Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Laptop (zamiast PC) jako źródło dźwięku i nie tylko...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Laptop (zamiast PC) jako źródło dźwięku i nie tylko...

Elo:)
    Od jakiegos tygodnia meczy mnie jedna mysl... zeby zmienic PC na laptopa...
    W gry i tak nie gram, a komp z biurkiem zajmuje sporo miejsca, czesto z nim gdzies biegam i troche to klopotliwe (komp, do tego monitor 17" i jak mam jeszcze brac 2 paczki ala SW i do tego wzmak ;/ Wiec naszla mnie mysl zeby to wszystko sprzedac i kupic jakiegos laptopa:)
    Mam teraz takie pytanko do uzytkownikow laptopow:
    Jak jest z dzwiekiem w laptopach? Mozna do nich wogole zamontowac jakas lepsza karte dzwiekowa? Zewnetrzna to wiem ze chyba idzie prz USB, ale wewnetrzna? I czy ktos moze porownac dzwiek ze standardowego laptopa do np karty SB Live 5.1 z PC'ta? I jak to wogole jest z tymi laptopami? Np, firmy acer? Mial ktos z nimi doczynienia?

a wiesz co to pcmcia?

Skomentuj

do laptopow kupuje sie karty na USB albo PCMCIA, przykladem moze byc karta MAYA na usb - 4 wejscia i 4 wyjscia

http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.p...YA44USB&gid=52

Skomentuj

Jesli chodzi o fabryczne karty to na ogol sa lipnej jakosci, w koncu laptop nie jest przeznaczony do studia tylko jako komputer przenosny. Sama karta na ogol ma bardzo slabe wzmocnienie. Glosniczki w nich zamontowane nawet sygnowane przez Harman/Kardon w konstrukcjach HP Pavilion graja jak by byly wyjete z telefonu komorkowego.
        W gre wchodzi jedynie karta na PCMCIA lub zewnetrzna podlaczana przez USB. Jezeli chodzi o zewnetrzna karte to jest juz w czym wybierac , w czolowce napewno znajdzie sie SB Audigy :)

Skomentuj

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17504 np.

Skomentuj

możesz nawet sam coś na PCM zrobić pod USB...

Skomentuj

Maxi, sprecyzuj może trochę dokładniej wymagania co do tej karty. Ilość wejść, wyjść, do czego ma służyć itp...

Skomentuj

No to nie pozostaje mi nic innego jak od razu do laptopa kupic jakas karte zewnetrzna...
                400zł to ja na to nie wydam, musze czegos tanszego poszukac...

[ Dodano: 2006-01-04, 17:31 ]
                Co do karty to tak:
                Jakosc dzwieku nie musi byc lepsza od obecnej mojej w pc (SB Live 5.1) ale nie moze byc gorsza:), co do ilosci wejsc wyjsc... to standard, nawet jedno wyjscie starczy, wazne zeby wzmaka podlaczyc.
                Sluzyc ma do sluchania muzyki w domu i do brania tego na rozne imprezy.

Skomentuj

PCM DIY ?

Skomentuj

Nie nie ja sie w takie klocki nie bawie:P kupie cos gotowego:] tylko nie za 400zł zaraz bede czegos szukac, mam troche czasu bo laptop dopiero w lutym:P

[ Dodano: 2006-01-05, 10:59 ]
                    Ma ktos moze z forumowiczow jakiegos laptopa? Z ta karta dzwiekowa to chyba wybor padl na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17504

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      PCM DIY ?

ja bym chętnie zrobił tylko nie mam danych jakie układy...? gdybym miał schemat....

[ Dodano: 2006-01-05, 15:39 ]
                      Zamieszczone przez Maxi
                      Nie nie ja sie w takie klocki nie bawie:P kupie cos gotowego:] tylko nie za 400zł zaraz bede czegos szukac, mam troche czasu bo laptop dopiero w lutym:P

[ Dodano: 2006-01-05, 10:59 ]
                      Ma ktos moze z forumowiczow jakiegos laptopa? Z ta karta dzwiekowa to chyba wybor padl na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17504

połowa tej ceny to to ze jest zminiaturyzowana i na pcmica dałem tylko dla przykłądu, ja wolałbym poszukać laptopa ze zintegrowaną dobrą kartą muzyczną

Skomentuj

flodins, pogadaj z Szoplerem:)

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                          ja wolałbym poszukać laptopa ze zintegrowaną dobrą kartą muzyczną
                          więc chcesz kupować laptopa tylko ze względu na dobrą kartę dźwiękową?

a może wystarczy jakiś terratec na USB?
                          http://www.pixmania.com/pl/pl/93677/...html?srcid=737
                          nie miałem z nim do czynienia ale o terratecach słyszałem pozytywne opinie...

Skomentuj

Zygmunt, ciekawa propozycja:)
                            Chociaz i tak na razie zew karty nie kupie, bo znalazlem laptopa idealnego dla mnei tylko cena troche odstrasza;/ no ale i tak na niego uzbieram, karta musi poczekac:P

Skomentuj

Do zainteresowanych - proponuję poczytać:
                              http://www.audiostereo.pl/Karta_muzy...906_22528.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Zygmunt
                                Zamieszczone przez flodins
                                ja wolałbym poszukać laptopa ze zintegrowaną dobrą kartą muzyczną
                                więc chcesz kupować laptopa tylko ze względu na dobrą kartę dźwiękową?

a może wystarczy jakiś terratec na USB?
                                http://www.pixmania.com/pl/pl/93677/...html?srcid=737
                                nie miałem z nim do czynienia ale o terratecach słyszałem pozytywne opinie...
                                byłby to tylko jeden z czynników przy karcie zew normalnie nie brany po uwagę

Skomentuj

ja mam laptopa i jakos daje rade z tym co jest w srodku choc szalu nie ma
                                  osobiscie zastanawiam sie od dluzszego czasu nad jakas zewnetrzna karta choc jakos nie moge sie przekonac poniewaz wiekszosc czasu uzytkuje go lezac na lozku a dodatkowa karta na usb raczej nie bylaby zbyt wygodna (wrecz staram sie ograniczyc ilosc kabli np. przez zakup routerka z AP :)) wiec jak cos bede kupowal to pewnie wybor padnie na pcmcia ale jakos zawsze znajdzie sie cos lepszego do kupienia niz karta no chyba ze by sie zepsula ... to co innego
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                  X