Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lakierowanie forniru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lakierowanie forniru

w przyszlym togodniu bede lakierowal swoje dzielo :).
    fornir mam debowy, ale troche za jasny jak dla mnie i chce troche ciemniejszy lakier kupic, cos jak ten subwoofer: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30514535
    Lakierowac bede pistoletem prawdopodobnie, macie moze jakies uwagi co do tego ? nigdy nie malowalem takim czyms a chce zeby to jakis wygladalo. no i jakiej formy jakier najlepiej kupic, bo w sklepie patrzylem no to pokazal mi facet 5 kolorow do drewna ;/ za 12zł litr.
    Pozdrawiam
    Grzesiek

czesc
    ja wlasnie polakierowam taki fornir, tylko ze lakierem bezbarwnym narazie podkladowym, badalem lakierobejce koloru orzech ze sniezki, tragedia, bejce wisnie niepamietam jakiej firmy, za ciemne, z kolei zobacz sobie: www.sniezka.pl maja 6 czy 7 lakierobejc, tylko ze widzialem ten probnik jestna sosnie, dab jest chybaciemniejszy, albo ja zle malowalem, ogolnie tez chcialem podobny kolor co ty na subie pokazujesz...niestety lakier poprostu okazal sie najlepszym wyjsciem, moze jak maszwiecej cierpliwosci i pieniedzy do wydania na "testy" to proboj,pamietaj ze wyjdzie troszeczke ciemniejsze jak na probnikach
    pozdrawiam

Skomentuj

lakierobejce to straszna chała.... kolor jest kiepski i kiepsko schnie a lakier nigdy nie będzie twardy..... chyba że to tylko ja mam takie złe doświadczenia....

Skomentuj

Sound Wave, racja. Ja użyłem lakierobejcy Nobiles w kol. mahoń i teraz żałuję. Pierwsza warstwa wyszła w miarę, ale druga zaczęła już zakrywać słoje i dupa.
        A jak wyszło, to zobaczycie jutro...

Skomentuj

Mi kumpel, który pracuje w zakładzie stolarskim przyniusł mi bejcę w kolorze ciemny calvados.
          Fornir dębowy. Wyszło dość ciemno, ale mi się bardzo podoba w słońcu ma ładny czerwony odcień. Bejcę pomalowałem lakierem na wysoki połysk (chyba Dulux wodorozcienczalny).

Skomentuj

jak masz skrawek forniru to zmocz go lekko wodą, nabierze koloru podobnego jak byś miał lakierem bezbarwnym polakierować.

Tak jak wyżej: bejca to chała. Samym lakierem będzie najlepszy efekt. słoje nabiorą głębi i przejzystosci
            Naturalny kolor drewna rulez:P

Skomentuj

jak juz coś to prawdziwa bejca nigdy lakierobejca.....

Skomentuj

zgadza się sama bejca jest ok, tylko trzeba jednakową ilość warst na wszytskich ściankach nanieść, bo każda kolejna bardziej ściemnia, a lakierobejca to kicha nawet po miesiącu nie jest twarda. Z lakierów chyba najlepszy jest do parkietów - mocny i schnie tylko 12 godzin.

Skomentuj

hm, no to chyba zostane przy bezbarwnym skoro tak mowicie /
                  a co myslicie o malowaniu pistoletem? duza jest roznica niz pedzlem? czy tak samo wychodzi? bo dostep mam do pistoletu i sprezarki, tyle ze przy tym jest wiecej roboty z przygotowaniem. a ile warstw kladziecie tego lakieru? podklad tez dawac? czy on nic nie daje?

Skomentuj

dajesz kapon - jak niechcesz żeby ciemniało. jak chcesz troche przyciemnić to olewasz kapon. jak dobrze umiesz malować pędzlem to tez ładnie wychodzi

Skomentuj

do forniru to tylko bejca,broń Boże nitro...Swoją drogią jak masz dobrą bejce to mozesz nakładać warstw ile chcesz a nic nie ściemnieje....Malowanie pilstoletem to bzdura!Kup pędzel i do roboty,to proste,żadnej filozofi...Lakierobejce se wszyscy odpuście,bądźcie poważni.

Skomentuj

Dlaczego malowanie pistoletem to bezsens? Czy malowałeś nim kiedyś?
                        Ja malowałem i powiem, że wychodzi dużo lepiej. Powierzchnia jest idealnie gładka i ma idealny połysk. Polecam ten sposób jeśli tylko macie możliwości.

Skomentuj

to widocznie nie umisz "dobrze pędzlem machać"

Skomentuj

hm, no to pomalowalem pedzlem,narazie tlyko subwoofer 3 razy bezbarwnym :), calkiem fajnie wyszlo, jak skacze wszystko to sie pochwale , mysle ze w piatek bedzie finish!
                            pozdrawiam
                            Grzesiek

Skomentuj

a malowal ktos fornir debowy na czarno?

szukam sposobu, zeby uzyskac czana gladka blyszczaca powierzchnie, a nie zgubic rysunku slojow.......

z tego co wiem po malowaniu bejca musialbym delikatnie przeszlifowac powierzchnie i dopiero lakierowac....

aha - i jaka bejca? mam do wyboru spirytusową albo wodną w proszku (z drewnoluxu...)

<wlasnie sie doczytalem w necie ze najlepiej zastosowac bejce nitro :[>

Skomentuj

Czaruję...
                              X