Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WiFi na dwa kompy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WiFi na dwa kompy ?

Witam.
    Mam w kompie karte sieci bezprzewodowej do niej oczywiście podłączoną antene i necik śmiga.
    Teraz musze ten sygnał (z anteny) rozdzielić na więcej kompów (conajmniej 2) ale już po kabelku sieciowym ,jaki router musze kupić żeby mi sie to udało ?
    Dodam że to musi być niezależne od tego czy któryś komp jest włączony czy nie ( opcja że dziele ten sygnał na moim kompie odpada).
    Za pomoc z góry dzięki.

najproscie bylo by dokupic karte sieciowa to twojego komap kupic jakiegos haba !! nieportrzebny ci router no chyba ze masz zbedne siano !! yyyy....
    jezeli nie mozesz dzielc lacza na swoim kompie musisz sprawic sobie serwer !!
    serwer musi byc caly czas wlaczony !
    daj znac co wykombnowales

Skomentuj

No właśnie o to chodzi żeby net był na innych kompach ale przy wyłączonym moim kompie (serwer odpada), musze kupic coś co mi rozdzieli ten sygnał z anteny niezależnie od mojego kompa.
      Pozdro.

Skomentuj

Witam!
        Nie wiem na ile jest to sprawdzone, ale kiedyś widziałem takie cosik, jak urządzonko do którego podłaczało sie antene, a do tego kompy poprzez USB. Czyli antenka a pozniejd zielenie na n kompów poprzez połączenie usb. Coś w podobie jak jest realizowane połaćżenie neta radiowego z lapciokiem, tylko że tamto zamiast jednego wyjścia miało chyba 4.

Skomentuj

masz na mysli router z wbudowantm modemem ADSL??

Skomentuj

ja mam router d-link i net smiga na dwóch komputerach niezależnie przez kabel a chyba nawet ma wifi czy cóś... w praktyce, tokiedyś musiałem przekładać kabel z jednego kompa do drugiego jak nie chciałem obu na raz włączać, a teraz nie muszę...
            http://www.imperium.net.pl/dlink-di514-p-6175.html

Skomentuj

Normalnie w przypadku połączenia kablowego podłączasz źródła netu do huba/switcha do portu uplink; net wychodzi wtedy przez pozostałe porty (wszystko jest na RJ-45, nie podłaczysz nic przez USB!). A jak to wygląda w przypadku WiFi to nie mam pojęcia. Chyba powinieneś zaopatrzyć się w access point.

Skomentuj

maxdila, Z tego co napisałeś wnioskuję, ze potrzebny ci zwykły Access Point. Odbierze on sygnał z innego AP, obsłuży klientów zarówno po Wi-Fi jak i kablu....tyle że: wszystko zależy od tego w jakiej formie dostajesz sygnał od ISP. Jeżeli chcesz rodzielić sygnał nie do końca legalnie jak to często bywa to może okazać się to bardziej skomplikowane. Jeżeli jest tak że kartę którą masz u siebie w kompie dostałeś od ISP lub on ją konfigurował to stosują zabezpieczenia na podstawie tabeli MAC adresów. Nie żadko używają także klucza wep bądz innych. ...ogólnie jak możesz to zwróć się na miejscu do kogoś bardziej obytego w temacie. Bo gdybyś był w stanie sam to zrobić sensownie...to niezadawałbyś tak podstawowych pytań. Pozdrawiam i bez urazy :)

Skomentuj

Czaruję...
                X