Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

18/120/6 & arv vs Tonsil Mistral

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

18/120/6 & arv vs Tonsil Mistral

Takie pytanie, jezeli mam 600zł to co byłoby lepszym wyborem:
    -budowa monitorków na STX 18/120/6 oraz TVM ARV104
    -zakup kolumn Tonsil Mistral Front

Tonsile 600zl ( http://www.allegro.pl/item88183453_m...lep_alder.html ), monitorki mysle około 450.

Za Tonsilami przemawia wykonczenie, nie wiem czy udałoby mi sie tak wykonczyc samemu monitorki. Sa 3-way, ale nie wiem czy to zaleta :)

Po przeliczeniu jednak, glosniki i zwrotki w monitorkach wychodza troche ponad 300zł. W tonsilach cene dzielimy przez dwa, wychodzi nam 300zl, od tego odejmujemy obudowe okolo 800 (duze kolumny :) ) No i wychodzi 220zl na czesci... A glosników jest dwa razy wiecej niz w monitorkach, zwrotnice maja wiecej elementów...
    Wiec wychodzi ze tonsile to konstrukcja tansza...

Co na to powiecie? Co byscie wybrali? Pokoj ma 20mk, wzmacniacza narazie nie bedziemy brac pod uwage, ale bede chcial cos kolo 80W/ch kupic :) Sprzet bedzie wspolpracowal z ES250 :) Przeznaczenie to muzyka w 70% (dyskotekowa :) ), 30% to filmy.

STX 18/120/6 oraz TVM ARV104 - Nie
    tak powinno być
    STX 18/120/6 oraz Visaton SC10N
    Problem tego zestawienia to fakt budowy kolumny/monitora na tylko jednym głośniku stx - bo gdy zrobisz z dwoma to masz do wyboru 12ohm albo 3ohm :/

Skomentuj

3R większość wzmacniaczy powinna wytrzymać co najwyżej grzejąc się nieco bardziej...
      STX 18/120/6 oraz TVM ARV104 - Nie
      tak powinno być
      STX 18/120/6 oraz Visaton SC10N
      z arvką nie jest jeszcze tak źle :P
      jak się dość stłumi ją to nie gra tragicznie :)

Skomentuj

No tak ale ja bym tego pod STK4050 nie podłączał :P
        ARV to już zbyt oklepany głośniczek, trzeba inwestować w coś lepszego, SC10 to tylko 20 zł wiecej a o klase (albo dwie) wyżej, a zwrotka leży w dziale "Gotowe Zwrotnice" i czeka na właściciela :]
        Trzeba docenić robote SW i osadzić te głośniczki w jakiś obudowach.

Skomentuj

oj co ja się zwrotnic do tego STX'a narobiłem... 11-100 11-200 ARVka SC10N Boze :P a jeszcze yoshi zrobił do 9-80 więc juz zupełnie do wyboru do koloru

jak będzie zainteresowanie to moge jeszcze przygotować wersje do Vity TC25 i DX'a

Skomentuj

monitorki na 18-120-6 i sc 10n dokladnie kosztowały mnie 450 z egzotycznym fornirem (dosyć drogi) na wykończenie obudowy,grają bardzo ładnie, jutro może fotki w diy

Skomentuj

Hmmm, w odpowiedziach nikt nie wspomnial nic o tych tonsilach, czyli co, w ogole o nich nie myslec?
              I gdzie tego vistationa dostac, jak na allegro nic nie ma?

Skomentuj

www.visaton.pl
                lub
                http://grelton.mycom.pl/

PS. SW chyba będzie potrzebna zwrotka 2xARN150 8ohm + SC10N lub 2xARN150 4ohm + SC10N

Skomentuj

przypominajcie męczcie na PW na GG i na maila - jestem tak zalatany że zapominam - mam nawet kilka projektów ktorych niemam czasu obrobić i na forum wstawić :P

Skomentuj

Na dokładke kolejna zwrotka do stx'a http://audiomania.info/forum/viewtop...?p=17669#17669 , tym razem z tonsilem 10/80/19 .

Skomentuj

Tanner, poczekaj jeszcze chwile bo wlasnie zaczynam skladanie na STX 18/120/6 oraz Visaton SC10N dam ci znac co i jak :]

Skomentuj

No ja czekam ciagle, to byl temat orientacyjny :)

Skomentuj

ale nie wem czy sie doczekasz , bo narazie mi brakuje okolo 200 zł na reste klamotow :(

Skomentuj

A ja musze zaczac i skonczyc suba na es250 :)

Skomentuj

hellrider do jakiej obudowy dajesz tego stxa?

Skomentuj

mam dwie opcje 16l BR lub 18l BR ,, nie moge sie jeszcze zdecydowac czy chce niskie zejscie czy dobra kontrole :/

Skomentuj

te dwa litry kolosalnej roznicy nie zrobia...

Skomentuj

wiem. ale zmienia o kilka cm obudowe :) a to sie w tym wypadku dla mnie liczy :) Te glosniki sa ciezkie w aplikacji jesli chodzi o wizualna czesc calego zestawu. NIe zrobi z nich ani dobrych monitorkow ani podlogowcow bez kmbinowania obudowy ( oddzielanie itd... )

Skomentuj

Czaruję...
                                    X