zassania :)
                        Jeśli link tam umieszczony nie działa (kolesie korzystają z serwerów z dziennym limitem pobrań więc czesto zdarza się napotkać "Bandwich Limit Exceed" niestety...) to jest jeszcze jeden: http://ordorica.org/index.php?id=31

Po zainstalowaniu tych driverków nalezy zainstalowac najnowsz soft. W tym celu należy się udać tu:

http://www.driverheaven.net/showpost...33&postcount=1

I zassać z tamtąd wersje YouP-PAX 2005 NewYear (pod linkiem są trzy edycje - najnowsza edycja tego softu to 2005 NewYear). Bardzo ważne jest żeby nie instalować driverów zawartych w tej paczce YouP-PAX bo wszystko sie pochrzani - instalujemy drivery z linku podanego powyżej a następnie sam soft z tej NewYear paczki i bedzie wszystko śmigać aż miło (przetestowałem gdy miałem SBLive )

Jak zainstalować obydwa składniki jest wyjaśnione krok po kroku pod podanymi linkami.
                        Po zainstalowaniu tych dwóch składników nie trzeba już robić nic (żadnyego patchowania, crackowania, zmian w rejestrach systemowych - te drivery już są dostosowane do działania z SBLive)
                        :)
                        Dlaczego je polecam ? Gdyż dają niemalże pełną funkcjonalność karty Audigy 4 ze wszstkimi najnowszymi bajerami na wysłużonym SB Live 5.1 :) Oczywiście pomijając bajery wbudowanie fizycznie w nowy chip a także lepszą jakość generowanego dźwięku przez Audigy względem Live ale no cóż i tak dzięki temu oprogramowaniu SB Live mocno odżyje :)

Skomentuj

wiesz co na tych niektórych stronkach co mi podałeś wszystkie napisy są po chińsku czy po jakpońsku i za h... nie da sie zmienić może wrzucisz mi na serwa te stery co ??

Skomentuj

ftp mam zapchane ale stery byłbym w stanie przerzucić np. przez GG bo nie zajmują dużo ale samą paczke z softem niestety nie bo zajmuje kilkaset mega :)

Jak jesteś zainteresowany to wal na dziadu-padu: 3520225 :) Siedze żadko i najcześciej na ukrytym ale może mnie trafisz ;p

Skomentuj

Czaruję...
                            X