... i filtrem 20-100 ze strony :-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nagrody EISA 2004 - Sub Velodyne DD10
Collapse
X
-
15 Hz -3db - i wszystko jasne!
Powodzenia w budowaniu - bedzie Ci potrzebne!
Pozdrawiam
UPDATE:
w związku z tym iż co drugi bywalec tego forum nie widzi trudnośći technicznych w budowie takiego urządzenia przestanę sie wypowiadać w tym temacie. Lepiej zaczne intensywne szkolenie w zakresie pojetrowania kolumn głosnikowych, budowy zaawansowanych filtrów audio na DSP, budowy wzmacniaczy oddających ponad 1kW mocy itp itp. bo widze ze wyraźnie odstaję wiedza od przeciętnej panującej na forum.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Ditomek przeciez nie o to chodzi. Zastanowmy sie logicznie po co nam -3db 15Hz!!?? Po drugie nie za te pieniądze. Po trzecie chodzi o dźwięk, a nie o to co on ma w środku. Jakbym postawił tego suba np. koło suba na XLS na analogu, ale podzespoły bardzo wysokiej jakości i mógł posłuchać to bym powiedział co dla mnie lepiej gra, bo przecież o to w tym chodzi!!! Zresztą aplikacja z XLS o ile tańsza by była. Inaczej byśmy gadali jakbym miał nieograniczony budżet... ale nie mam. Nawet na XLS mnie nie stać za 1200zł, więc... pomyśle o takich rzeczach jak bede zarabiał:P
Skomentuj
-
Głosniki XLS były na topie 2 lata temu od tego czasu EISA wskazała co najmnie 2 inne suby jako zwyciezców w tej kategorii (poprzednio był to Sub B&W)
Ja zgadzam sie z tym co piszesz, ze byc może nie potrzeba tylu patentów dla zwykłego kowalskiego. Ale sam przyznasz ze nie jest to sub dla zwykłego kowalskiego.
Zreszta mój post miał pokazac jak zaawansowany technicznie moze byc "Zwykły" sub.
A na to padły odpowiedzi ze to zadna trudnosc, ze połowa z tych rzeczy jest niepotrzebna. Ręce opadają. Okazuje sie ze wszyscy pozamną potrafią programować procesory DSP, budować wzmacnaicze dysponujące 1000W. Wogóle czym sie tu zachwycać przecież to zwykły sub, a ze ma pilota, DSP, ponad 1000W, menu ekranowe, itp to szczegół byle dres potrafi to zrobić w ciągu paru dni byle tylko miał kase.
Skomentuj
-
Hehe, ja nic takiego nie napisałem. W zasadzie jest się czym zachwycać, a jeszcze bardziej by było jakbym mógł go przetestować w domu:-) Technika nie wątpliwie idzie do przodu, a my starajmy się razem z nią(w miare możliwości);-) Pozdro
p.s. tylko nie za takie pieniądze:P I w audio dla mnie nie chodzi o to co jest trendi, ale co mi się podoba:-)
Skomentuj
-
p.s. tylko nie za takie pieniądze:P I w audio dla mnie nie chodzi o to co jest trendi, ale co mi się podoba:-)
Ja też nie twierdzę, że każdy potrafi zrobić coś takiego samemu nawet mając tyle mamony ale nawet gdybym jej tyle posiadał to wątpię czy bym się bawił w robienie tego cuda :) (o ile bym miał taką wiedzę)kupił bym i problem z głowy.
Diy
pozdro
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ditomekOkazuje sie ze wszyscy pozamną potrafią programować procesory DSP, budować wzmacnaicze dysponujące 1000W. Wogóle czym sie tu zachwycać przecież to zwykły sub, a ze ma pilota, DSP, ponad 1000W, menu ekranowe, itp to szczegół byle dres potrafi to zrobić w ciągu paru dni byle tylko miał kase.
...heheheh
kurde tak naprawde 1/10 osob na tym forum potrafi zrobic bude na poziomie a co dopiero elektronika (moze tak sie o niej wypowiadam bo wiem ze nie mam zielonego o pojecia ..i niech tak zostanie)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Zygmuntnajniższym używanym w muzyce dźwiękiem jest C subkontra, które ma 16,35 Hz
Ten dźwięk można wydobyć tylko na wielkich organachbo chyba jakis generator w techno albo gdzies tam to od 0 pojedzie ?
mi tam az tak nisko nie jest potrzebne bo z tego co wiem to ponizej 20Hz to tynk odpada :)
i ogolnie bardzo nie zdrowo dla czlowieka sie robi wiec po co siek atowac ...chyba ze dla swiadomosci ze mozemy osiagnac ta granice... co kto lubi :)
Skomentuj
-
może to niektórych zaskoczy, ale są ludzie którzy nie akceptują brzmienia subwooferów proponowanych przez velodyne, rella, sunaudio, mtx, eartquake itp. to pewnie dzięki tym firmom wśród audiofili utrzymuje się pojęcie "basu subwooferowego", a liczba zagorzałych przeciwników subów jest znacznie większa od ludzi ich akceptujących.
co do np tego modelu to ciekawe dlaczego producent nigdzie się nie chwali jakie natężenie dźwięku toto jest w stanie wytworzyć dla określonych częstotliwości?
kilowaty są tutaj konieczne, żeby cokolwiek wydobyć z głośnika o efektywności 70kilku dB. a wzmacniacz w klD gdzie jak gdzie, ale do basui najmiej się nadaje.
eisa nagradza głównie innowacyjność. za rok pewnie wygra sub automatycznie łączący się z internetem, żeby pobrać pathe do danej płyty, sprawdzić hologram i zapłacić zaiks oczywiście z twojej visy :)
Skomentuj
-
eisa nagradza głównie innowacyjność. za rok pewnie wygra sub automatycznie łączący się z internetem, żeby pobrać pathe do danej płyty, sprawdzić hologram i zapłacić zaiks oczywiście z twojej visy :)
tak czy inaczej mysle ze to firma z klasa
Skomentuj
Skomentuj