Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak sterujecie aktywnym subem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak sterujecie aktywnym subem.

Witam
    złozyłem kilka subów ale do kazdego dawałem wzmacniacz w osobnej obudowie,nie panel.
    chce złozyc cos na panelu,tylko jak go juz podepne to jak tym sterujecie? tzn ustawiacie na panelu full głosnosc a w kompie sterujecie sygnałem czy latacie do suba co chwile :p ,moze jakas inna metoda? ja niestety niemam wyobrazni,a zanim zrobie to chcialbym wiedziec cos o tym.

Jesli sterujecie sygnalem z kompa a na panelku jest max glosnosc to czy niema problemu z spl? tzn wiadomo ze kolumny a sub maja rozny spl,eksperymentalnie dobieracie odpowiedni poziom glosnosci?

Pozdrawiam

Ja tam zrobilem za 40gr wejscie wysokopoziomowe :]

Skomentuj

Ja tam zrobilem za 40gr wejscie wysokopoziomowe :]
      tylko ze to rozwiazanie bije strasznie po jakosci;/ jak mialem panel w subie to mielem jakos mneij wiecej na 1/2 i w kompie sterowalem tym kanalem. ale teraz zrobilem z oddzielnej budzie i uwazam to za duzo lepsze rozwiazanie
      zawsze mozesz zrobic preamp albo sam potek gdzies pod reka

Skomentuj

chce robic panel,na allegro aktywne lepiej ida niz sub + wzmak w osobnej budzie...
        oczywiscie ja bardziej jestem za wzmakiem w osobnej obudowie,zawsze mozna sprzedac albo suba albo wzmaka...

Skomentuj

glosnosc oraz f odciecia na panelu ustawia sie tylko raz... ..tak zeby bas sie dobrze zlal z przednimi kolumnami.

Skomentuj

Tylko raz, jesli we wzmacniaczu masz wyjscie na aktywnego suba:) a jesli takiej opcji nie ma?

Skomentuj

wektor,a głosnosc?

Skomentuj

Tasior pamietaj zeby robic oddzielna komore a najlepiej postawic wzmaka obok. Jak nie uszelnisz dokladnie , naprawde dokladnie to jest straszna lipa przy duzej glosnosci. Od kilku dni popieram wszystkich ktorzy wzmaka do suba stawiaja obok budy :)

Skomentuj

Tato Muminka, tez doszedlem do takiego wniosku i tak zrobilem wygoda, mneij zabawy z panelem i komora i zawsze pod reka

Skomentuj

(wyjscie na suba) czy sie ma czy sie nie ma to ta regulacja (glosnosc suba i f odciecia) sluzy tylko do wyrownania poziomow i charakterystyk kolumn i suba. Tym sie nie reguluje basu w utworach czy tez filmach.

Skomentuj

Tasior, siadasz wygodnie w fotelu lub w miejscu gdzie słuchasz muzyki a osoba towarzysząca (mama, tata, siostra, brat czy kolaga) reguluje faze, odcięcie i głośność tak długo aż dźwięk będzie ci odpowiadac najbardziej tyle apropo sterowania

Skomentuj

Wrzuć sobie gniazdka jack pod potencjometry- one mają taki bajer, że po włożeniu wtyczki odłączają źródło (czyli w twoim przypadku potencjometry w panelu) i na jackach podłączasz zewnętrzne potencjometry tam gdzie siedzisz. Co prawda nie próbowałem tego w praktyce, ale sobie kiedyś to kiedyś obmyśliłem :)

Skomentuj

ok,ustawiam sobie glosnosc itp. ale czy potem regulujac sygnal kolumn i suba,ciagle jest ten sam spl? tzn idzie równo sub z kolumnami przy roznym poziomie sygnalu??
                          co do potków itp,planuje zrobic panel do sb live,czyli 5 jacków wychodzi do kompa obok cd,na panel,a tam potek i jakies mute czy cuś.

Skomentuj

wektor, zajaranyy, dobrze, siadam, rodzinka z usmiechem na twarzy mi reguluje. I jest fajnie. Przychodzi czas na impreske. Na wzmaku od kolumn daje na maxa... A subwoofer co? sam sie pogłosni?? jak mam sygnal z line-outa z kompa pobrany??

Skomentuj

mysle ze
                              a)reguluje sie sygnalem z kompa
                              b)wejscie wysokopoziomowe? podobno jakosc kaszani...

Skomentuj

Tanner, zacznijmy od tego ze jak podglosnisz muzyke w domu to sub w samochodzia glosniej nie zagra. Po prostu masz to zle podlaczone, w kazdym razie z kombinacjami alpejskimi.
                                Regulacja we wzmaku:
                                -sub z wejsciami wysokopozimowymi podpietymi rownolegle z kolumnami
                                -wzmacniacz z wyjsciem na suba (sub wej niskopoziomowe)(rozwiazanie najlepsze)
                                Regulacja z kompa
                                -tak jak w twoim przypadku ewentualnie sub podpiety pod wyjscie dla suba na karcie muzycznej. Wzmak ustawiony na stale na 3/4 glosnosci. Cala regulacja na komputerze.

Skomentuj

Tanner, jak mam sygnal z line-outa z kompa pobrany??
                                  jak masz taką prowizorkę to już jest inna sprawa. Albo kupujesz/robisz normalny wzmacniacza do subwoofera a potrzebnymi wejsciami albo na przewodzie między wzmacniaczem a komputerem dajesz potencjometr który stawiasz gdzie chcesz i w każdej chwili regulujesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez wektor
                                    Tanner, zacznijmy od tego ze jak podglosnisz muzyke w domu to sub w samochodzia glosniej nie zagra. Po prostu masz to zle podlaczone, w kazdym razie z kombinacjami alpejskimi.
                                    Tego nie czaje :]

Zamieszczone przez zajaranyy
                                    jak masz taką prowizorkę to już jest inna sprawa.
                                    Tego tez nie czaje:) Muzyki slucham z kompa narazie.

Zamieszczone przez zajaranyy
                                    Albo kupujesz/robisz normalny wzmacniacza do subwoofera a potrzebnymi wejsciami
                                    Co masz na mysli? Bo nie wiem jak w innych, ale u siebie we wzmacniaczu mam wejscia wysokopoziomowe i niskopoziomowe. I wysokopoziomowe polaczone rownolegle z kolumnami. I co w tym zlego?

Skomentuj

Tanner, napisałeś
                                      Na wzmaku od kolumn daje na maxa... A subwoofer co? sam sie pogłosni??
                                      skoro masz wejscia wysokopoziomowe to jaki problem w podpieciu do wzmacniacza do kolumn, wtedy jak kolumny dasz na maxa:) to sub też się sam podgłośni. Nie wiem może cie źle zrozumiaęłm jak coś to sory, nie chciałem urazić :*

Skomentuj

zajaranyy, no wiem, tak mam zrobione, ale wyzej sa opinie ze to daje po jakosci i nie powinno sie tak robic... wiec dlatego pytalem ze jak nie tak to jak;d

Skomentuj

Czaruję...
                                        X