Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Loud Speaker LAB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Loud Speaker LAB

czy ktoś coś więcej wie o tym programie niz jest napisane na diyaudio.tk ?? czy ma ktoś z nim jakieś doświadczenia ?? czy moze jest on leprzy od SW ?? A moze znacie jakiś inny ciekawy program do pomiarów charakterystyk, parametrów kolumn i głośników?? (nie mówie o clio bo do tego zbankrutuje na oprogramowanie i sprzet do pomiarów. powiedzmy że na wszystko moge wydać do 500zł (oczywiście jeśli się da to moge zrobić sam co oczywiście preferuje....)

Problem ww programu tkwi w hardware ,którego chyba nikt nie jest pewnien jak ma być wykonany. W sumie nie interesowałem się nim.
    A co SW nie starcza ?? . Nie sądze żeby wprowadzał jekieś rewolucyjne opcje skoro opiera sie w gruncie rzeczy o to samo co sw czyli jakiś troche inny JIG i karta muzyczna. Reszta to program jednemu może sie bardziej spodobać drugiemu mniej , nie sądze zeby wyniki pomiarów jakoś znacząco się różniły.

Dla mnie wszystkie programy do pomairów to jedno i to samo łącznie z clio za które trzeba płacić ciężką kase.

Skomentuj

nie chodzi oto że sw nie wystarcza, ja wyznaje zasade że nigdy niejest tak dobrze żeby niemogło być lepiej :P prawde powiedziawszy to czsami mam wontpliwości do pomiarów on-axis i charakterystyk kontowych w SW. niewiem czemu mam wrazenie że są one chwilami nienaturalne.... (ucho podpowiada mi co innego niz program....) chciał bym się przekonać czy wystarczy zmienić program czy zmieniać przyzwyczajenia.... pozatym w SW mimo wszystko sukces jest w 90% uwarunkowany odpowiednim pomieszczeniem, moze LS Lab był by mniej wrarzliwy na warunki panujące w pomieszczeniu.
      PS. czy ktoś wie w czym irek robi pomiary ?? czy jest to ten jego zachwalany Hobby box czy przesiadł się na coś innego ??

Skomentuj

Jeżeli LS lab wykożystuje do pomairów sygnał MLS to wyniki będą takie same jak również wpływ pomieszczenia bo nie ma innego wyjścia. W tym rzecz ,ze chyba wiekszość programów własnie opiera sie na sygnale MLS i nic sie na to nie poradzi wyniki bedą jakie będą.

Patrząc na pomiary irka mam wrażenie ,ze są one wykonywane z dużo mniejszej odległości niż 1m. Moze sie wypowie w tej kwestii.

Mógłbyś rozwinać temat nienaturalnosci pomairów on axis ? Co ci się wydaje w nich nienaturlanego ? Gładkie jak po sznurku to wykresy nigdy nie będą , przecież to nie możliwe. Żaden głośnik nie ma takich właściwości a co dopiero cały zestaw .

Skomentuj

chozi mi oto że jak na moje oko to jednak charakterystyka jest zabardzo poszarpana. tak jak np Near field wydaje się bardziej "naturalny". niema tam takich nagłych zazębień, i takiej piły jak na onaxis. jak patrze na charakterystyki które podają producenci to przypominają one bardziej pomiary pola bliskiego niz onaxis. podobnie pomiary irka. moze tez powinienem zmniejszyć tą odległość powiedzmy o połowe ??

[ Dodano: 2004-09-21, 11:03 ]
          i jeszcze jedno w jakich dokładnie warunkach ty mierzysz głośniki ?? czy masz włączony w opcjach sygnał reference ?? z jakiej odległości dokonujesz pomiaru ?? przy jakiej mocy na głośnik ?? i jaki czas bramki "udało" ci się wyciągnąć w twoim pomieszczeniu ??

Skomentuj

Ja mierze w zwykłym pokoju jakieś 20mkw. Pomiary robie z odległości 1m . Moc nie wiem jaka jest ,ustawiam to na ucho :) . Raczej nie ma 1W , za duża moc powoduje wzrost odbić. Na mniejszej wykres ma ten sam kształt lecz leży niżej na osi Y i jest mniej poszarpany .
            Drugi marker udaje ustawić mi sie na ok 12ms , pierwszy zawsze mam na 0. Jeżeli interesuje cię wyższy zakres częstotliwości mozna spokojnie mierzyć na krótszym czasie bramki.
            O jaki sygnał reference chodzi bo ja nie widze takiej opcji ? Czyżbym czegoś nie wiedział ?

Pomiary producentów też przecież nie są super gładkie a na pewno są wygładzane. Obejżyj sobie np. pomairy z audio wygladają podobnie do tych z SW.

Dla przykładu mój pomair onaxis bez wygładzania.
            Załączone pliki

Skomentuj

chodzi mi oto.....
              Załączone pliki

Skomentuj

Aha , to nic nie znacząca opcja. Sygnał reference to sygnał z karty muzycznej który wychodzi z lewego kanału i od razu wchodzi na lewy kanał karty w celu porównania go z sygnałem z prawego kanału czyli mikrofonu :).
                Po prostu jak sobie źle wepniemy kable to mozna zamienić.

Skomentuj

a zostawić na kanale reference czy dać none ?? bo to troche zmienia wyniki. dzięki za rade z tym zmniejszeniem głośności to troche poprawiło sytuacje choć są to raczej zmiany kosmetyczne.....

Skomentuj

W opcjach w zasadzie wszystko można mieć defaultowo jedynie wykalibrować impedancje i rozmiar sampla.
                    Jak mozesz to wrzuć pomiar pulse response no i ten onaxis. Zobaczymy na ile jest źle .

Skomentuj

Czaruję...
                    X