Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie macie frezarki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie macie frezarki?

no wlasnie... borykam sie z checia zakupu takowego urzadzenia... chodzi mi o dolnowrzecionowa reczna frezarke. niestety nie mam kasy na boscha i sprzetu lepszych marek. mam zamiar kupic jakas budrzetowke typu TOYA;] chcialbym uslyszec wasze opinnie na temat roznych zabawek roznych marek, co jest w zestawie, jak wykonana, jak chodzi i czy warto tak w ogole? czekam i pozdrawiam!
    mIKI
    ps. dopbrze byloby zeby miala cyrkiel.

a ile taka "budżetówka" kosztuje? :)

Skomentuj

mIKI, miałeś w ręku taką TOYE? Ostyatnio łaziłem sobie po markecie i stały właśnie frezaki, jedna toya, druga b&d, jakieś dwie jeszcze... Eh, normalnie nogi się podemną ugięły jak wziąłem do ręki tą TOYĘ, toż to się rusza na wszystkie strony, chodzi nierówno...strach tym w ogóle cokolwiek robić.

Ogólnie kupno frezarki to jest niskoopłacalna inwestycja, chyba że naprawdę robisz 2, 3 pary kolumn w miesiącu i każda musi mieć frezy...

Skomentuj

kiedys ktos na tym forum pisal ze ma wlasnie toye i jest zadowolony (mowil ze kosztowala ok 100pln) . ja slyszalem ze te zabawki (bo nie narzedzia) sa jak za ta cene calkiem spoko no ale nie wiem. bylem dzis w miescie i za same wyciecie otworow i frezow biora 10pln za metr. do tego 10pln za frez czyli tak soie sie oplaca. jutro pojade do jednego znajomego ktory ma amatorsa stolarnie jak bedzie mial czas to mi moze to zrobi a jak nie to albo budrzetowka albo wyporzyczalnia. heh.
        esh0 masz racje chyba tak to z tym jest no ale czekam na inne wypowiedzi;p moze jest jakis rodzynek;]
        ahe i jeszcze jedno p[ytanie przy okazji. najpier rornir potem frez prawda?:P

Skomentuj

Raczej najpierw frez potem fornir. tak samo jak otworami. najpierw otwory a potem fornir.

Dlaczego? Żeby Ci urządzenie forniru nie poszarpało

Skomentuj

kupowac frezarke? nie widze sensu. Bardzo dobry efekt mozna osiagnac przez naklejenie innego kawalka plyty z wiekszym otworem... ..w dodatku konstrukcja robi sie sztywniejsza.

Skomentuj

Wektor: a jak zamierzasz wyciac rowno otwor w tym innym kawalku plyty? Moim zdaniem jezeli chce sie zrobic cos porzadnie to narzedzia sa niezbedne. Moja frezarka kosztowala mnie 230PLN i jest to ta najmniejsza z FERM (nie mam niestety teraz do niej dostepu to modelu nie podam :P). Pracuje mi sie nia wyjatkowo wygodnie i nie narzekam. A cyrkiel zrobilem sobie sam z kawalka plyty wiorowej i jak narazie mi wystarcza w zupelnosci.

Skomentuj

Ja mam Toye,chodzi już przeszło rok i nic sie nie dzieje.A otwory pod głośniki sie robi bajecznie.Do takich robót starcza mi spokojnie ale jak by sie rozleciała to kupię B&D.

Skomentuj

umberto, ile zapłaciłeś za tą TOYĘ ?

Skomentuj

Coś koło 100zł,mnie przywiózł dostawca i policzył bez VAT-u bo po co mi papier.No i dostałem gratis zestaw frezów.

Skomentuj

no widzicie. za 100pln mozna miec cos co dziala i na moje potrzeby powinno styknac. a wyporzyczenie kosztuje minimum 20pln za godzinke. mam teraz duzo otworow i nie wiem co sie bardziej oplaca.... ehh. tylko gdzie ta toye dorwac?

Skomentuj

zapewne w jakiejs castoramie ;]

Skomentuj

jakies 2tyg. temu w tesco widzialem toye

Skomentuj

a moze allegro? :)

[ Dodano: 2005-07-26, 18:59 ]
                            a co do drugiego kawalka plyty no to ja tak zrobilem osatnio, ale za dobrze to to nie wyszlo ;/. teraz chce zrobic jakis pierscien z aluminium zeby to przykryc :)hehe

Skomentuj

Taka Toya powinna wystarczyc do frezowania otworów okrągłych. Jeżeli trzeba coś frezowac z szablonem to trzeba miec sprzęt. I żeby miała chociaż 16000obr/min. Niedługo pokażę jak wygląda frez pod HDSa :)

Skomentuj

meles, wycinasz i pilujesz.. ..troche to czasu zajmie ale efekt mozna uzyskac bardzo dobry i w dodatku scianka jest grubsza.

Skomentuj

wczoraj wieczorkiem kupilem TOYE. zaplacilem 104,99pln w auchanie.gwarancja na rok tak ze luzik. byl maly problem bo na cyrklu nie da sie wycinac otworow tak mniejszych od 20cm. na szczescioe rozwiazalem ten problem i juz od samego rana ucze sie i cwicze frezowanie;] ogolnie polecam bardzo sprytna i fajna zabaweczka;]
                                  pozdr

Skomentuj

Trzeba miec tylko dobrej jakości frezy. Jeżeli są tępe drewno się zaczyna palic a nie frezowac. Tak miałem przy frezowaniu pod HDSa (Frezarka Festool 23 000 obr.)

Skomentuj

mam jeszcze takie jedno pytanko.czy zaokraglacie delikatnie rant frezu pod glosniki? nie wiem jak by to lepiej wygladalo... za jakis czas pokaze foto jak mi wyszlo;]

[ Dodano: 2005-07-28, 20:17 ]

[ Dodano: 2005-07-28, 20:17 ]
                                      oto i moje wypociny;p

[ Dodano: 2005-07-28, 20:18 ]

Skomentuj

Tak to wygląda u mnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X