Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CB Radio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CB Radio

No własnie :) Ma ktoś z was CB radyjko? Głównie chodzi mi o stacjonarki w domkach. Jesli macie to jakie i skąd nadajecie i na jakim kanale?

Osobiscie to przeniosłem swoje radyjko z mobilka do mieszkaniu w bloku (ostatnie piętro) radyjko to niestety Alan 100+ z anteną 66cm, planuje je na dniach wymienić na coś lepszego:)
    Pozatym zachęcam do tego "hobby" :) jeżeli jeździsz dużo samochodem to uwierz mi CB Ci sie przyda! Bezstreosowo wyruszasz w drogę i wiesz co sie na niej dzieje tj. korki patrole radary itp :)
    No i do domku oczywiscie też!

Pozdro

Kiedyś sie też w to bawiłem, ale wtedy nie było tak powszechnie dostepnego internetu. 90 % moich znajomych i chyba w ogołe mojej miejscowości miała radyjka to było fajnie. Ale teraz już chyba wszyscy przerzucili sie na neta i gygy i niestety potega cb radia powoli padła :P

Ja korzystałem od początki z Alan 28 (chyba najlepsza podstawa z jaka miałem do czynenia), --->Albrecht XXXX---> President George (mega wypas , polecam, chyba najlepsze do DX, ale od razu trzeba zminic orginalna gruszke bo ta orginalana ma taka modulacje jak bys z trumny rozmawial)

Skomentuj

ja nawet mam 2 radyjka w szafie
      miałem też na działce antene 15 metrową po wójku ale była aluminiowa więc
      po pewnym czasie zdezintegrowała się :/
      ale pamiętam piekne czasy jak się gadało z ameryką S
      to było coś ...
      ach...
      stare czasy ...
      ale może jeszcze wyjme mój sprzęt z szafy :)
      btw mam cobre jako do wozu i coś sporo większego do domu ,
      nie pamiętam firmy , chyba coś tam president...
      to na nim DX- szły :)
      juz zaczynam sobie tą nomenklature przypominać :)
      propagacja :)
      ach...
      stare dobre czasy :)

Skomentuj

takero, a jakiego masz presidenta? bo jestem ciekawe :)
        DX-y to moje marzenie narazie oswajam sie "lokalnie" w tym miesiacu bede mial antenke 1/2 fali za jakies grosze :) tylko nie wiem jak ja zamontuje ... ps. mieszkam w bloku ale ostatnie pietro i narozne mieszkanie opcja jest jeszcze tylko ojca prosic trzeba .. heheh :)
        pozdro

Skomentuj

Lynx, sprawdze wieczorem :)
          ja mieszkam na środku parteru :/
          ale na działce rządze

Skomentuj

ja mam audio w mobilku o cb radio rozbudowane.. :)
            z tym że mam 'president' ONWA :) ale ztjuningowana.. i dobry bat Lemm 1200.
            i jest czad na trasie i w mieście.. wiem wszystko o wszystkim.
            w domu mam prsident Lincoln.. bo mam pasmo 11metrów i 10 metrów.. czyli w sumie radio poniekąd krótkofalarskie ..
            na częstotliwości z 2 metrów mam przenoche REXON i powiem, że przemienniki to jest cudna rzecz.. bo jakość już nie ta co DX czy local.
            z DX to skończyłem jak dostałem QSL'kę z Wielkiej Brytanii i Francji.. dalej mnie nie pociągnęło bo sie pojawiło 2metry ale pozwolenia i egzaminów u mnie brak więc dałem już jakiś czas temu spokój i została podstawowa Onwa - szumofon w samochodzie.. :)

Skomentuj

Czaruję...
            X