tak jak w temacie co sądzicie o tych kartach czy są godne uwagi czy lepiej dozbierac do audigy???
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
co sądzicie o kartach SB Live 24 bit?
Collapse
X
-
Ja mam ciekawe spostrzeżenia odnośnie mojej audigi zs 2 . Otóż gdy używałem generatora okazywało się że ponad 16500 Hz słychać było tylko sprzężenia. Za namową Sound Wave'a użyłem programu Right Mark Analyzer i okazało się, że mam za głośno ustawiony sygnał tak, że się przesterowywała. Po obniżeniu Wave out do około 65% zniekształcenia z 10% THD spadły do 0,012% thd zdaje się.
Skomentuj
-
vendaval, no to gratuluje sluchu... ..czlowiek slyszy do okolo 15KHz i to czesto jest zalezne od danej osoby. W dodatku dopiero podwojenie czestotliwosci daje roznice jednej oktawy. Czyli zmiana np z 13KHz do 14KHz to zaledwie roznica cos kolo pol tonu. Do tego dochodza roznego rodzaju odbicia wysokich czestotliwosci i czlowiek slysza tak na prawde zupelnie inna czestotliwosc.
ac97 szalu nie robi.... ...ale spokojnie wyciaga do tych 15-18KHz.
Skomentuj
-
vendaval, a moze ten generator pracował przy niskim Fs, co powyżej 12kHz dało aliasing...
[ Dodano: 2005-12-04, 17:45 ]
aha... nie wiem jak jakieś odbicia mogą spowodować subiektywne obniżenie dźwięku... :/
poza tym, to moja zintegrowana karta spokojnie wyciąga te 20kHz, ale oczywiście są lekkie falistości na charakterystyce... właściwie to nie o zakres częstotliwości tu chodzi, co o poziom szumów, który u mnie jest na poziomie około -70dBFS... trochę kiepsko
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wektorvendaval, no to gratuluje sluchu... ..czlowiek slyszy do okolo 15KHz i to czesto jest zalezne od danej osoby. W dodatku dopiero podwojenie czestotliwosci daje roznice jednej oktawy. Czyli zmiana np z 13KHz do 14KHz to zaledwie roznica cos kolo pol tonu. Do tego dochodza roznego rodzaju odbicia wysokich czestotliwosci i czlowiek slysza tak na prawde zupelnie inna czestotliwosc.
ac97 szalu nie robi.... ...ale spokojnie wyciaga do tych 15-18KHz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bimberZniekształcenia 12kHz sinus znajdują się poza zakresem słuchu ludzkiego
druga harmoniczna 24kHz, trzecia 36kHz
Skomentuj
-
Dno! no chyba ze do grania ale to tez nie za bardzo.... ponoc niema dekorera DD5,1... polecal bym juz cos z audigy albo z starych pozadnych SB LIVE 5,1 ....ja mam 5,1 sb audigy ls.... bo mailem wybor miedzy live 24bit ... ls ma wicej opcji i jak byl ldaniej gra
[ Dodano: 2005-12-09, 20:43 ]
aha moze troche zalowalem ze nie kupilem NS ...ale obie ns+ls maja ten sam procesor :) i sie roznia wyjsciami na glosniki i chyba tymze ls ma 5,1 a ns 7,1 :) pozdro:)
Skomentuj
-
ja dzis zakupilem sb live 5.1 model 0100 ktory ponoc jest bardzo dobry...wczesniej mialem ac97 zintegrowane...jak narazie nie slysze zadnej kolosalnej roznicy miedzy tymi kartami ,choc pewnie sluch nie ten i sterownikow dobrych brak..co polecacie?narazie zainstalowalem kX ale tyle kombinacji tam jets ze juz sie pogubilem :)pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj