Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co z tym subem nie tak??? 2xSW807

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co z tym subem nie tak??? 2xSW807

Zrobiłem niedawno suba składającego się z 2 alfredów SW 807 4 ohm połączonych szeregowo. Wsadziłem je do skrzyni o wymiarach: szer-25cm, dł-52cm, wys-44cm. Skrzynia ma około 50L. Tylna ścianka ma 4cm grubości. Oczywiście skrzynka jest wygłuszona i ma BR o średnicy 9cm. Wszystko ciągnie wzmacniacz DIORA WS 442 który ma tam chyba 4x35W. Problem w tym że bas jest bardzie odczówalny niż słyszalny, ten bas jest po prostu jak dla mnie do dupy, nie wiem dlaczego:((( Do wzmaka jest podłączony korektor graficzny który posłużył mi jako zwrotnica. Pomocy da się coś z tym zrobić??? Może nowa skrzynia??? Mam suba też własnej roboty z alfredem SW 607 i basik jest zajebisty jak na ten głośnik i objętość skrzyni 17L. Kurde nie wiem co z tym zrobić:(( Może wzmacniacz jest za chujowy czy cuś......POMOCY!!! PZDR

Po pierwsze my tu nie przeklinamy...
    Po drugie głośnik do d...
    Po trzecie wzmak za słaby....
    Po czwarte obliczales br czy tak na oko?

Skomentuj

Sorki za przekleństwa, sprzedawca w sklepie w którym kupowałem głośniki doradził mi taki właśnie BR

Skomentuj

hm.... no to fajny sprzedawca :). w sklepie wszystko Ci powiedza aby sprzedac :) moze innego BR nie mial to taki powiedial ze bedize ok....
        zreszta dla kogos kto nie robil nigdy sam kolumn ani sie tym nie interesowal to bez ronicy jaki BR,aby dziurka byla:).
        no i wzmacniacz chyba za slaby..... jak na 2 glosniki.
        No i Alphard

[ Dodano: 2005-08-14, 14:44 ]
        chociaz mowisz ze jest bradziej "odczÓwalny" niz slyszalny wiec moze takie niskie czestotliwosci tylko rpzepuszcza do kina w sam raz hehe

Skomentuj

pierwszym problkeme jest to ze brak ci tu filtra DP korektorem nie mozna odpowiedni i tak nisko obciac czestotliwosci wiec tu moze byc pierwszy prblem
          subwofer napozor to dosyc skomplikowane urzadenie i przyczyn takie stanu rzeczy moze byc duzo

popierwsze jak ci napisaeli koledzy wzmak duzo za slaby
          po drugie seria cw jest raczej skierowana do bud zamknietych
          kanał moze byc troche za nisko zestrojony
          kolumny moga grac w przeciwfazie do subwoofera i jedynie nizsze czestotliwosci ktore sa juz poza pasmem przenoszonym przez kolumny i nie znosza sie nawzajem sa slyszalne

Skomentuj

LUKASZ To jest seria SW a nie CW!

Skomentuj

ale seria sw tez nadaje sie tylko do closed

Skomentuj

jak kiedyś powiedział Budzik: to co zagra w closed poprawnie to i w br jakoś zagra

[ Dodano: 2005-08-15, 21:19 ]
                ale ja bym zatkał dziure jednak.... :)

Skomentuj

pare lat temu mialem ten wynalazek chwilowo i w 20L closed przy 150W RMS potrafil zatrzesc pokojem 12m kw

Skomentuj

sorki zle doczytalem moj blad

Skomentuj

Dobra wywaliłem BR i zatkałem dziurę w skrzyni i jest jeszcze gorzej. Podłączyłem tego suba do wzmaka technicsa który na wyjściu na suba ma 180W ciągłej mocy i myślałem że głóśniki wypluje, pierdziały jak złe. Może wywale te SW807, wstawie nową ścianke i zamonuje 2xSW607, one wydaje mi się są o niebo lepsze od tego dziadostwa, a i jeszcze wzmacniacz nie bedzie się tak męczył.....:) Pozdro!

Skomentuj

sprawdz faze bo bardo mozliwe ze tu lezy problemm prawie napewno... moze glosniki w subie sa w przeciwfazie...

Skomentuj

zadne wzmacniacz ani amplituner nie ma mocy 180w na subwoofer a napewno nie technics
                          wiec wzmacniacz predzej sie porzesterowuje jak subwoofer jest za slaby

Skomentuj

Kobez, 180 to fantazja.40-50W rms czyli niewięcej od ws442

Skomentuj

O co chodzi z tą fazą??? I jak mam sobie z tym poradzić???

Skomentuj

podlacz pod plus+ <--- (-) minus a pod minus ---> (+) plus

Skomentuj

odwroc biegunowosc glosnika

Skomentuj

Dobra tylko że musi wyjść 8ohm bo tyle ma wzmak.

Skomentuj

+ sygnał podłącz pod + jednego głośnika.Potem jego minus połącz z plusem drugiego i zostanie ci miejsce na minusowy sygnał.

Łączysz je szeregowo i wyjdzie 8R

Skomentuj

Kobez, a czytales wogole strone glowno tam masz wszystko napisane prosze http://diyaudio.pl/articles.php?id=6...be0902cdfed2aa czy to takie trudn ???

Skomentuj

Czaruję...
                                        X