Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

linux jak to wogole zainstalowac :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

linux jak to wogole zainstalowac :)

:) chcialbbym zainstalowac sobei linuxa, no ale juz na poczatku mam problem bo nie wykrywa mi dysku ;/. mam Baracude 120GB 7200 8MB, SATA, no i nie chce go wykryc.
    moze ktos sie zna na tym i wie jak cos tu zaradzic?

pewnie stara wersja linuksa sciagnij se nowa mandrive podczas procesu instalacji bedziesz mial opcje formatowania nie wiem jak to teraz wyglada bo uzywalem mandrake 8 i tam bylo troche zakrecona pamietaj ze juz nie bedziesz mial c:, d: tylko te smieszne sciazki dostempowe :) ja sie zniechecilem po probie konfiguracji internetu....

Skomentuj

greg00 po pierwsiejsze nigdy w zyciu nie instaluj mandrivy. Po drugie - jesli to pierwszy linux zdecydowanie polecam ubuntu lub kubuntu (roznia sie "nakladkami graficznymi").
      Po trzecie - ubuntu powinno wykryc juz normalnie ten dysk.

Dlaczego ubuntu?? Calosc miesci sie na jednej plycie ( a nie 3 czy 4 jak inne dystrybucje). Jest znakomite polskie forum www.ubuntu.pl. Krok po kroku opis konfuguracji i nauka obslugi. Dystrybucja powstala po to aby ludzie z niej kozystajacy pomagali sobie nawzajem. Co wazne - nie instaluje Ci sie milion programow i dupereli ktorych nie bedziesz kozystal. Na poczatek dostaje to co jest najpotrzebniejsze a reszte sobie doinstalowujesz wydajac proste komendy (np. sudo apt-get install kadu i masz gadu gadu :-) ).

Naprawde polecam Ci ta dystrybucje, jak bys mial jakies klopoty to wal na pw :)

Skomentuj

aha, ok, dizeki :) sciagne sobie ją. a teraz mialem na CD Red Hat 9 :), wiec nastepna proba w krotce jak cos too sie odezwe dzieki

Skomentuj

Ja kiedyś bawiłem się z Suse 9.0... fakt płyt zajmowało 5, a w tym masa dupereli ale byłem zadowolony :) Ale uważaj, bo Linux potrafi być trudny...

Skomentuj

greg
            Na poczatek to moze zastanow sie nad Mandrake, badzo przyjazna dystrybucja linuxa dla jeszcze niewtajemniczonych. Dziala wszystko bez zarzutu.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

tez uwazam ze liepiej zainstalowac cos latwego a pozniej dopiero zucic sie na glemboka woda. tak z Ciekawosci dlaczego linuks ??

Skomentuj

Borys chyba troche nie w temacie albo nie na czasie. Mandrake juz nie istnieje, teraz zwie sie to mandriva.
                Ubuntu/Kubuntu jest znakomita dystrybucja na poczatek oparta o znana i cenioną dystrybucje jaka jest debian.
                Polecam poczytac forum na www.ubuntu.pl , mozna zobaczyc jak doskonalym supportem sie dysponuje, mandriva sie chowa...

Dodam tylko ze Ubuntu jest obecnie na pierwszym miejscu najpopularniejszych dystrybucji linuxa

Skomentuj

No rzeczywiscie chyba nie jestem na bierzaco. W sumie dawno przestalem sie interesowac tym tematem, ogolnie bylem bardzo zadowolony z Mandrake. Chyba teraz wyprobuje cos nowego.
                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

dlaczego linux? :) zaczalem studia nformatyczne i ne wszystk moze pod windowsem robic :) a nigdy nie mialem stycznosci z linuxem wiec tez czas sie z tym zapoznac :) korzystac raczej bede z windowsa ale czasami i na linuxa przeskocze :) .
                    a tak po za tym too przy instalacji wszystko jest ok, tylko nagle mi przy knfigurowanu APT ( nie wiem co to jest) dojdzie d o 25% i nie chce drgnac dalej ;/, czekalem ponad 30 min i nic, CD-rom tez nie chdzi ;/.

[ Dodano: 2005-11-29, 14:38 ]
                    ok, juz znalazlem na forum unbutu

[ Dodano: 2005-11-29, 14:55 ]
                    hm... bylo napisane zeby przerwac jakis tam proces i usawic zeby z http cos tam scagnelo, ale jak ktos nie mial nigdy do czynienia z linuxem to ciekawe jak ma to zrobic :)hehe...

Skomentuj

greg00 to przy instalacji czy po apt-get update??

Skomentuj

przy instalacji to sie dzieje ;/ juz po tym jak sie podalo haslo i nazwe urzytkownika, cos pomiedzy 10 a 11 obbrazkiem ( http://www.ubuntu.pl/ekrany.html ) :)

Skomentuj

A przypadkiem nie wpisales w nazwie uzytkownika polskiego znaczku ? ńóęśćą ??
                          Bo instalator ma blad i nie przechodzi dalej :P Poprostu trzeba wpisac bez polskich znaczkow a potem juz w systemie sobie mozna latwo poprawic.

Skomentuj

hm.... no nie wpsywalem polskiich znakow ;/

Skomentuj

greg00 sciagnij sobie Knopix nagrywasz obraz na cd, cd ta jest butowalna, wrzucasz cdka do napedu odplasz ponownie kompa i sam ci sie z cd uruchamia, jest to dobra wersja na poczatek jak jest to twoj pierwszy kontakt z linuchem, nic nie zwalisz itp. uruchamiasz ponownie i znow masz w tym samym stanie co przed

Skomentuj

Sciągnij sobie aurox live!! Odpali ci go z płyty jak będzie wszystko oki to wiadomo że mozna instalować zwykłą wersję :) ps. stare linuch czytają tylko partycję fat 32 więc w tym mogł być problem

Skomentuj

Znalezli sie....specjalisci

Skomentuj

Nie jeste4m specjalista ale wiem trochę ocb. Mam auroxa na drugim dysku i się przyuczam. Ale chyba przyznacie mi rację że najlepiej jest na livie sprawdzić np. czy dana karta sieciowa pójdzie pod systemem unixowym?? Chyba że wolicie w kołko instalować na darmo. Kto inaczej sądzi niech pisze.

Skomentuj

ja zainstalowalem Ubuntu dzieki pomocy Tato Muminka , ale powiem wam ze jak na pierwszy kontakt z linuxem jest trudny ale da sie nauczyc...mi juz powoli wychodzi...a jesli ktos jest przyzwyczajony do wygody w windzie to niech zapomni o tym w linuxie przynajmniej jesli chodzi o instalacje...a jelsi chodzi o ubuntu jest wypasne :)

Skomentuj

Halogen co za roznica czy to bedzie aurox( w prostej lini przerobka redhata) czy ubuntu ( w prostej lini brat debiana ) ? Ale chyba troche lepiej skozystac z czegos co juz jest stabilne i ma niedawno wyszlo dla ludzi niz cos co dluzszy czas temu. Kazdy pisze sciagnij se ... ale nie podpiera tego jakas sensowana teoria dlaczego akurat to.

Przykladowo Danielo ktory wczoraj zainstalowal piewszy raz linuxa i wybrał ubuntu jak mu doradzilem dzisiaj ma juz na gg opis : "linux jednak moze byc fajny". Cos w tym musi byc ze nie zniechecil sie odrazu a wykonal np instalacje aplikacji qt pod gtk (programu dla KDE pod Gnome)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X