Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porada Prawna - Allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porada Prawna - Allegro

Witam,
    jakiś czas temu przez jednego kretyna moje konto na allegro zostało zablokowane.
    Napisałem do nich maila co mam zrobić, aby móc założyć nowe konto, a oto odpowiedź:
    "Witam,

Dziękuję za wiadomość i wyjaśnienia.

Uprzejmie informuję, że w związku ze zmianą danych konto "***" nie zostanie odblokowane.

Liczę na pełne zrozumienie naszych intencji - wszystko co robimy w tym kierunku jest podyktowane wyłącznie szeroko pojętym dobrem naszych Użytkowników.

Pana dalsze działania na nowym koncie będą możliwe po dopełnieniu kilku formalności.

Warunkiem otrzymania zgody na nowe konto będzie przesłanie w e-mailu zwrotnym deklaracji o zapoznaniu się z Regulaminem i jego przestrzeganiu w przyszłości, uregulowanie opłat wobec serwisu oraz przesłanie kopii dokumentu tożsamości (np. dowód osobisty) w celu potwierdzenia zgodności wpisanych danych osobowych ze stanem faktycznym. Nie jest to obowiązkowe, stanowi jednak warunek odblokowania konta na Allegro. Po potwierdzeniu autentyczności i poprawności danych, dokument zostanie zniszczony. Wyraźną kopię dokumentu wraz z informacją o nazwie konta i adresie email proszę wysłać listem na adres korespondencyjny Allegro:

...

Informuję, że dokumenty przesłane drogą elektroniczną lub faxem nie zostaną przyjęte.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    ..."

Z czym się wiąże podpisanie się pod regulaminem ?
    Jakie to niesie ze sobą konsekwencje w razie jakbym go złamal ?
    Chodzi mi o taką czysto prawną porade :)

Dziękuje i pozdrawiam.

ja kiedys tez mialem nieslusznie zablokowane konto - powiedziali mi ze nie moga odblokowac ale jak odesle xero dowodu osobistego to bede mogl zalozyc nowe konto - i tak tez sie stalo.. na szczescie nie musialem podpisywac regulaminu

Skomentuj

to jest z dupy, przez takich kretynow sa potem problemy, Mi koles nie wystawil komenta przez 2 mies,, pisalem do Allegro i do tej pory odpowiedzi nie mam. W koncu sie wqr.... i napisalem pare Łacińskich sow... dalej nic...

Skomentuj

problem w tym że wszystko zalezy kto akurat odpisze ...
        i jaki będzie miał humor...

Skomentuj

Ja miałem zablokowane konto i zrobiłem tak jak u ciebie pisali. Wpierw napisałem ładny bajer że przeczytałem regulamin i niezłamie go. I skopiowałem dowód osobisty taty(bo miałem 17lat i allegro stało na tate) i im wysłałem w liście ksero dowodu. Za jakis tydzien odblokowli mi konto.

Skomentuj

Mi też allegro robi wałki, 15.03.2006 zablokowali mi konto na 7 dni za nie przestrzeganie regulaminu (zakończyłem aukcje przed czasem wycofując wszystkie oferty, w treści aukcji podałem że zastrzegam sobie taką możliwość).
            Dupki powinny mi odblokować konto jutro, zobaczymy.

Skomentuj

Zamieszczone przez hellrider
              to jest z dupy, przez takich kretynow sa potem problemy, Mi koles nie wystawil komenta przez 2 mies,, pisalem do Allegro i do tej pory odpowiedzi nie mam. W koncu sie wqr.... i napisalem pare Łacińskich sow... dalej nic...
              A od kiedy wystawienie komentarza jest obowiazkiem?

Skomentuj

dj_zibi, a mi napisali że nie odblokują ;]
                po prostu świetnie ...
                przez takiego kretyna traci się TYLE wysiłku...

Skomentuj

Nie wiem ,, ale myslalem ze to obowiazkowe :/ A pozatym pisalem do kolesia o tego kometa ( nie wiedzialem ze nie jest obowiazkiem , powaga :| ) To przyszedl mi mail ze nie kupilem nic od niego :/

Skomentuj

tak z ciekawosci i ku przestrodze;>
                    za co ci zablokowali?

pozdr

Skomentuj

Z czym się wiąże podpisanie się pod regulaminem ?
                      Jakie to niesie ze sobą konsekwencje w razie jakbym go złamal ?
                      podpis pod regulaminem oznacza, że go AKCEPTUJESZ. logując się na allegro, zawierasz znimi umowę dwustronną oni zobowiązuja się umozliwić ci sprzedanie (wystawienie rzeczy), a ty w zamian zachowujesz się tak jak w regulaminie. REGULAMIN JEST CZEŚCIA UMOWY (NIE ZAWSZE, ALE TU MOIM ZDANIEM TAK JEST)
                      jeśli go złamiesz to tak jakbys złamał umowę, a za to grożą konsekwencje.

Skomentuj

a za to grożą konsekwencje.
                        okreslone w regulaminie :)
                        nie mniej bez podpisania - zakladajac konto rowniez go akceptujesz - wiec pisemne oswiadczenie ma charakter poza formalny (teraz bedziesz odpowiadal osobiscie za konto w razie problemow, przedtem mogles powiedziec ze ktos za Ciebie dokonywal transakcji - teraz juz nie)

Skomentuj

Kupiłem od jednego kretyna radio sony cdx 2500R, przelałem kase tego samego dnia,a za pare dni radio przyszło. Sprawdziłem dopiero po jakimś czasie bo akurat siadł mi aku w wozie :/ Człowiek za każdym razem mówił mi co innego o tym radiu, zanim go kupiłem było super cacy, jak kase przelałem to już niektórych płytek miało nie czytać itd... Nagle patrze - mail z allegro - sprzedający prosi o zfinalizowanie tranzakcji czy jak się to inaczej nazywa. Gośc mi pisze że to przez przypadek się tak stało... Przez cały czas truje mi żeby napisać maila do allegro że po wylicytowaniu radio mu upadło, zepsuło się i mi go nie wysłał wogóle - pisze że w ten sposób wspaniały odzyska całe 4zł prowizji !! Genialny pomysł po prostu... Potem kolejny mail z allegro - "sprzedający ubiega się o zwrot prowizji" - wkurzylem się ostro, ale zanim zagadałem do gościa pojawił się kolejny mail - "ostrzeżenie ...", a potem blokada konta ... Nie wiem co on im musial napisać, ale poczułem się jakby ktoś nagonke na mnie robił bo wszystko przebiegło bardzo szybko ... Odezwałem się do gościa, a on mi ścieme wciska że on nie wiedzial że zablokują mi konto itp, a allegro wypłąci tą kase tak bezinteresownie nic do mnie nie mając w związku z tym... Następnego dnia sprawdzam radio (kupiłem nowy aku) a tu pare niespodzianiek:
                          -panel nie łączy dobrze, czasami nie ma podświetlenia
                          -mechanizmy działają głośno jak traktor
                          -co jakiś czas same się włączają ...
                          -radio nie pobiera płyt ...
                          Odzywam się do człowieka i mówie o tym co się stało - on mówi że jak wysyłał to było dobre, i że może mi dać numer gg do gościa który to potwierdzi ;]
                          I tak rozmowa trwa do dziś , znów chce mnie w jajo zrobić - chce żebym mu wysłał to radio na swój koszt, a potem on niby poniesie połowe kosztów naprawy , a jeśli nie będzie można naprawić to przyślę 80zl (za radio zapłaciłem 170zl...), choć znając gościa jak mu wyślę to powie że nie ma kasy i żebym mu przelał 100zl to nawet nie ma za co naprawić, a części kosztują ileśtam - trudno temu typowi już nie zaufam...
                          Kasy nie chce zwrócić bo niby nie ma itp...

Skomentuj

Pozostaje chyba Tobie tylko wspolczuc...

a tyle osob poleca zeby kupic jakas uzywke z allegro i potem sa takie cyrki...

Skomentuj

dlatego ja już używki nie kupie ;]
                              wole za 300zł najtańszego sony kupic ...

Skomentuj

toś sie wpakował jak śliwka w kompot. ale jest wyjśce art 560 K.C albo jeszcze lepiej art 86 K.C paragraf 1 szczególnie ten 86 jest b. ważny. w tym wypadku.
                                i jeszcze jedno byłoby dobrze, gdybys miał zapisane na dyski zarówno maile od tego faceta jak i jego stronę z allegrow której stwierdza, ze radio jest dobre. jakbys mógł jeszcze zdobyć stwierdzenie najlepiej renomowanego serwisu, ze radio jest do dupy i orientacyjny koszt naprawy (może się przydac, wiec lepiej koszt weź) to było by dobrze
                                jak masz opakowanie w którym był przysłany - dowód, że nie dołożył staranności w zabezpieczeniu radia. ,a jeśli dołożył to ścigasz pocztę

tu masz art 86 kc
                                Art. 86. § 1. Jeżeli błąd wywołała druga strona podstępnie, uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może nastąpić także wtedy, gdy błąd nie był istotny, jak również wtedy, gdy nie dotyczył treści czynności prawnej.
                                JA STAWIAM NA ART 86
                                ================================================== ======
                                a tu 556
                                Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).

jedyne co moge poradzić to postraszenie go policją, moze zmięknie bo, jak nie to mozesz iść do sądu i pozwac go o odszkodowanie, ale jest to długotrwałe poza tym jak przegrasz to ci to radio wyjdzie, zebys miał nówkę.

albo harcdorowo art 286 kk+ postępowanie adhezyjne dostajesz odszkdowanie a facet idzie idzie do pierdla:):)

ogólnie przepraszam za duże litery, ale chciałem, zeby tekst był w miarę czytelny

[ Dodano: 2006-03-21, 23:38 ]
                                Zamieszczone przez takero
                                dlatego ja już używki nie kupie ;]
                                wole za 300zł najtańszego sony kupic ...
                                dlatego pytałem o panasonica. lepszy działający first niz nie działające nakamichi

Skomentuj

Święty, wiesz, jak się dostaje pare paczek na tydzień i paredziesiąt maili dziennie to wszystkiego nie ma gdzie trzymać ...
                                  cholera :/
                                  zaczynam czuć nienawiść do gościa :/

Przy okazji - dzięki za profesjonalną pomoc

Skomentuj

swoją drogą skąd koles jest

Skomentuj

niedaleko krakowa ;]

[ Dodano: 2006-03-22, 00:15 ]
                                      na jego szczęście ;]

Skomentuj

cholera czemu jak jest jakas okazja do odwiedzin to mieszkam za daleko od delikwenta ehh :(

Skomentuj

Czaruję...
                                        X