Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - jaki wybrac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A520 jest gorszy od A510

[ Dodano: 2006-03-05, 10:22 ]
    Chetnie popracowalbym z A610, podobno bardzo duzy postep w stosunku do piecsetek

Skomentuj

Witam,
      Zwróć uwagę przede wszystkim na optykę i raczej istotną wartość zoom`u optycznego.
      Cena to nie wszystko. Dużo zależy, jak długo potencjalnie masz zamiar korzystać z aparatu i jak często.
      Mój typ minimalny to Panasonic ..LZ1. Poziom (-1), to Canon A510 (do przyjęcia).
      Niestety przekraczają Twój budżet, a może warto.
      To tylko moje "trzy grosze".
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Co myslicie o kanonie A75 ?? Bo mam troszku kaski akurat na ten aparacior :)

Skomentuj

ktoś juz wczesniej wspomniał o Olympusie C 4000. W ostatni weekend miałem okazję sie nim pobawić i musze przyznać ze robi rewelacyjne zdjęcia. Miałem kilka aparatów, trust, kyocera, hp, minolta ale ten Olympus to wyższa liga. Bardzo dobrze mu wychodzą zdjęcia bez lampy przy słabym oświetleniu ( w pokoju wieczorem) jasne, i bardzo wyraźne - w innych aparatach po prostu nie dało rady zrobić nieporuszonego zdjęcia bez lampy w miejscu słabo oswietlonym. Olympus robi tez swietne zdjecia makro , przeraził mnie brud między klawiszami telefonu :)
          Niestety aparacik ten ma jedną wadę - strasznie prądożerny , 4 baterie paluszki wystarczą na max 60 zdjęc ale ogólnie polecam:) Jakby co, mam duzo zdjęć w rozdzielczosci 2288x1712, moge podesłać jak ktoś chce.

Skomentuj

odswiezam watek

Panowie jaki aparacik polecicie do 600zl ?
            generalnie zalezy mi na dobrym makro dlugim czasie naswietlania i robieniu naturalnych o ostrym obrazie zdjec.
            mniej wiecej tak jak zrobil fotke Esho z jabluszkiem gdzie tlo zamazane i skupione jabluszko:
            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be7 ... a26d9.html

Skomentuj

Mam Canona A720 i polecam :)

Jak ktoś się nie orientuje w fotografii (jak ja:P) to jedzie na trybie auto i wychodzi fajnie. Jak ktoś lubi pstrykać fotki (jak moja siostra), to będzie miał w czym dłubać :]

Skomentuj

ghazi, a czym innym sie jeszcze bawiles?
                bo ja np jako moj pierwszy aparat kupilem canona A620 i bylem zadowolony. ale z czasem wyszly wady tego aparatu.
                pierwszy to strasznie glosny mechanizm od obiektywu. dwa to dziwne piszczenie aparatu ktore strasznie slychac na nagranych filmach. i to co mnie ostatnio najbardziej wkurza - strasznie waski kat obiektywu. musze odejsc dosc daleko zeby np zlapac caly samochod lub cos takiego. radze zwrocic na to uwage najlepiej podczas wlasnych testow

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                  Jak ktoś się nie orientuje w fotografii (jak ja:P) to jedzie na trybie auto i wychodzi fajnie.
                  wlasnie chodzi o to ze tryb auto to nie wszystko.. chcialbym miec wlasnie jakas mozliwosc manualna aby robic sobie rozne fotki i przede wszystkim aby barwy byly naturalne..

Skomentuj

Dlatego właśnie zaznaczyłem, że jestem w tych sprawach laikiem :) Ale jak dla mnie A720 jest bdb.

Jego funkcje i inne opinie -> google.pl :)
                    Np. http://foto.recenzja.pl/Canon_PowerS...0_IS-rec-1656/

Przeglądałem naprawde sporo for (ściślej związanych z tematem, niż DIYA) i opinii na necie - zależało mi, żeby dobrze wydać kasę. I negatywne opinie o tym aparacie to naprawde mały procent, dotyczą głównie słabo spasowanej obudowy i małej wiedzy o fotografii (jak ktoś wszystko robi w trybie Auto i się dziwi, że jakaś część zdjęć nie wyszła, to nie wina aparatu)

Skomentuj

Siostra mojej dziewczyny kupiła sobie ostatnio fuji s5800 i w moim skromnym mniemaniu bije on tego canona wprost bezlitośnie :)

Skomentuj

S5800 to niestety dosc okrojony nastpeca S5600., ktory to byl i nadal jest super aparatem. Polecam. Natomiast s5700 to juz padaczka troche.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ghlight=aparat

Skomentuj

Teraz sporo kompaktów ma już tryb manualny, a przynajmniej półautomatyczne. Co do kolorów... hmm przy dobrym świetle coś da się zrobić w zamkniętych pomieszczeniach praktycznie wszystkie kompatky to jeden wielki generator szumu, już przy bardzo niskich iso. Niestety rozmiar i jakość tych matryc pozostawia wiele do życzenia, ale coś za coś. To jest przyzwoite http://allegro.pl/item453520771_hit_...skie_menu.html albo taką hybryde http://allegro.pl/item455833177_pana...inimalnej.html

Skomentuj

Myślę, że warto rozważyć zakup Kodaka ZD710.
                              http://www.ceneo.pl/825750

Wg mnie aparat niedoceniany. Oferuje bardzo dużo jak na swoją cenę. Jedyny poważny mankament (dla początkujących) to brak stabilizacji obrazu. Poza tym produkty Canona, ale nie wiem czy warto wydawać aż 600zł. Lepiej wg mnie kupić coś pokroju Canona A570IS za ok 400zł. Spokojnie starczy na ładowarkę, kartę, dodatkowe akku, statyw itp. Ogólnie przed wakacjami długo poszukiwałem aparatu dla Mamy. I doszedłem do wniosku, że A570IS będzie idealnym wyborem. Dla amatora: kompaktowy, dobre zdjęcia w auto, tanie karty SD/SDHC, zasilanie AA. Dla bardziej wymagającego klienta: pełny manual, z możliwością ręcznego łapania ostrości, możliwość zakładania filtrów i soczewek po dokupieniu konwertera. Ja zacząłem dzięki niemu się szkolić ;] Dla chętnych podam linka ze zdjęciami z niego.
                              Aha, no i jak się uda to Fuji S5700, który już chyba wyszedł z produkcji -> lepsze fotki niż młodszy S5800. Ogólnie warto poczytać komenty np. na ceneo. Niektóre są bardzo wartościowe.

[ Dodano: 2008-10-16, 11:11 ]
                              A nie, sorry. S5700 jest droższy niż 600zł. Ogólnie rzecz biorąc moim skromnym zdaniem na początek lepiej kupić jakąś porządną "małpkę" z manualem (w tej cenie) niż superzooma. A później można przeskoczyć albo na lustro, albo na coś w stylu Fuji S9600 (chyba najlepszy z tego typu aparatów, a na pewno najlepszy stosunek możliwości/cena)

Skomentuj

Witam ja zakupiłem ostatnio FujiFilm s1000 jest to mój pierwszy aparat i jestem całkowicie z niego zadowolony http://www.ceneo.pl/1335134

Skomentuj

odswiezam watek:)

zastanawia mnie ten fuji s5800 co podal takero:
                                  http://allegro.pl/item460107490_nowy...gwarancja.html

lub tak jak napisal pegelmesser s5600 do ktorego chyba na razie najbardziej sie uchylam ze wzgledu na dosc niska cene, mozna go za ok 350zl uzywke kupic hmm..

chybaze mi odbije i chcialbym wydac dwa razy tyle kasy to dobra propozycja byl Panasonic Lumix DMC-FZ7
                                  http://allegro.pl/item456554810_pana..._zoom_x12.html

macie Panowie jeszcze jakies opcje ciekawe ? i ku tego typu aparatom sie sklaniam nie chce typowego kompakta

[ Dodano: 2008-10-21, 01:37 ]
                                  s5600 ma duzo lepsze opinie od s5800 ktory "szumi" jak pisza uzytkownicy na innych forach

[ Dodano: 2008-10-21, 03:00 ]
                                  a co myslicie o tej minolcie? bardzo tania:)
                                  http://allegro.pl/item463192952_mino...en_zestaw.html

Skomentuj

Hmm :) Jak dla mnie ta Minolta wygląda mniam. Może być bardzo wartościowym aparatem.

+ manualna zmiana ogniskowej
                                    + ręczne ustawianie ostrości
                                    + minimalna ogniskowa 28
                                    + bardzo dobry stosunek rozdzielczość matrycy / jej wielkość
                                    + dużo parametrów dostępnych na obudowie bez konieczności zaglądania w menu
                                    + wizjer elektroniczny (100% pokrycia)
                                    + zasilanie bateriami AA

- droższe karty CF (niż SD)
                                    - brak statywu w zestawie :)

Ogólnie parametry wyglądaja bardzo ciekawie, niestety nie wiadomo jakie robi zdjęcia, trzeba by poszukać. Oceny na dpreview ma wysokie:
                                    http://www.dpreview.com/reviews/spec..._dimage7hi.asp
                                    Aparat przypomina mi trochę parametrami Fuji S9600, na który się namierzam od dłuższego czasu (i chyba w końcu przestaną go robić). Jeżeli w dobrym stanie to brać :)

Skomentuj

Łyszka jeśli potrzebujes aparatu bardziej do zdjeć "rodzinnych", plenerowych itd to lepiej poszukaj s6500fd

s9600 to bardziej aparat studyjny mialem oba....dosyc dlugo i powiem ci z doswiadczenia i wrazen ze s9600 duzo mniej przydadl mi do gustu ...

(jedyny plus jaki zauwazylem to drugie pokretlo nastaw i odchylany lcd, nie daj sie naciagnac na wizjer wiekszej rozdzielczosci bo i tak jest to kupa :/ )

PS s6500fd juz nie robia a to bardzo szkoda ....s9600 z tego co wiem to juz tez
                                      (ale co to zmienia s6500fd jak sie gdzies pokaze odrazu go nie ma :) ..i w cenie tez sie trzyma)

pozatym czy nie warto zamiast s9600 kupic pentaxa k100d ? cena prawie ta sama a przeciez nie mozna porownywac hybrydy do lustra

Skomentuj

kupilem fuji s5600

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                          Łyszka jeśli potrzebujes aparatu bardziej do zdjeć "rodzinnych", plenerowych itd to lepiej poszukaj s6500fd

s9600 to bardziej aparat studyjny mialem oba....dosyc dlugo i powiem ci z doswiadczenia i wrazen ze s9600 duzo mniej przydadl mi do gustu ...

(jedyny plus jaki zauwazylem to drugie pokretlo nastaw i odchylany lcd, nie daj sie naciagnac na wizjer wiekszej rozdzielczosci bo i tak jest to kupa :/ )

PS s6500fd juz nie robia a to bardzo szkoda ....s9600 z tego co wiem to juz tez
                                          (ale co to zmienia s6500fd jak sie gdzies pokaze odrazu go nie ma :) ..i w cenie tez sie trzyma)

pozatym czy nie warto zamiast s9600 kupic pentaxa k100d ? cena prawie ta sama a przeciez nie mozna porownywac hybrydy do lustra
                                          No właśnie do zdjęć rodzinnych to mam 570IS na spółę z rodzinką i jestem z niego zadowolony. Wcześniej namierzałem się na S6500, ale akurat wycofali go ze sprzedaży i został na rynku 9600. Lustrzanki na razie nie chcę, a Fuji daje za swoją cenę najwięcej. Poza tym chyba nie można porównywać cen... S9600 można kupić za ok 1000zł z obiektywem uniwersalnym a wspomniany przez Ciebie k100d drugie tyle nimalże z kitem. Używanego aparatu nie biorę pod uwagę. A w ogóle to czekam na kasę i zobaczę co będzie wtedy na rynku, po prostu teraz bym wciągnął S9600 bo jeszcze gdzieś się może trafić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X