Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zlece budowe 2 kolumn glosnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zlece budowe 2 kolumn glosnikowych

witam,

chcialbym zlecic budowe kolumn jakiemus doswiadczonemu sprawdzonemu konstruktorowi,

ostatnio cale noce spedzam na allegro w poszukiwaniu dobrego sprzetu do naglosnienia,
    komumn jest tam co niemiara ale....
    dali - z opini maja za duzo spaslego basu
    jbl - sa odradzane mi przez doswiadczonych zapalencow
    tonsil - maestro (te slyszalem..) sa tanie i bardzo udane ale maja nieco za malo basu;

ponadto rozmawialem z osoba znajaca sie na diy i powiedziala mi, iz za polowe ceny maestro
    moge miec kolumny o tej samej mocy oraz lepszej jakosci dzwieku (!)

czy to osiagalny cel ?

chcialbym przeznaczyc do 1000 zl na 2 szt

oczekuje kolumn nie gorszych niz maestro (1) 180 [nom 100w, muz 180w]

jestem raczej niedoswiadczony w tej dziedzinie
    prosze o skladanie potencjalnych ofert i zadawanie dodatkowych pytan....

moje preferencje muzyczne:
    muzyka klubowa (trance, techno ale wysublimowane - zadnej rombanki)
    oraz klasyka i spokojne wokalne kawalki

po co tą moc podałeś ?
    lepiej podać czym mają się charakteryzować ...

Skomentuj

po co tą moc podałeś ?
      skoro producenci podaja moc myslalem, ze sie tutaj takze przyda...

lepiej podać czym mają się charakteryzować ...
      konkretnie - o czym pisac?

Skomentuj

za 1000 złożysz np Ostinato na vifie ktore kosztuja koło 3000 w sklepie ( mówie o zamównienu głośnikow z Holadni)

Skomentuj

ponadto rozmawialem z osoba znajaca sie na diy i powiedziala mi, iz za polowe ceny maestro
          moge miec kolumny o tej samej mocy oraz lepszej jakosci dzwieku (!)
          Owszem za 1000zł mozna zrobić juz coś fajnego pod warunkiem ze sie samemu robi. Jeżeli ktoś sie podejmie to poamietaj nie zrobi tego za darmo czy za 100zł .

Skomentuj

teoretycznie powinno byc to 100pln bo normalnie za robocizne bierze sie okolo 10% wartosci sprzetu...przynajmniej kiedys sie tak przyjmowalo... jak przychodzil np gosc ukladac glazure czy robic kuchnie czy cos to za robote brali 10% ceny za materialy...

Skomentuj

wg mnie to zależy od wykończenia - nie porównujmy kładzenia glazury do wykańczania kolumny...

Skomentuj

jestem tylko biednym studentem :) - ale na robocizne postaram sie uzbierac
                w razie czego owe 100 zl (oczywiscie wiem ze to cena orientacyjna)

mam kategorycznie dosc swoich altusow 80
                membrany juz dawno sie wykruszyly :( teraz sa spreparowane guma kapeluszowa (taka okragla)

srednie tez powoli sie krusza.... ach szkoda gadac :(

wracajac do tematu - jest ewentualnie ktos kto ma juz jakas konkretna wizje tego sprzetu?

Skomentuj

ale na robocizne postaram sie uzbierac
                  w razie czego owe 100 zl (oczywiscie wiem ze to cena orientacyjna)
                  Oj to bedzie chyba robił inny biedny student lub ktoś komu sie mocno nudzi . Dobre kolumny wykańczane fornirem z pomiarami i odsłuchem + poprawki to min 2 tygodnie roboty.
                  A samo wykonanie zrobienie + pomiar i pierwszy projekt zwrotnicy to min tydzień roboty.

Skomentuj

Dobre kolumny wykańczane fornirem z pomiarami i odsłuchem + poprawki to min 2 tygodnie roboty.
                    czas mam, co do forniru - aby zaoszczedzic rezygnuje calkowicie z oklejania - maja byc w stanie surowym :)

Skomentuj

jak by nie patrzec to znaaacznie ulatwia sprawe wykonczenia... ktorego nie ma

Skomentuj

jak by nie patrzec to znaaacznie ulatwia sprawe wykonczenia... ktorego nie ma
                        i mam nadzieje ze zminiejsza dosc znacznie koszty....

(mam nadzieje ze pozniej nie bedzie problemu z doklejeniem... forniru - rzecz jasna :P)

Skomentuj

ja bym proponowal, wez jakas sprawdzona konstukcja, wszystkie wymiary skopiuj i pojedz do stolarza, ewentualnie kup wyciete w castoramie a stolarz niech ci zrobi tylko otwory, jak sprawdzona konstukcja to bedziesz mial schemat zwrotki ktora zlecisz komus albo dasz jakiemus elektornikowi zeby ci zrobil, wszystko poskrecac do kupy to juz nie taki problem (tak mi sie wydaje). Najwiekszy problem p 3 way to zwrotka :) no i porzadne wykonczenie a do reszty to nie trzeba byc jakims wybitnym :) nawet student da rade!

Skomentuj

Jakim pomieszczeniem dysponujesz i czy masz już wzmak do tego?

Skomentuj

Jakim pomieszczeniem dysponujesz i czy masz już wzmak do tego?
                              pomieszczenia 2
                              - jedno ok 10 ^2 (wysoku sufit = ok 2,5-3 m nie wiem czy to ma znaczenie)
                              - drugie ok 28 m^2 (sufit j/w)

co do wzmacniacze nie jestem zdecydowany
                              podam to o czym myslalem:
                              - nad 350/352
                              - marantz 66se (sb?) (niestety nie jestem pewnyt czy to ten model)
                              - kiedys chcialem denona ale mi odradzono ta firme
                              - no i moze zdecyduje sie na konstrukcje diy - ale jeszcze nie wiem jak to sie ma do firmowek

Skomentuj

A czemu sam tego nie sklecisz? Gotowych konstrukcji jest na naszym forum od groma, sa inne fora. Projekty zwrotnicy sa, glosniki podane na tacy, wymiary obudowy tez. Jedyne co trzeba zrobic to pojechac po kawalek drewna do marketu albo samemu wyciac (ale market jest wygodniejszy i dokladniejszy :) )
                                Nie powiesz chyba ze nie potrafisz wkrecic kilku srubek. A skoro zadowola Cie kolumny w stanie surowym to domyslam sie ze jestes na tyle pojetny ze potrafisz polozyc fornir lub okleine. A pozatym - sam zrobisz i masz z tego satysfakcje. Zwlaszcza kiedy sprzet wyglada jak ze sklepu albo lepiej. A moze wygladac lepiej - np. zobacz na konstrukcje bartheza w dziale DIY. Niby tylko tonsil i marny alphard. Ale jak to wyglada !! Co ciekawe w komentarzach nikt nawet nie wspomnial ze dal "gownianego" alpharda (wcale nie twierdze ze calosc kiepsko gra). Ja we Wroclawiu w sklepach typu Media Markt czy podobne jeszcze nigdy nie widzialem kolumn oklejonych fornirem a nawet jesli widzialem ( czego nie pamietam ) to napewno nie takiej jakosci fornirem.

Jednym slowem - jak masz czas (o czym wspomniales) i kase (o tym tez wspominales) wez poszukaj w necie co Ci sie podoba, opinie sa napisane i lec do sklepu po kawalek sklejki czy mdfu:)

Skomentuj

pomieszczenia 2
                                  - jedno ok 10 ^2 (wysoku sufit = ok 2,5-3 m nie wiem czy to ma znaczenie)
                                  - drugie ok 28 m^2 (sufit j/w)
                                  spory rozrzut ...
                                  najlepiej byłoby mieć w jednym pomieszczeniu - w tym większym ...

Skomentuj

jak masz czas (o czym wspomniales) i kase (o tym tez wspominales)
                                    nawet nie wyobrazasz sobiejak bym chcial sam je zrobic... ale czas mam w sensie ze moge poczekac bo w gruncie rzeczy wolnego czasu nie mam zbyt duzo :( (czyt. szkola a jak nie szkola to praca) - srodki sa oczywiscie ograniczone :) nie bierzcie mnie na jakiegos burzuja :P mam pop prostu teraz troche skumulowanych oszczednosci

Skomentuj

Ktoś coś wspominał o mnie? ;-)
                                      Za 1000 zł myśle, że można zrobić cos porządnego. Za materiał na skrzynki musisz zapłacić ok. 150zł (za pare) plus powiedzmy 150 za robocizne. Więc zostaje Ci ok 700zł na głośniki, zwrotnice itd.
                                      Ja na Twoim miejscu bym to ofornirował od razu. Później Ci się poprostu może nie chcieć, bo i tak lepiej nie będzie grało;-) Zresztą chyba lepiej jest zapłacić za robcizne jeden raz.
                                      Jeżeli byś chciał mieć "firmowe" kolumny pokryte fornirem to byś musiał zapłacić min. 2000zł.
                                      Mi za fornir+lakier+klej na te kolumny wyszło ok.70zł (mahoń 8zł/m)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X