Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo 1kW do transformatora Tesli

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo 1kW do transformatora Tesli

Czy wie ktos moze gdzie najtaniej w wa-wie sprawic sobie trafo 5-10kV/0,3-1kW? Mam zamiar w niedalekiej przyszlosci zlozyc transformator Tesli...

nie bardzo rozumiem. chcesz kupic trafo i w niedalekiej przyszlosci kupic transormator. maslo maslane...

Skomentuj

To mocne trafo wchodzi w skład całego urządzonka, które sie nazywa "transformator tesli"

Skomentuj

tyko obawiam się że żeby zasilic teslę .... aaaaaaaałłłłłłłłłaaaaaaaa 10kV i 1kVA ??? przeciez to się tlkyo na tira zmieści !!! po co Ci taka moc ???????? spokojnei wystarczy Ci ze 100VA na ty 10kV !!! bo potem ko leci na jeszcze jedno trafo, przez kondzia i na cewkę która to dopiero produkuje błyskawice .... tlkoy pomiętaj...to trafko na zasilanie musiało by być minimum 2,5 mm drutem nawinięte bo inaczej Ci go spali ....

Skomentuj

wovo: Odwiedz stronke http://www.teslacoil.republika.pl , prejzyj i zobaczysz ze takie trafo wcale nie jest duze. A jak pisalem zadowoli mnie juz 300W - wiec bedzie jeszcze mniejsze. Ale nie chodzi mi o wymiary - i tak kondensator zbiorczy bedzie wiekszy od tego trafa...

Skomentuj

nio wiadomo że będzie większy. a co do trafa to sorki :) pokręciło mi się :) przepraszam w końcu to tylko będzie 0,1A ..... więc faktycznie nie będize wielkie

Skomentuj

Dobra, ale nadal nie wiem gdzie mozna takie cus tanio w wa-wie dostac... a na elektordzie jakos nikt sie nie kwapi zeby pomoc...

Skomentuj

słuchaj ...sprawa jest prosta. ....EDW czy elektronika praktyczna kiedyśwypuściął schemat lampy plazmowej na powielaczu z TV. ja to zrobiłem ale taki słabiutkie ale po pewnych modyfikacjach dało by siez tego zasliacz do tesli zrobić . to daje takie napięcie , jaki sobie dasz powielacz . znajdź to sobie i oblookaj :)

Skomentuj

http://vault16.webpark.pl/schematy.htm

kiedyś się natknałem na tą stronkę, ale ze zwykłej ciekawości. Może coś znajdziesz uzytecznego
                  pozdrawiam

Skomentuj

wovo: ale takie trafo z telewizorka ma mala wydajnosc pradowa, a mi potrzeba w najgorszym przypadku - czyli 5kV/300W - co najmniej 50mA, a z tej przetworniczki tyle nie wyciagnie - nawet po modyfikacjach... Takze musi byc trafo do zasilania neonow albo z mikrofali - chociaz tego drugiego wole sie nie dotykac...

Skomentuj

w telto robią nietypowe trafa moze ci coś takiego zmajstrują.....

Skomentuj

theant a moze ty chcesz zmajstrować przetwornik jonowy i grać na łuku elektrycznym :P

Skomentuj

To na pewno byloby ciekawe doswiadczenie Ale mi konkretnie chodzi o transformator Tesli...

Skomentuj

Czaruję...
                          X