Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rower.... ....co wybrac i czym sie kierowacprzy wyborze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w tym kross-ie mam i tarczowke i v-brake. Na sucho lepiej hamuje v-brake... ..chociaz tarczowka tez potrafi zatrzymac kolo w miejscu. Na mokro... ...v-brake sie slizga.

Jakos z ta tarczowka czuje sie ciut bezpieczniej.

Skomentuj

nom ale po małym ofroadku jak lekko się przygnie tarcza to już koniec ;/ obciera oporowo a jak felge byś zgioł też o ten 2-3mm to vka nic nie poczuje :) na mokro jak chamuje gorzej to pomyśl nad klockami lepszymi

Skomentuj

Troszke mnie dziwicie swoimi wypowiedziami bo dla mnie V-ki hamuja a tarcze poprostu zatrzymuja w miejscu. Niestety faktem jest ze te najtansze to straszny badziew i nie warto zakladac niczego ponizej Avida czy chocby Black boxa (ten ostatni to chyba jedna z lepszych tarcz mechanicznych, hamuje zawsze i wszedzie). Ja niestety rowniez smigam na V-kach Tektro (finanse )) i powiem ze chodza calkiem niezle nawet w deszczu pod warunkiem dobrej regulacji. Warunkiem jest oczywiscie wycentrowane kolo bo wygiecie felgi o 2-3mm jak to pisze kolega wyzej to dyskfalifikacja. Owszem bedzie hamowal ale jak )) Moze kolega lubi miec luz na hamulcach ale u mnie przerwa miedzy klockiem a felga jest w granicach milimetra. Mialem raz okazje smignac na rowerku z tarcza hydrauliczna (to byla ktoras z serii Grimeca Sys ? nie pamietam numeru). Niech sie ktos przejedzie i dopiero mowi ze tarcze sa do d.... Jednym palcem podnosi w gore tyl roweru a modulacja hamowania - hmmmmm... A co do tarcz to jak zalozysz porzadna to jesli nie zaliczysz czolowego z drzewem to napewno sie nie pognie. Mowiac krotko moim zdaniem lepszy dobry v-break niz kiepska tarcza ale dobra tarczowka to jest to (oczywiscie jesli sie jezdzi dosc ostro). Zeby jeszcze nie ta cena.............

Skomentuj

w black boxach czesto pekały zaciski (w przednich 203mm) :] ja tam kazdemu polecam Hayesa mx2 bo jesli sie go dobrze dotrze to nie ma mocniejszego :]

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
            D@nielo, nie twierdze, że amory santura są generalnie kiepskie. XCP 75 to juz nie jest jakaś padaka. Mówie o najtańszych santurach montowanych do najtańszej meridy takiej za 1100-1200 zł. Taki santur to padaka jakich mało. Szczerze je odradzam nawet od nowości są za miękkie a poźniej robi sie tylko co raz gożej.
            Przesadzasz, masz chyba uraz do tej firmy i połączenia jej z Meridą, kumpel ma Kalahari i amor do tej pory trzyma, rower tłuczony maksymalnie, fakt padło co innego

Skomentuj

W najtańszej meridzie jest santur za jakieś 120 zł wiec nie uraz ale fakty przedstawiam. Po prostu sie wyrąbał i ma luz jak w traktorze. Wystarczy wcisnąć przedni hamulec i poruszać kierownicą . Rower bodajze też kalahari.

Skomentuj

Dobre V-ki też nieźle hamują - sam mam Avida SD-7 i nie narzekam - chociaż jeździłem na tarczach hydraulicznych i nie ma porównania - tylko że na ogół V-ki żeby dobrze zatrzymywały rower muszą mieć boostera, bo rozginają się przednie widełki i siła docisku jest za mała (prawdę mówiąc to ja mam amortyzator z wbudowanym boosterem, do tego drugi carbonowy jeden z mocniejszych jakie są a i tak bez problemu to rozegnę)...

Skomentuj

te carbonowe boostery to sciema pekaja w oczach jak sie mocniej przyhamuje....szczerze mowiac dobrze wyregulowana V Deore na klockach BBB i klamka Lx/DX i rower staje w miejscu jednym palcem ,nic wiecej nie trzeba

Skomentuj

Ja mam amorek suntora Duro 130mm skoku i jakos sie trzyma a katuje go niemilosiernie(Ramcia 12 cali i smigamy po calym miescie poskakac) Niewatpliwie muli i jest strasznie cieszki ale po malym tuningu niejest tak zle. A co do hamulcow to mam hayesa z carbonowa klamka i tarcza 203 i powiem wam ze niema mocnych potrafi z kazdej predkosci kolo w miejscu zatrzymac. Jak ktos niema duzych wymagan niech sobie kupi deorke 555 bo 525 jest lipna albo grimeka jakiegos tez neisa zle. Wiadomo wszystko od fundusze zalezy.

Skomentuj

spusciles olej z duro i wyciagles elastomery :>

Skomentuj

Zamieszczone przez D@nielo
                        te carbonowe boostery to sciema pekaja w oczach jak sie mocniej przyhamuje....
                        Tak miszczu jak się kupuje carbonowe boostery za 20zł to pękają... Ale ja mam z magnusa po 90zł sztuka...

Skomentuj

i co z tego ze wydales 90zł za gowno ktore nic nie daje?

Skomentuj

Zamieszczone przez varrol
                            te carbonowe boostery to sciema pekaja w oczach jak sie mocniej przyhamuje....
                            Tak miszczu jak się kupuje carbonowe boostery za 20zł to pękają... Ale ja mam z magnusa po 90zł sztuka...
                            tez daje sie go złamac :)
                            ale potrzeba bardzo duzo siły ..w rekach :)
                            te magnusa sa ladne i mocne ..sa tez acor'a i one wykonane sa z platiku potrzfia peknac podczas przykrecania

Skomentuj

i co z tego ze wydales 90zł za gowno ktore nic nie daje?
                              Może lubie mieć w rowerze gówno, które nic nie daje? Masz dziś zły dzień, czy co?

Skomentuj

kazdy ma swoje upodobania....hmmm boostery magury tez mialy byc zajebiste a pekaja jak zapałki...ciekawe czemu

Skomentuj

a ja wlasnie zakupilem rowerek :P KROSS SIGN DS 16"

Skomentuj

kross naprawde postaral sie w tym roku tak trzymac!! :)

Skomentuj

wtorek max sroda dojdzie mi rowerek :)

Skomentuj

oby PP Ci łaskawą była...

Skomentuj

mam andzieje ze bedzie :P bo calosc idzie za pobraniem naszczescie doplacam tylko 9zl do interesu co reszte on pokrywa 1408zl wyjdzie mi za calosc

Skomentuj

Czaruję...
                                          X