Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cos z kiedys ale cos inego :-)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cos z kiedys ale cos inego :-)

No wlasnie. Pisalem tu kiedys postac z pytaniem co moge zrobic z dwoma Tonsilami GDN 20/60/11 8 oHm. I co zrobilem ? sprzedalem je :) Ale niedawno trafil mi sie prezet na mikolaja :P Przypadkiem trafily sie dwa takie same glosniczki za 70 zł za dwa. ( NOWE ! ) Wiec nie zastanawiajac sie kupilem :). No i teraz moje pytanie, Czy nada sie one do onstrukcji 3-way? Jak myslicie jak by sie to spisywalo ? Bo nie spotkalem sie jeszcze z konstrukcja 3-way na tym wlasnie przetworniku...

Nastepne pytanko. Kupilem sobie miesiac temu Kino domowe LG i zastanawiam sie czy zamiast tych oryginalnych 1-way kolumienek nie zrobic jakis malutkich 2 - way . Jak to widzicie ? Chyba nie dostane po gliowie za to ze tkai temat juz byl ......:P

Ja mam obecnie te głośniczki w około 20L closed mocno tłumionej + GDWK10/100 (czy jakoś tak nie wiem bo kupiłem to kilka lat temu a nie mają żadnego nadruku).
    Chodzi to jakotako ale w środku pasma jest niestety dziura. Ten GDN sobie kiepsko radzi ze średnicą. Więc może do 3 way by się lepiej nadał. Chociaż jak już robić 3 way to może basik na czymś mocniejszym i większym. Generalnie jak połączysz to z jakąś kopółką i zastosujesz niski podział to będziesz bardziej zadowolony niż z tych 1 way by LG.
    Tyle że ta kopółka musi się nadawać do niskiego podziału. Obudowa raczej zamknięta bo ten głośniczek ma dość spore Qts. Jeżeli byś robił od zera to daj większą niż ja, myślę że jakieś 30L + wytłumienie powinno byc ok. Ja dałem 20 bo miałem takie stare budki.

Skomentuj

ciekawe byłoby połączenie tej 8' z jakimś 10cm szerokopasmowcem ...
      można nisko ciąć takiego jak na "wysokotonwca" za którego robiłby w kolumnie...
      rozwiązanie dość nietuzinkowe...
      ew nawet można arz dać :)
      bo 3way z tym tonsilem to chyba gra nie warta świeczki...

Skomentuj

Dokładnie! w konstrukce 3 drożną nie ma co się pakować, po prostu się nie opłaca ponieważ ten tonsil jak na 20 ma całkiem dobre średnie nie jest to jakaś specjalna rewelacja jednak na dwie drogi wystarczy. Z drugiej strony 20 litrów to taki mega monitorek i chyba za dobrze by to nie wyglądało. Czyli jak już coś z tego robić to 2-way.

Skomentuj

możnaby w ten sposób całkiem ciekawą konstrukcję zrobić
          :)
          zwroty 1th
          hmm
          sam nad czymś takim pomyślę

Skomentuj

zajaranyy, wiesz wszystko by bylo cacy jak bym nie mialal takich wysokotonowek jak Ty :) GDWK 10/80/2 ,, bo ich ciac ponizej 4 KHz raczej nie pasuje :/ jedna juz tak zajaralem :P

Skomentuj

Czaruję...
            X