Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarka samoróbka wielkość frezu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarka samoróbka wielkość frezu

NA starym forum była dyskusja na temat wykorzystania wiertarki jako frezarki. Było powiedziane, że najlepiej użyć frezu o małej/dużej średnicy i właśnie nie pamiętam o którą średnicę chodziło, małą czy też duża? Jeśłi ktoś pamięta to niech napisze.

mi się wydaję, że duży jest lepszy, bo wtedy noże wirują z większą prędkością liniową, ale ja jestem w trakcie robienia takiej frezarki, więc nie jestem pewien:)
    PS kupiłem frez ze stożkiem morse'a a nie mam chwytu, więc kombinuje jak go przetoczyć czy co:)

Skomentuj

ja niewiem co było na starym forum,ale możesz napisać wogóle jakiego frezu?? jak go użyć, gdzie kupić i ile kosztuje?? /sorry że nie pomoge

Skomentuj

mi się wydaje że był tam frez palcowy chyba średnicy koło 15mm (nie jestem pewien)

Skomentuj

Różnie się nazywa te frezy, frez walccowy, płaski itp. Kupić można w każdym sklepie typu nomi, praktiker itp. Koszt jednego najtańszego frezu to około 5-7PLN. Przeważnie jednak sprzedawane są w kompletach. U mnie w nomi się skończyły i muszę iść zobaczyć do jakiegoś narzędziowego sklepu.
          Sposób użycia dość prosty. Zamiast typowej frezarki ręcznej stosujemy zwykłą wiertarkę tylko z jak największą prędkością obrotową. Trzeba jeszcze wykonać jakiś prosty stelaż pod wiertarkę. Teraz zamiast wiertła wkładamy frez i frezujemy :). Jeśli się ze wszystkim uporam to dam fotki. Ktoś napisał wcześniej artykuł o tym ale jeśli będę miał czas to może napiszę. Ale jak już się uporam z frezarką i frezowaniem :)

Co do średnicy frezu to chyba będę musiałpróbować :(

Skomentuj

Cieńsze frezy wyginaja sie.

Skomentuj

wyginaja sie
              hmm..........jakim cudem,przecież są ulepszane cieplnie,chyba że takie całkiem cienkie bo frezy od 3mm to można złamać,ale nie wygiąć.Chyba,że chodzi o tzw.bicie promieniowe,ale to już inna sprawa.

Skomentuj

Mi 6 mm giął sie jak cholera , 8 mm było troche lepiej. Oczywiście zginały sie w czasie frezoawania pod bocznym naciskiem , normalnie to był prosty. Chyba po prostu jakieś zbyt elastyczne te frazy miałem .

Skomentuj

"ulepszane cieplnie" - fajny synonim hartowania :)

Skomentuj

tez mi się podoba :) a tak powaznie to tak samo jest z wiertłami wyginają się do 8 i to przy zwykłym wierceniu w metalu na wiertarce stołowej więc czemu frez miał by się nie wyginać jak na niego siła działa pod kontem ??

Skomentuj

wirtarka nie ma tylu obrotow co frezarka :(

Skomentuj

Wilk kiedyś zrobił frezarkę, teraz mam ją ja bo mi jądał a sobie zrobił taka przystawkę do potężnej wierterki stołowej. Frezy jak marzenie :)

Skomentuj

Ludzie,żal wam 100 zł na frezarke?Przecierz nawet głupie otworu pod głosniki frezarka lepiej się wycina-wychodzi jak z fabryki.

Skomentuj

Za 100PLN to ja położe szpachlę na obie kolumy i jeszcze jedną warstwę lakieru. Niektórym żal innym nie. A poza tym najtańsza frezarka to koszt około 180PLN. Co do otworów to jeśli ma się trochę zdolności to się je ładnie zrobi.

Pozdro

Skomentuj

a macie jakieś dobre pomysły na skonstruowanie przystawki do frezarki pomagającej frezować kółka ?

Skomentuj

robisz przystawkę która kiedyś była na stronie, czyli chwyt i do tego dodajesz powiedzmy kawałek płaskownika z dzierkami na różne promienie lub jakoś inaczej mocujesz. Ja mam pewien pomysł, ale narazie w głowie (studia i nie ma kiedy zrobić) ale jak coś z tego wyjdzie to wrzucę fotki, ale to nie prędko będzie:(

Skomentuj

jak czytałem Wasze posty to mało nie padłem ze smiechu!!!1
                                  frez o srednicy 6mm wyginał wam się>?????????????????????????????????????????????? ?????? <rotfl>
                                  4mm do frezowania metalu sie nie wygina a co dopiero 6mm .
                                  szlifowanie drewna.... hheheehehehehehehe
                                  niezle sie ubawiłem. a co do predkosci kątowej im wieksza srednica tym mniejsze obroty frezarki!!!!!!!!!!!!!!!
                                  wiertarka ma wiecej obrotów niz frezarka. chyba ze wiertarke pomylilscie ze szlifierka.
                                  a co do przystawki nie ma dobrej metody poza cyrklem i ołówkiem.
                                  jak chcecie sie bawic w metaowe formy to zycze powodzenia.
                                  ps. praktyka czyni mistrza.

Skomentuj

aryan:
                                    a dlaczego frez miałby się nie wyginać ? Frezów nie utwardza się na wskroś właśnie po to by zachowały sprężystość więc frez ma prawo się nieco zgiąć i nie złamać. Jednak Yoshi miał prawdopodobnie kiepskiej jakości frezy, bo dobrze obrobiony cieplnie frez powinien odkształcać się TYLKO sprężyście, a nie trwale.
                                    Z punktu widzenia mechanika porównanie frezowania metali do frezowania materiałów drewnopochodnych jest bardzo chybione. Rozpatrywałeś warunki skrawania drewna i metalu ? Prędkości skrawania (posuw i obroty freza) ? kąty ostrzy i wynikające z nich siły ?...

Zamieszczone przez aryan
                                    wiertarka ma wiecej obrotów niz frezarka
                                    taaaaak ?? To moja frezarka do drewna jest chyba zepsuta, bo prędkość obrotowa wrzeciona sięga 38tys. obr/min !!! Nie przypominam sobie wiertarki o takich obrotach...
                                    Chyba, że masz na myśli frezarkę do obróbki metali, ale taką płyty wiórowej czy MDF nie obrobisz poprawnie. Obróbka skrawaniem to nie tylko obróbka metalu, ale także innych materiałów dla których prędkości skrawania są diametralnie inne.

Skomentuj

fakt brałem pod uwage swoją frezarke do metalu taką duża wazącą ok 2 ton. gdzie predkosc obrotowa wynosi max 1500 obr. frezy których uzywam nie odkształcają sie!!!
                                      gdyz to co robie wymaga frezów wysokiej jakosci nie z castoramy albo innego gówna bo ta szajs co tam sprzedają.
                                      jesli Twoja frezarka ma 38 tys to to nie jest frezarka tylko szlifierka (cos podobnego do urzadzenia dentystycznego) frez jakiej srednicy załozysz do nie j ?? 4mm??max??
                                      złamania i wygiecia mogą nastąpic na skutek niskiej jakosci trzpieenia lub jego wyrobienia sprawdzcie czy macie luzy!!!

Skomentuj

Drewno frezuje się z bardzo dużą prędkością skrawania, i małym przekrojem poprzecznym wióra. Uchwyt mojej frezarki (bo jest to frezarka, a nie szlifierka ) jest przystosowany do trzpieni 6 i 8 mm. Maksymalna średnica freza jakiej używałem to 18 mm - oczywiście był to dwuostrzowy frez do drewna, więc kąty jego ostrz pozwalały na frezowanie (bez przypalania) z prędkością obrotową rzędu 30 tys. obr/min - nie pamiętam prędkości posuwu... :)

P.S. W castoramie można kupować substytuty frezów, a nie frezy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X