Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUBUFER - skad to sie wzielo?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUBUFER - skad to sie wzielo?

witam

ostatnio odwiedzilem mediamarkt w poszukiwaniu nowego TV, tak sie przysluchalem sprzedwacy jak opowiadal klientowi o kinie domowym, no i padla dumna nazwa SUBUFER, w odmianiach SABŁUFER czy SAB, ja nie wiem skad to sie wzielo? czy sprzedawcy nie wiedza jak sie poprawna nazwe wymawia czy chca zaszpanowac angielskim czy co...

a co najlepsze, klient sie pyta czy moze sobie te wieksze kolumny (kolumny przednie) z tylu postawic bo z tylu ma wiecej miejsca, a sprzedawca dumnie mowi ze oczywiscie to jest BEZ ROZNICY, to po co w takim razie sa te kolumny w tym kinie? normalnie jak czasem slucham sprzedawcow to noz w kieszeni sie otwiera...

ja kupowałem ostanio cyfraka ,i gość porównywał mi aparat canona i premiera
    premier przy canonie to jak mercedes do skody ;]
    nie chciałem już nic mówić :)

Skomentuj

Wydaje mi się że powinno się mówić SABłófer tak z angielskiego. Ale przyjęla się nazwa łatwiej wymawiana - subufer.

Skomentuj

w tesco spotkałem się też z sambłófer

Skomentuj

subwufer to najczęsciej słysza ale chyba najłatwiej sie mówi sub :P bo poco komplikować sobie życie mówcie SUB :P

Skomentuj

Wezcie sobie powiedzcie subwOOfer tozto samo przeczytanie jest jakies takei bassowe nei wiem ja mam takei odczucia....

Skomentuj

coz przeciez reklama media markt mowią, że to sklep nie dla idiotów. i mają rację:) jak nie masz podstawowej wiedzu z dziedziny audio/ video to nie wchodź

Skomentuj

jesli cos im powiesz wytlumaczysz po swojemu a sam nei bedziesz pewnein to oni i tak ci przytakna

Skomentuj

ostatnio widziałem jak się kolesie w MM motali z podłączeniem cd, amplitunera i kolumn... aż żal mi dupę sciskał jak kombinowali... ciekawe teorie przy tym tworzyli...

Skomentuj

poprostu do media biora ludzi z wyksztalceniem w kierunku marketingu (czy jakos tak) i oni sa od tego zeby sprzedac dany towar, wyjatkami sa sklepy rtv ktore sprzedaja tylko sprzed elektroakustyczny - ci to troche wiedza z tego zakresu ale tez dziwne teorie maja no i w sumie znaja sie tylko na sprzecie ktory maja w sklepie, czasem sie zdarzy sprzedawca-maniak audio to z nim mozna o czyms pogadac

a co do nazwy to zawsze mowilem subwofer bo tak sie wymawia i nie brzmi tak smiesznie jak inne nazwy

Skomentuj

poprostu do media biora ludzi z wyksztalceniem w kierunku marketingu (czy
                      ja mam wrażenie, ze oni tam biora róznych takich co pracy potrzebują. przed świątami byłem to kupa studentow się kręciła. polowa z nich to tylko robila dobbre wrażenie (zwłaszcza studentki:))

Skomentuj

Ja lubie zadawac trudne pytania :) np. czym sie rozni moc sin od znamionowej :)

Skomentuj

no mi ostatnio na gieldzie we wro koles chcial wcisnac glosnik jakiejs firmy ktorej nazwe pierwszy raz slyszalem, 30 cm za 500 zł, wyciagajacy 160 dB

Skomentuj

ja mam standardowe pytania - a ta skuteczność to dla 1wat/1metr czy moze dla 2,8V a moze to max SPL ?? tu juz się motają. potem jest pytanie a ta częstotliwość graniczna dolna to z jakim spadkiem efektywności?? (zaczyna się robić cienko :P ) a na koniec zaginam ich pytając o charakterystyki zestawu na osi i kontowe :) jak mówią że niemają to mówie że to bardzo źle bo karzdy poządny zestaw powinien mieć dołączony komplet charakterystyk bo mozna mylnie ocenić źle grający zestaw (np moze być to wpływ pomieszczenia) albo odwrotnie zbyt łaskawie ocenić tandete :)

Skomentuj

SW nie za wiele wymagasz u mnie w miescie gośćiu nie wie do czego jest BR i twierdzi że długość nie ma znaczenia

Skomentuj

kazdy idiota wie ze b-r jest po to zeby cisnienie obudowy nie rozerwało.

Skomentuj

nie, br służy do chłodzenia głośnika !!
                                  Prawda jest taka że najważniejsze parametry to:
                                  -moc (ale koniecznie max lub pmpo)
                                  -średnica głośnika
                                  -wielkośc zawieszenia
                                  -tzw "skok", co udowadnia nam sprzedawca wciskając membranę ręką
                                  -agresywny wygląd

W tym miejscu warto przytoczyć pare wypowiedzi gościa wypowiadającego się w tzw
                                  "gronie"audiofilskim" na www.grono.net :
                                  osobiście nie uważam żeby wymiary były 100% wyliczane i idealne co do cm3.
                                  Takie tam wygłupy...
                                  bo mam do dyspozycji robione ręcznie kolumny, (obudowy transmisyjnych). I nie wyliczaliśmy wcale na żadnych programach itd. Poprostu, mniej więcej...
                                  A kolumny graja tak, że nie jeden sprzedawca z High-endowego sklepu się zachwycał.
                                  niewiem dokładnie jaka długośc, bo Ja tego nie robiłem.
                                  Głośniki były z początku jakieś tanie, ale i tak grało zajebiście.
                                  Wylot jest na dolne, taka pusta przestrzeń w tylnym panelu. A wytłumienie wełna min.
                                  coś ci powiem, skoro sprzedawcy ze sklepów (znajomi) stwierdzili, że B&W za kupe kasy nie grają tak ja to, to znaczy że musi coś w tym być...Poza tym, nie jeden gośc w temacie stwierdził to samo więc chyba coś w tym chyba jest...
                                  Te kolumny to koszt ok.3-4 tyś zł. Zaleznie od głośników.
                                  Jak chcesz, można nawet wstawić FOCALe, (jak były jakiś czas temu).
                                  Co Ja mam ci powiedzieć, bass 30cm.
                                  sredniotonowy głośnik 25 cm.
                                  4 głośniki wysokotonowe.
                                  gabaryty to ok: 42 cm szerokości, 170 wys.
                                  waga ok: 55-60 kg.
                                  Nie podam dokładnych szczegółów, poniewaz nie jestem do tego upoważniony.
                                  opinia jest taka, że dużo kolumn za większą kase nie gra tak w połowie...
                                  Aha , temat dotyczył TL :)

Skomentuj

o fak niezly sredniak toc to musi pieknie pogrywac na utforkach z fortepianem. albo glos żenski z tego musi byc wspanialy. hehe musze sobie wpasc na to grono pojezdzic troche.

Skomentuj

jka mam 25cm sredniaki i do gory ciagnie sporo wiecej niz arn 150...

Skomentuj

stwierdzenie nie dla idiotow to mi odrazu samopoczucie poprawilo :P media szprzedaje onkjo albo teki z kolumnami m-audio ktore sa wysze od pudziana i sa mega :|
                                        ale partzac z innej strony nie wciskaja ci kitow "pogrubione sciezki na plytce "
                                        do produkcji membran w glosnikach wykorzystuje sie drewno " - celuloza
                                        kiedys z kudlatym iedzielismy tak 2 godziny i wymyslalismy co tu za kity by powciskac ludzie jezelibysmy zakladali sklep audio i powiem ze wychodzilo nam calkiem niezle a co smiechu bylo przy tym ... :P o mam to jeszcze w archiwum sluchajcie :
                                        "lekkie i sztywne membrany, wykonane z włókien białego świerku (WSD),"
                                        "
                                        o wymyslilem membrana z (czegos tam co se wtryskuje Oo aluminium ) pod zajebiscie wysokim cisnieniem z wykorzystaniem technologi "hp" "hyper presure"

"membrana koloru czarnego - szarego wykorzystujaca technologie kosmicznych pylow komet ... dzieki temmu glosnik charakteryzuje sie niezrownanymi parametrami "
                                        teraz czas na kable -- tu mozna tworzyc czego dusza zapragnie :

"sa pokryte jedwabnnym sylikonem od lepszej izolacji i ekranowania "

gdy wybierzemy sie do porzadnego sklepu szprzedawca zasypie nas prawdziwymi lecz niezbyt rozumianymi przez nas zwrotami wezmy gdanski disco light - sklep ze szprzetem dj-skim ... chodz wiedzielm co chce kupic i znalem na pamiec wszystkie cechy mego przyslego szprzety panowie bardzo mili (poprosilem o podlaczeni paru cdj-wo i mixera .. prosze bardzo ) az zauwazylem najnowszego denona pan zasypywa mi ilascia informacji i danych technicznych :P
                                        jesnym slowem trzeba uwazac :P

"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X