Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe: na co zwrócić uwagę, jakiej firmy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe: na co zwrócić uwagę, jakiej firmy ?

Witam

Chcę kupić niedrogi, sensowny zestaw kina domowego i chciałem Was prosić o podpowiedź co wybrać oraz o zweryfikowanie zebranych przeze mnie informacji.

Założenia:
    *do 1500 pln (no max stówka, góra dwie więcej :) )
    *do słuchania przeróżnej muzyki i oglądania filmów
    *pomieszczenie dwadzieścia pare metrów kwadratowych

Od paru dni przeglądam różne strony i fora poświęcone elektronice i wszyscy zgodnie piszą, żeby kupować oddzielnie amplituner i odtwarzacz DVD ze względu na żywotność lasera w DVD.

*Amplituner
    W najniższym przedziale cenowym najrozsądniejszym zakupem jest Onkyo lub Yamaha. A co sądzicie o Pioneerze? O modelu VSX-415 naczytałem sie sporo dobrego, aczkolwiek on ma scalone końcówki mocy, co podobno psuje brzmienie (kwestia gustu?).
    Co myślicie o firmie Koda? To jest podobno całkiem niezła elektornika. Co możecie powiedzieć o Teac'u ?
    Na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze amplitunera, a które rzeczy można uznać za zbędne bajery? Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic to teraz chyba już wszystkie obsługują.

*Odtwarzacz DVD
    Na ten temat dużo się nie dowiedziałem, IMHO nie jest to najważniejszy element kina. Zakładam, że powinien odtwarzać DVD+R/RW (albo -), DivX'y i nie wiem co dalej :-)

*Zestaw kolumn
    Nie wyobrażam sobie jak kilkoma malutkimi głośniczkami w plastikowych obudowach można nagłośnić spory pokój, więc szukam jakiegoś lepszego rozwiązania.
    W KD najistotniejsze są przednie kolumny i centralna. Ilu drożne sugerujecie kolumny?
    Zastanawiam się nad rezygnacją z subwoofera na rzecz sensownych przednich kolumn 3-way. Nie słucham muzyki w stylu "umc, umc, umc", więc sub'a chyba mogę pominąć, przynajmniej na razie.

Jakich firm proponujecie kolumny?
    Jamo, Koda, M-Audio ?
    Nie jestem audiofilem i bardzo wyszukanych kolumn nie będę w stanie docenić.

Zastanawiałem się nad rozwiązaniem zaproponowanym przez Pioneer'a (VSX-415 + DV-380 + SV 240)
    przednie 3-way, a reszta 1-way, mimo braku subwoofera gra to całkiem przyjemnie. Co myślicie o takim kompromisie?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie
    pozdrawiam
    Stefan

Jeżeli chodzi o amplituner to HK/Pioneer ostatecznie Yamaha... i raczej na tym pozostań.

Skomentuj

do 1500 pln
      za naped odtwarzacz i kolumny... ehh ciezko bedzie

Skomentuj

ostatnio slyszalem kolumny Voice Kraft. po prostu masakra, bas mulący, srednicy wogole prawie nie ma, a wysokie to takie oderwane altusowe, tyle ze do tego graja jeszcze tak cicho jakby chcialy a nie mogly. a obudowy - 1cm mdf. jak sie puknie to normalnie jest echo ze srodka:) i co mnie zaciekawilo, miedzy glosnikami nisko i sredniotonowymi jest odgroda, tyle ze deska ktora oddziela te glosniki kkonczy sie centymetr od scianki, wiec pozostaje szeroka szczelina... chyba im drewna zabraklo:) nie zblizac sie do Voice Krafta !!

a co do propozycji, to mysle ze koda bedzie dobrym rozwiazaniem w tej cenie. slyszalem ( nie pamietam ktory model ) w polaczeniu z Yamaha RXV 450, i musze przyznac ze gra calkiem ladnie i to bez suba. z tym ze bas troche przybuczal, wiec trzeba bylo skarpetami zatkać bass-reflex. wtedy juz balo calkiem ok. i bas stal sie szybki i niemeczacy. znalazlem Koda AV 707 http://www.allegro.pl/item87222797_k...fotomedia.html

Skomentuj

Nie wyrobisz sie w takiej cenie. Jak chcesz złożyć coś z DVD to to dvd musi być przezwoitych lotów. Mam wiwe ta która odtwarza divixy i dźwięk z niej nie jest za dobrej jakości (koszt 200 zł) Sam ampli to min 700 zł.. a gdzie tu kasa na dobre głośniki ?

Skomentuj

kup zestaw kino domowe w sklad wchodzi TV 29" firmy noname do tego jakis wzmak z wbudowanym DVD i zestaw kolumn manty calosc kosztowala 1299zł !!!!!! noirmalnei szok jak zobaczylem to w ofercie to odraz widzial mojego h/k za 1400zł

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
              do 1500 pln
              za naped odtwarzacz i kolumny... ehh ciezko bedzie
              Niestety, wiem.
              W tej kwocie to nawet na allegro cięzko jest wypatrzyć coś więcej niż błyszcząca integra z siuper-hiper subwooerem i plastkikowymi kolumienkami.

Zamieszczone przez ALTON
              Jeżeli chodzi o amplituner to HK/Pioneer ostatecznie Yamaha... i raczej na tym pozostań.
              W takim razie jako amplituner wybiorę najprawdopodobniej Pioneera VSX-415.

Problem kolumn dalej jest nierozwiązany.
              Wypatrzyłem jakiś czas temu na allegro Pioneer'a VSX-425 + DV-380 z kolumnami Kody AV-701 + SW-550 za ~1800 PLN. Wprawdzie AV-707 kosztuje troche mniej niż AV-701 + SW-550 to i tak może to być odrobinkę za drogo, ale może się uda.

Na chwilę obecną to jedyną alternatywą są kolumny Pioneera SV-240 (np. tutaj je widać ). W MM za VSX-425 + DV-380 + SV-240 chcieli bodajże 1900 PLN, na allegro były po ~1700 PLN.

Co mi doradzicie? Ktorą opcja jest sensowniejsza?

pozdrawiam
              Stefan

[ Dodano: 2006-02-23, 23:04 ]
              Witam ponownie po małej przerwie.

W dalszym ciągu problem wyboru kina domowego pozostaje dla mnie nie rozwiazany, aczkolwiek wypatrzyłem w sklepach sporą ilość niedrogich kolumn firmy M-Audio.

Czy możecie mi coś o tej firmie powiedzieć ?

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam
              stefan

Skomentuj

Czaruję...
              X