Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki monitor?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki monitor?

tak sie "borykam" od jakiegos czasu jaki monitor kupic na studia ;/. Komputer juz prawie sobie zlozylem (Sempron 2500 64B + Asus K8N + 512 Kingstona :) + Modecom jakis tam cichy 350W, dysk 120GB Hitachi, jeszcze musze tylko karte dokupic graficzna:) no ale wracajac do tematu :) wiec nie iwem jaki monitor wziac. Czy kupic na allegro jakis uzywany CRT 21-22" za ok 400-500zł czy jakis tani LCD 15, ewentualnie 17" ;/ za ok 800zł.
    LCD malo miejsca zajmuje, ale jest drogi, CRT jest duzy :) i tani :). raczej zadko sie psuja, zreszta bym mial mozlowisc obejrzenia przed zakupem. tyle ze nie wiem czy nie za duzy taki jak do komputera czy mi oczy nie wysiada :)Hehe.
    ogolne jest mi on potrzebny do filmow i do programow graficznych (photoshop + 3D SM) no i inne programy jakie beda potrzebne na informatyce :).
    mysle nad tym 21" bo LCD sa drogie i za np. rok zmienie jak cos, bo LCD caly czas leca w dol z cena :), a teraz jak fabryke LCD postaia w polsce to juz wogole moga byc promocje :).
    teraz siedze na 19" i nie wydaje mi sie taki duzy, przyzwyczailem sie :), ma ktos z was 21 albo 22"?
    co polecacie? :)
    Pozdrawiam
    Grzesiek :)

posiadam LCD LG 1730P i jestem zadowolony...mysle ze 19" crt i 17" lcd to optymalna wielkosc jesli chodzi o normalne uzytkowanie kompa (internet itp.) na innych dostaniesz chyba zeza bo beda za duze zeby siedziec od nich 50 cm:)
    co do filmow to juz inna sprawa...
    jesli zamierzasz studiowac informe na jakiejs politechnice...bron Boze na uniwerku :) to wez pod uwage to ze bedziesz siedzial przed kompem mase czasu, a lcd sa chyba zdrowsze
    generalnie kiedys bylem przeciwnikiem lcd dopoki go nie kupilem..teraz nie zamienilbym na crt

ps. zapomnij ze na informie bedziesz korzystal z photoshopa czy 3D SM :)

Skomentuj

ale ja nie mowie ze bede korzystal z tego bo bede musial, tylko interesuje mnie to i chce :)
      a tak po za tym to bede studiowal na UWM hehe, a dlaczego bron Boze od razu? ;/ hm...

Skomentuj

Witam,
        Na tę fabrykę, to będziemy musieli "trochę" poczekać. Jesli przyzwycziłaś się do 19-ki crt, to wystarczy Tobie dobry/a 17-ka lcd. Zwróć uwagę nie tylko na cenę, ale też aby miał zwłaszcza przyzwoity response time.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

bo na uniwerku jest zbyt lajtowo:P
          a co do response time to czesto zwykla sciema..niektore 16ms wypadaja w testach lepiej niz 12ms czy 8ms
          wazna jest tez gwarancja na martwe piksele
          kiedy kupowalem swoj to najlepsza gwarancje oferowal LG i iijama teraz nie wiem jak jest

Skomentuj

Poczytaj sobie na tej stronce http://mva.pl o monitorach.
            Ja kuiłem niedawno Samsunga 173P+
            Zero smużenia, pivot, złącze DVI, kontrast 1500, czas reakcji 8ms (gray-to-gray).
            Możesz sie też posłużyć testem w chipie, jest tam zestawienie najlepszych monitorów.

Monitory CRT 17-calowe
            1 - Samsung SyncMaster 757MB
            2 - Iiyama Vision Master 407 HF703UT E
            3 - LG Flatron F700P

Monitory LCD (17-calowe)
            1 - Eizo FlexScan L578 2395zł
            2 - Samsung SyncMaster 173P+ 1510zł
            3 - Sony MFM-HT75W 2715zł

Pozdro.

Skomentuj

jeśli do programów graficznych to polecam jednak dużą przekątną... no i w filmach też się przyda.
              Jedynymi przeciwnikami LCD jakich znam są profesjonaliści, którzy obrabiają grafikę (głównie fotograficy). Skarżą się na kiepskie oddanie barw i kontrast. Oczywiście jak kupisz wyeksploatowany monitor CRT to też będzie kiszka...

Skomentuj

CRT są dobre, bo są duże i tanie. Niestety zużycie prądu jest ogromne i nierzadko to właśnie duży monitor (a nie szybki komputer) decyduje o tym, że płacimy kilkusetzłotowe rachunki za prąd.
                W panelach LCD problem z geometrią praktycznie nie wystepuje. Natomiast w CRT należy zwrócić szczególną uwagę na poprawność geometrii, zwłaszcza w używanych i wyeskploatowanych modelach słabszych firm. Gdybym miał sobie teraz kupować monitor, to zdecydowałbym się na CRT o przekątnej co najmniej 22 cale, z płaskim kineskopem i z możliwie niskim poborem prądu (akurat za 500-700 zł coś takiego kupisz, chyba że chcesz jakiś topowy model).

Skomentuj

no wlasnie tez mysle ze lepszy wybor to CRT, bo kupic jakis tani LCD to i kolory slabe beda i kat widzenia ;/.... :)
                  mam zamiar kupic jakis uzywany CRT za ok 400-500zł sporo takich na allegro jest wiec cos znajde :). a jaka polecacie karte graficzna? :) tak za ok 350-400zł :)

[ Dodano: 2005-09-16, 22:20 ]
                  a tak najbardziej to sie zastanawiam nad firma Eizo :) 21"

Skomentuj

gdzie te czasy kiedy monitor 21' kosztował conajmniej cztery tysiaki...

Skomentuj

te czasy sa za nami :) trzeba sie tylko obejrzec
                      ale po co patrzec w tyl jak tyle rzeczy przed nami

Skomentuj

Czaruję...
                      X