Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co sądzicie o kartach SB Live 24 bit?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co sądzicie o kartach SB Live 24 bit?

tak jak w temacie co sądzicie o tych kartach czy są godne uwagi czy lepiej dozbierac do audigy???

Jestem użytkownikiem takiej karty od około 8 miesięcy.Jak narazie sprawuje się rewelacyjnie.Bardzo czysty dźwięk,mase ustawień i kombinacji.

Skomentuj

Ja mam Audigy 2ZS wydalem na nia kupe kasy ale nie zaluje ani zlotoweczki, warta uwagi jak przesiadlem sie z AC'97 to myslalem ze ktos mi wymienil glosniki w kolumnach bo nie moglem uwiezyc jak grały ŚP. R.I.P ARN150+ARV + sub na Ravelandzie AXX1010

Skomentuj

Ja mam ciekawe spostrzeżenia odnośnie mojej audigi zs 2 . Otóż gdy używałem generatora okazywało się że ponad 16500 Hz słychać było tylko sprzężenia. Za namową Sound Wave'a użyłem programu Right Mark Analyzer i okazało się, że mam za głośno ustawiony sygnał tak, że się przesterowywała. Po obniżeniu Wave out do około 65% zniekształcenia z 10% THD spadły do 0,012% thd zdaje się.

Skomentuj

ja jestem tak zajety ze nie mam czasu sie pobawic nawet w KXy moze na swieta usiade i pobawie sie troche ta karta

Skomentuj

Hehe sprawdzałem swojego zinegrowanego Realteka 7.1 generatorem i okazało się że ciągnie ładnie ale do... 12 000 Hz :] a wyższe dźwięki były zawsze NIŻSZE niż ton 12 kHz, nieźle mi kopara opadła jak usłyszałem jakie dno te zintegrowane karty

Skomentuj

SB live 24 bit jest dużo gorszy od Audigy 2 ZS??
              Czy różnica nie jest az tak bardzo odczuwalna?? Z góry dziękuje za wypowiedzenie sie na ten temat.

Skomentuj

vendaval, a jak Ty to sprawdzales?

Skomentuj

Sprawdzałem generatorem w winisd. I było tak np 12100 niższy dźwiek 12500 lekko wyższy niż poprzedni 13000 znów niższy dźwięk :).

Skomentuj

vendaval, no to gratuluje sluchu... ..czlowiek slyszy do okolo 15KHz i to czesto jest zalezne od danej osoby. W dodatku dopiero podwojenie czestotliwosci daje roznice jednej oktawy. Czyli zmiana np z 13KHz do 14KHz to zaledwie roznica cos kolo pol tonu. Do tego dochodza roznego rodzaju odbicia wysokich czestotliwosci i czlowiek slysza tak na prawde zupelnie inna czestotliwosc.

ac97 szalu nie robi.... ...ale spokojnie wyciaga do tych 15-18KHz.

Skomentuj

vendaval, a moze ten generator pracował przy niskim Fs, co powyżej 12kHz dało aliasing...

[ Dodano: 2005-12-04, 17:45 ]
                      aha... nie wiem jak jakieś odbicia mogą spowodować subiektywne obniżenie dźwięku... :/

poza tym, to moja zintegrowana karta spokojnie wyciąga te 20kHz, ale oczywiście są lekkie falistości na charakterystyce... właściwie to nie o zakres częstotliwości tu chodzi, co o poziom szumów, który u mnie jest na poziomie około -70dBFS... trochę kiepsko

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                        vendaval, no to gratuluje sluchu... ..czlowiek slyszy do okolo 15KHz i to czesto jest zalezne od danej osoby. W dodatku dopiero podwojenie czestotliwosci daje roznice jednej oktawy. Czyli zmiana np z 13KHz do 14KHz to zaledwie roznica cos kolo pol tonu. Do tego dochodza roznego rodzaju odbicia wysokich czestotliwosci i czlowiek slysza tak na prawde zupelnie inna czestotliwosc.

ac97 szalu nie robi.... ...ale spokojnie wyciaga do tych 15-18KHz.
                        Nie nie rozumiesz. Po 12 kH to były zniekształcenia i było tak jak mówię. To nie były już dźwięki tzn były właśnie niższe tony, ale karta nie panowała nad nimi zupełnie. Prawdą jest jednak że robiłem to na windowsowych sterownikach...

Skomentuj

Zniekształcenia 12kHz sinus znajdują się poza zakresem słuchu ludzkiego
                          druga harmoniczna 24kHz, trzecia 36kHz

Skomentuj

Zamieszczone przez bimber
                            Zniekształcenia 12kHz sinus znajdują się poza zakresem słuchu ludzkiego
                            druga harmoniczna 24kHz, trzecia 36kHz
                            Powiem tak to wyglądało jak skala karty kończyła się na 12 kH a po tym zakresie karta dawała jakieś przypadkowe tony jako zapchajdziiury NIE MAJĄCE NIC WSPÓLNEGO Z POPRAWNYMI TONAMI danej częstotliwości.

Skomentuj

vendaval, może napisz co to był za generator...

Skomentuj

Dno! no chyba ze do grania ale to tez nie za bardzo.... ponoc niema dekorera DD5,1... polecal bym juz cos z audigy albo z starych pozadnych SB LIVE 5,1 ....ja mam 5,1 sb audigy ls.... bo mailem wybor miedzy live 24bit ... ls ma wicej opcji i jak byl ldaniej gra

[ Dodano: 2005-12-09, 20:43 ]
                                aha moze troche zalowalem ze nie kupilem NS ...ale obie ns+ls maja ten sam procesor :) i sie roznia wyjsciami na glosniki i chyba tymze ls ma 5,1 a ns 7,1 :) pozdro:)

Skomentuj

o taką odpowiedz mi chodziło dziękuje :]

Skomentuj

ja dzis zakupilem sb live 5.1 model 0100 ktory ponoc jest bardzo dobry...wczesniej mialem ac97 zintegrowane...jak narazie nie slysze zadnej kolosalnej roznicy miedzy tymi kartami ,choc pewnie sluch nie ten i sterownikow dobrych brak..co polecacie?narazie zainstalowalem kX ale tyle kombinacji tam jets ze juz sie pogubilem :)pozdrawiam

Skomentuj

to jeszcze zalezy na czym i w jakiej jakosci sluchasz

Skomentuj

posluchaj kilka dni na soundblaster a potem odpal na c 97... pomyslisz.. CO ZA SHIT... ja gdybym wczesniej odpalil ac 97 to bym niesprzedal mojego sb mimo ze to byl ct 4830...:/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X