Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o dysk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o dysk

przymierzam siedo zakupu dysku 80 gb. zastanawiam się nad samsungierm koszt 225 zł. czy to dobra firma? słyszałem, ze dyski samsunga są cienkie.
    z góry dzieki za rady

Ja kiedys mialem samsunga ale 2.9GB <lol> ale to dawno temu było:P
    JA Ci moge polecic Seagate Barracude cyz jak to sie tam pisye ja to mam 80GB na SATA 150 i smiga jak rakieta:P
    PS. Kiedys tu juz chyba byl topic o dyskach twardych ale to tez dawno bylo;]

Skomentuj

ja aktualnie mam u siebie 2 x samsung 2048 20gb oba sa produkcji 2001r zaden z nich nie ma badow, i oba chodza ok 10 godzin dziennie!sa naprawde wytrzymale! komputer wiele razy byl kopany bo mam go przy nogach, jeden z nich raz wymiekl ale low level format uzdrowil go to teraz :) osobiscie moge ci polecic, przerabialem juz baracudy, i genialne maxtory, a kilka dni temu robilem wd 200gb tez calkiem przyjemny! za 225 zl mozna znalezc kilka przyjemnych dyskow :)
      Maxtor DiamondMax 80 naprawde wydajny i genialnie ciche :)
      WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache - te 8 mb przemawia za mna
      Seagate 40 GB Barracuda 7200.7 ST340014A - przerobilem ich juz z 10-15 sztuk i sa bez awaryjne ale po kilku latach sie krzacza(trzeszcza)
      Hitachi DeskStar 7K80 (HDS728080PLAT20) 80 GB - tez calkiem przyjemne ale ich dzwieku nie lubie
      Samsung SpinPoint 80 GB SP0802N/822N (7200) ATA/133 - nie znam tej serii ale stare calkiem pozadne!

Skomentuj

Święty, bierz Samsunga, posiadam owy Serial-Ata 160gb, chodzi znacznie ciszej, żandych problemów. Sam wziąłem go dlatego, bo zauważyłem, że w większości testów (overclocking głównie) używają dysków samsunga.

Skomentuj

Ja miałem dwie barakudy (60GB) i obudwie padły :| . Teraz mam WD 80GB i śmiga jak szalony juz ponad rok :)

Skomentuj

nie ma co sie oszukiwac. seagate robi na dzin dzisiejszy nie zly chlam. Caviary i maxtory sa cienkie jesli chodzi o wytrzymalosc uszkodzen mechanicznych zwlaszcza sa wrazliwe na to podczas pracy. samsungi spinpointy nie dosc ze sa wytrzymale ciche to do tego sa jdnymi z najchlodnijszych dyskow na rynku. kiedys robili bezndziejne dzis sa godne polecenia. Napedy optyczne jednak nadal so do dupy.

Skomentuj

Ja jestem za Maxtorem :)

Skomentuj

Ja posiadam WDC 200GB od pol roku naprawde nic ale to nic sie z nim nie dzieje i moge szczerze go polecic

Skomentuj

Ja mam 80gb Maxtora już od kilku lat, i jak narazie żadnych problemów.
                  Od jakiś 0,5 roku mam też Seagate Barracude 7, 160gb sata. Również żadnych problemów.

Oba są tak samo głośne i oba tak samo się grzeją

A swoją drogą - te 80gb obecnie to nie za mało?

Skomentuj

A swoją drogą - te 80gb obecnie to nie za mało?
                    właśnie, dołożyc 30-50zł i jest 160gb...

Skomentuj

Seagate Barracude - mam i działa mi OK. Ja nieproponuję dysków Samsunga i IBM - z tym to akurat naczekałem się 3 tygodnie na serwisowanie.

Skomentuj

proponuje dorzucić i kupic 120Gb segate

Skomentuj

Nie można myśleć w ten sposób, no chyba że ktoś ma za dużo kasy. Bo zawsze jest tak, że wciąż dokładając, można mieć wciąż lepiej - trzeba znaleźć rozsądną granicę. Ale 80GB to jest faktycznie naprawdę mało, zwłaszcza jak masz internet i stałe łącze. Kiedyś miałem 80 GB i mi się ciągle zapychał, to dokupiłem drugi. W końcu też zabrakło. Teraz mam WD 200 GB i apetyt na gigabajty wciąż rośnie, przed chwilą patrzyłem to mam niecałe 6 GB wolnych.

W swojej historii miałem już dość dysków, ale i tak nigdy nie spróbowałem nic poza Seagate i WD. Zresztą nawet jak bym kupił Samsunga, to bym nie zauważył żadnej różnicy. Dziś wszystkie dyski są jednakowo dobre i szybkie, różnice są minimalne i zauważalne jedynie w testach, a awaryjność jest spowodowana głównie głupotą użytkownika, a nie winą producenta.

Skomentuj

Re: pytanie o dysk

Zamieszczone przez Święty
                            przymierzam siedo zakupu dysku 80 gb. zastanawiam się nad samsungierm koszt 225 zł. czy to dobra firma? słyszałem, ze dyski samsunga są cienkie.
                            z góry dzieki za rady
                            No właśnie dyski samsunga został ostro teraz chwalone ale niestey słyszy się teraz awarie , jedyne godne poleceni dysku to Hitachi.

podaj jaki masz komp czy twoja płyta obsługuje Sata-2

Skomentuj

Ale 80GB to jest faktycznie naprawdę mało, zwłaszcza jak masz internet i stałe łącze. Kiedyś miałem 80 GB i mi się ciągle zapychał, to dokupiłem drugi. W końcu też zabrakło. Teraz mam WD 200 GB i apetyt na gigabajty wciąż rośnie, przed chwilą patrzyłem to mam niecałe 6 GB wolnych.
                              heh, to ja nadal jade na 8,4 GB :/ i jakos mi musi starczyc... a tez mam stałke. 7 letni seagate charszczy az milo, coraz glosniej, ale nadal sprawnie.

Skomentuj

ja jade na 2 x 80 gB samsunga zaden nie mial najmniejszej awari

Skomentuj

Czaruję...
                                X