Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarka górnowrzecionowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarka górnowrzecionowa

Macie mnoze pomysł jak tekim urządzeniem zrobic frezy pod głosniki o sednicy 104 mm i 146 mm ?? Morze wiecie gdzie kupic jakąś podstawe albo domowym sposobem ją wykonac

Problem jest taki ze cyrkiel dołaczony do frezarki nie umorzliwia mniejszych frezyów niz 200 mm srednicy

link do frezarki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85931738

temat byl juz poruszany na forum kilka razy.poszukaj bo nawet niedawno tlumaczylem jal to latwo zrobic;]

Skomentuj

BORO, mam niemal identyczną.I spokojnie obrabiam otwory nawet pod kopółki :)
      Poprostu w ruchomej prowadnicy zrobiłem sobie dodatkowy otwór tak aby po jej maksymalnym wsunięciu uzyskac jak najmniejszą odległośc od kła centrującego do frezu.I w niego właśnie wkręcam ten kieł.
      Jeśli zajdzie konieczność moge zrobić wieczorem fotke i wrzucić jak to wygląda u mnie.

Skomentuj

bede wdzieczny za foto. Dzis robilem frez bez urzycia cyrkla i waychodzi calkiem calkim . Konioeczna jest jedak jeszcze praca papierem gdyz sa drobne nierównoosci ale jest to do wykończenia i da rade. Mimo wszystko cyrkiel wiele by ułatwił

Skomentuj

BORO, szkoda żeś wcześniej nie krzyknął,byłem w garażu i mogłem zrobic foty.Chyba się nie pogniewasz jak zrobię to jutro?A i przekonasz sie że wszelkie poprawki papierem czy innymi narzędziami są zbędne.

Skomentuj

a ja jeszcze zapytam czy widzieliscie gdzies frezy najpieje na rolce zebt ladnie zaokraglic juz zrobiony frez? czy od razu jechac z takim zaokraglajacym?

Skomentuj

Są frezy z łozyskiem.

Skomentuj

jestem cierpliwy poczekam na foto

Skomentuj

BORO, ja Cie serdecznie przepraszam,szukałem,frezarke znalazłem.Ale za JASNĄ CHOLERE nie moge znaleść prowadnicy!!
                  Juz sam nie wiem czy ja ją gdzieś wywlokłem czy może mój synek sobie zabawke znalazł.
                  Wiem że to głupio brzmi ale zrozum,ja mam ponad 200m pow.do majsterkowania i kupe zakamarków.Obiecuje że jutro jeszcze raz wsio przekopie i słowa dotrzymam.
                  Na pocieszenie dodam że tak jest niemal ze wszystkim,dzis szukałem giętkiego wałka do wiertarki,2 godziny w plecy...
                  Dobrze że z rana nie musze samochodu szukać,ech...

Skomentuj

tez bym chcial 200m do majsterkowania ;]

Skomentuj

he he

Mój problem dotyczy zaś zbyt małogo pomieszczenie przu budowie kolumienek. Miejscem tym jest piwnica - ok. 5 m2. Ledwo mozna sie poruszac. Wczesniej jak ropbilem kolumienki to miejscem pracy był mój pokój ale po szlifowaniu szpachli samochodowej oscylatarką dostalem eksmisje do wyzej wymienionego miejsca - piwnicy

Spoko co do fotki - narazie wykonalem jeden frez recznie frezarka i wykończylemn go papierem - calosc wyszla idealnie równiutenko. Chociasz pewnie prowadnica zaoszczedzila by czasu. Tak że nie musisz sie stresowac - poczekam cierpliwie.

Skomentuj

Znalazlem !!!
                        O to i fotki,licze że Ci pomogą:

Może z tym otworem to lekko przesadziłem ale pod 6,5 cala spokiojnie wycinam.
                        Natomiast typowo pod kopółki kupiłem zestaw otwornic do wiertarki i wierce na kolumnowej.

Skomentuj

no to ja wam pokaze jak zrobic modyfikacje zeby ciac pod te kopluki chciecie?:P
                          umberto, to TOYA? mam taka sama jak tak

[ Dodano: 2006-02-19, 20:33 ]
                          ps. widze ze nowe mieszkanko dla arz'tow robisz;]

Skomentuj

mIKI, dawaj,dawaj!

Skomentuj

dobra jutro smigam do piwnicy hcyba ze teraz znajde na jakiejs fotce

[ Dodano: 2006-02-19, 22:09 ]
                              niestety nie mam jutro po poludniu zrobie forki i pisze co i jak

[ Dodano: 2006-02-20, 19:50 ]
                              http://miqolaj.fotosik.pl/albumy/5145.html tutaj macie fotki co i jak, musle ze obedzie sie juz bez opisu:) nie chce mi sie dodawac pojedynczo fotek wiec macie caly folder

Skomentuj

wracam do tematu, czy taką frezarka np toya czy cos innego za około 100pln zrobie rowniutkie frezy pod kopółke? np 94mm srednicy? czy warto kupić taka frezarke? czy mozna takim zyms zrobi naprawde dokładny frez?

Skomentuj

Ja co prawda używałem bosch'a ale mysle że toyą osiągniesz podobne efekty.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Tanią frezarką spokojnie zrobisz idealne frezy (ma wystarczające obroty). Wazne jest abys miał pzyzwitą końcówke aby nie szarpała - choć ja wykonałem tą którą dawali do frezarki i wyszlo spoko. Taka frezarka ma jednak minus musisz do niej zrobic podstawkę lub meczyc sie jak ja czyli frez wykonać recznie a potem papierek i szlifujemy (czasochłonne) - efekt końcowy identyczny

Skomentuj

ale czy mozna zamontowac ja zeby dzialala jak cyrkiel i zrobila otwor o srednicy 94mm? rozumie ze trzeba bedzie dorobic jjakas podstawe czy cos takiego, moze macie jakies zdjecia takiej przerobki i najlepiej zeby mozna bylo ta srednice plynnie regulowac ( potrzebuje otwor 94mm i 180mm)

[ Dodano: 2006-03-15, 10:13 ]
                                      bez komentarza zdjęcia znalazłemw ty poście wcześniej, ale czy montujac taki bolec( środek) uzyskam promień 47mm? bo wydaje mi sie ze tylko wieksze otwory jak zrobi taki mały?

Skomentuj

Domino, przeczytaj caly topic. przeciez juz tlumaczylem jak to zrobic i nawet fotki pokazalem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X