Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Montaż wysokotonowca - problem ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Montaż wysokotonowca - problem ?

Witam!

Pewnie dużo osób sie boryka z tym problemem... Ja też na niego często natrafiam. Mianowicie chodzi o to że średnica montażowa powiedzmy dla przykładu arv-104 to 81 mm Przy czym trzeba i tak wyciąc ~82mm zeby wszystko dobrze pasowało bo trudno potem młotkiem dobijac bo nie chce wejsc :). Otwory na śruby bądź też wkręty są rozstawione na poziomie 93 mm co przy otworze montazowym 82 mm i srednicy wywiercenia dziury na śrube = 3 mm daje 3 mm ciała [ tej powierzchni drewna między otworem na wkręt a otworem monażowym ]. Wszystko widać tutaj -> http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...arv10404_3.gif

I teraz problem :). Podczas wiercenia bez statywu rzeczą oczywistą jest że wiertło może sie omsknąc bądź też otwór można krzywo wywiercić i wtedy będzie mniej 'ciała'. Podczas wkręcania wkręta bądź śrube można uszkodzić plyte wiurową [ bo o niej tu mowa ]. Jak Sobie z tym radzicie? Może po wycięciu wszystkiego nim wkręcić wkreta posmarować jakims utwardzaczem czy czyms? W przypadku śrub by było prościej jednak ja nigdzie nie moge dostać malutkich raków...

Daniel, Wystarczy zastosowac raki i caly problem znika.

Skomentuj

93 mm co przy otworze montazowym 82 mm i srednicy wywiercenia dziury na śrube = 3 mm daje 3 mm ciała [ tej powierzchni drewna między otworem na wkręt a
      zauwaz ze 93 to od srodka otworu czzyli 93-82=11/2=5,5 przy wkrecie 3mm masz 1,5mm bo to od srodka 5,5 -1,5=4mm ciala na strone.
      ja uzywam kawałka płaskownika z dziura o fi potrzebnym o gr 9-10 mm , rzytrzymuje lub uzywam scisku i ustawiam wiertlo zeby bylo dłuzesz kilka mm od plaskownika i plyty; plaskownik zabezpiecza przed krzywym wywierceniem chuba ze wczesniej zrobiles w nim krzyo otwóor

[ Dodano: 2005-08-05, 19:08 ]
      ja k nie masz raow to zrób sobie jakis pierscien z gwintem , lub blaszke

Skomentuj

jeżeli wkręcasz głośnik wkrętami do drewna, to go przyłóż i przykręcaj od razu. 4 mm "ciała" to dośc sporo.

Skomentuj

Jeszcze się nigdy nie spotkałem z takim problemem. Jak to może się takie cienkie wiertło omsknąć? Albo próbujesz wiercić w twardym materiale bez użycia punktaka albo masz strasznie tępe wiertła albo próbujesz wiercić frezem, innej możliwości nie widzę. Zamiast trasować otwory, lepiej jest po prostu przyłożyć głośnik i wiercić. Jak wywiercisz pierwszą dziurę to odrazu wkręcasz wkręta żeby się głośnik nie przesunął i wiercisz następne. A jak wiercisz za małe dziury i wkręcasz duże wkręty, to nic dziwnego że rozsadza płytę. Mnie się jeszcze nigdy nie udało zniszczyć w ten sposób płyty wiórowej. Co innego mogę powiedzieć o montowaniu raków - tutaj trzeba zrobić otwory o znacznie większej średnicy i tego "ciała" zostaje naprawdę mało. Kiedyś montowałem raki na śruby M8 w płycie wiórowej 12 mm do GDN 25/40. Nawet otwory w koszu głośnika musiałem powiększać. "Ciała" nie zostało nic, nawet brakowało i raki nie miały się czego trzymać. Poradziłem sobie klejąc to żywicą.

Skomentuj

Już rozwiązałem ten problem ale o tmy później. Nie pisałem tego ale napisze teraz. Wykonałem otwory otwornicą 83 i tak siak zostało 2 mm ciała. I tu jeszcze nie ma problemu.

zip, masz racje z rozpedu napisałem ze moze sie omskną wiertło :) Głownie to chodziło mi o to ze bez statywu może krzywo dziura sie wywiercić co w tym jednym przypadku u nie sie stało. Łebki od sróbek/wkretów są od spodu plaskie. Jak krzywo poszło to bedzie raczej widoczne. Na raki nie ma miejsca... bo 2 mm :) Poszczerzyłem o 0.5 mm dziury i maciupkie blaszki przykleiłem, dałem sruby 2 mm i akurat dostałem z takimi wielkimi łbami jak od 4 i wszystko dobrze wygląda. Dzięki za zainsteresowanie :)

A tak btw może by utworzyć nowy dział na nowym pod forum coś w stylu "porady konstrukcyjne' Dla niektóych oczywiste rzeczy [ dla doświadcoznych konstruktorów ] mogłyby sprawić komuś problem... A takie forum to by było swiatelko w tunelu, FAQ dla konstruktora <- jak kolwiek to na zwiecie moze to ma sens?

Skomentuj

Czaruję...
            X