Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pofalowany fornir

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pofalowany fornir

Witam!
    kleiłem dzisiaj fornir na wcześniej wyszpachlowaną płytę OSB. Użyłem Pattex'a szybkoschnącego, dociskałem blachą mosiężną 5mm + obciążenie ok 50kg. po 2h od obciążenia patrzę, a on cały pofalowany.. co z tym zrobić? i jakie rady, żeby następne ścianki jakoś wyglądały?
    zaznaczam, ze wikol odpada, bo szpachli jest dużo...

może spróbuj na jakiejś płycie nie używanej- odpadowej na różnych klejach, pod różnym obciążeniem i sprawdzać po jakim czasie jest ok...

Skomentuj

różnych klejów ja nie mieć. a na płycie odpadowej odpada, bo na budzie mam dużo szpachli a na odpadzie nie będzie wcale ;/

Skomentuj

to poszpachluj odpad :)
        butapren nie jest taki drogi...
        za "próbke" zapłacisz ok 1.2zł....

Skomentuj

Na butapren to bardzo dobra metoda, tylko czasochlonna. Jezeli chodzi ci o niewielkie nierownosci forniru to sie nie przejmuj (tez tak mialem). Papier scierny w reke i trzeba zrownac.

Skomentuj

tych co były raczej niedałoby się papierem :) zerwałem to co było nierówno i przykleiłem na gorąco + duuuży docisk. Niedługo wieści będą ;]

Skomentuj

jak koledzy - butapren, a dokladniej henkel moment, kiedys okleilem jedna obudowe z osb wlasnie tym klejem i nawet nie szpachlowalem nierownosci tylko, ze specjalnie kupilem zamiast forniru obłóg, jezeli dobrze pamietam mial 1,5mm grubości. nic sie nie pofalowalo.

Skomentuj

ze specjalnie kupilem zamiast forniru obłóg
                cóż to?

Skomentuj

to taki gruby fornir

Skomentuj

nic dziwnego że nie nie pofalował...
                    tylko ciekawe jak krawędzie wychodzą...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      nic dziwnego że nie nie pofalował...
                      tylko ciekawe jak krawędzie wychodzą...
                      Krawedzie wychodza tak www.ezo.audiomania.info dąb 1,5 mm
                      A butapren to g... przy 50 stopniach (a tak temp moga osignac kolumny oswietlone swiatlem slonecznym) butapren staje sie plastyczny.

Skomentuj

ja tam wikolem kleje

Skomentuj

co do tych 50st to zrobie test z lampą od piekarnika i wtedy zobaczymy:)
                          tylko najpierw musi fornir przyjść od Esh0...

Skomentuj

no i lipa :/ już lepiej ale to nadal nie jest to... ale nic, jutro chyba kupuje Moment i zobaczymy czy będzie lepiej.

Skomentuj

Kup...wikol...ja ten fornir tylko na wikol kleiłem i zawsze było super :|

Skomentuj

cytuję z jakiegoś kursu:
                                "... jeśli macie dużo szpachli to zapomnijcie o wikolu. Szkoda Waszego czasu i nerwów..."

a ja mam DUŻO szpachli tzn nie n a grubość tylko na powierzchnię. Jutro dam znać jak wyszedł dół ;]

Skomentuj

Przeciez temat juz byl tyle razy walkowany... Wiele osob zrobilo to juz metoda ktora przedstawialem czyli ta z wykozystaniem kleju Moment firmy Henkel i wszyscy są zadowoleni.
                                  Poszukaj na forum. Mi sie nie chce po raz ktorys pisac tego samego
                                  Zycze powodzenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X