Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sieciowka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sieciowka

witam wszystkich ponownie .... "transfer cos tam cos tam ...
    dobra ale do rzeczy ostatno dostalem od brata kabelek mniej wiecej cos takiego
    http://www.lapppolska.pl/product_inf...=classic%20110

kabel ma 4 zyly w tym jedna "uziemienie" pytanko mam takie co zrobic z trzema pozostalymi czy nie uzyc trzeciej zyly czy moze dac w na przewod fazowy ?
    czy znacie jakies sklepy internetowe z wtyczkami ? chce sie dowiedzec tak orietacyjnie

acha jesli juz jestesmy w temacie to ostatnio poczytalem troszke postow i dowiedzialem sie ze sprawa jest powazna jak z kablami tzn jedni uzywaja ups-ow to systamow a inni nie i jest taka mala nieoficjalna woja bo zwolennicy krzycza ze wszystkie smieci zostaja "przed drzwiami" a przeciwnicy ze "sinusoida nie jest idealna, ze przebiek nawet sinusoidy nie przypomina ale przebiek piłoksztaltny i jest lipa - dowodem na to jest fakt ze akumulator zastosowany w ups-ie w zasadzie nie ma nic wspolnego z prada zmiennym ;]

ja wykombinowalem takie podlaczenie
    1.Kabel sieciowy
    2.UPS
    3.Kondycjometr

co wy na to ktos cos robil, mierzyl w tym kierunku !? chetnie wyslucham ospowiedzi na obyda nutrujace pytania

pozdro

Kostrukcja UPS'a koputerowego jest prosta jak budowa cepa. Jego prąd wyjściowy nie ma nic wspólnego z sinusem. W najprostrzej postaci to będzie zwykły przebieg prostokatny o częstotliwości 50 Hz. O jakiejś modulacji raczej mowy być nie będzie bo to podniosło by nieporównalnie koszta a komputer od tego lepiej by nie pracował.

Kondycjoner to słowo które spędza sen z powiek audiofilom i jest często bardoz błednie interpretowane. Zwykły filtr sieciowy czy do tego dorzocony transformator separacyjny potrafi być nazwany hi endowym kondycjonerem co jest bzdurą z punktu widzenia energoelektroniki. Takie konstrukcje mozna nazwać pseudo kondycjonerami a trafo separacyjne raczej wielkiego wpływu nie ma a moze tylko pogorszyć spawe bo źrodło zasilanai urżadzenia zrobi się "miekkie". Zaleta jest taka, że jak audiofil niechcący swoim audiofilskim paclem dotkie kabla z prądem to go nie kopnie hehe.

a co zrobić z 3 żyłą w kablu ? nic zostaw wolna lub podłącz do uziemienia.

Skomentuj

z 4 zyla bo 3 to jest uziemienie
      a co myslicie o takim schemacie

albo cos takiego

lub

[ Dodano: 2006-04-01, 12:10 ]
      a moze nie dawac wogle nie robic !?

Skomentuj

Pewność zasilania to faktycznie jeden z parametrów opisujących jakość energii elektrycznej i zastosowanie UPS-a z pewnością przynosi tu poprawę, lecz tak jak pisze Yoshi - masakruje inne dużo istotniejsze dla nas parametry. Dlatego stosowanie UPS-a do zasilania sprzętu audio mija się ze zdrowym rozsądkiem. No chyba że komuś bardzo często prąd wyłączają i inaczej nie może .
        Co do kabla (a raczej przewodu) zasilającego od strony sieci to nie wiem z czego i jak musiałby być zrobiony żeby mieć negatywny wpływ na zasilane urządzenia.
        Niemniej jednak skoro dostałeś taki "kabelek" to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie z niego zrobił ładną sieciówkę, która będzie cieszyć twoje oko, a może i nie tylko.
        Co do kondycjonerów, traf separujących itp. to jedynie sensownym wydajesię zrobienie jkiegoś filtra sieciowego + ew. zabezpieczenia przeciw przepięciowego.

Skomentuj

Filtrów sieciowych nie opłaca się robić. Na allegro kupiłem za grosze filtr zintegrowany z gniazdem IEC i to w dodatku nowy a nie z demontażu.

Skomentuj

No proszę nic dodaćnic ująć - jak można kupić tani i dobry to nie ma sobie co głowy zawracać robieniem. No chyba że ktoś ma jakieś kosmiczne wymagania np. obciążalność 100kVA

Skomentuj

ja mam cos podobnego tzn. filtr wbudowany w gniazdo ... jak na obrazku nr. 2 tyle ze nia ma rezystora i po ztronie wyjsciwoej do c1 jes dolaczony 2 kondensator ... pewnie go zastosuje jakznajde jakas dobra wtyczke to tego gniazda bo kupic za 2.50 w sklepie elektroniczynym to mozna bez problemu ale taka wtyczka raczej jest nic nie watra :| wielka szkoda ze nie mozna a moze ja nie wiem gdzie takie mozna kupic ?!

[ Dodano: 2006-04-03, 08:38 ]
              teraz zobaczylem ze u mnie w ampi. nie ma kabla do uziemienia wiec puszcze
              2 na fazowy i 2 na zerwoy !! bedzie gites ;]

[ Dodano: 2006-04-06, 10:41 ]
              ej kurde czy naprawde nikt nie wie gdzie mozna kupic cos taiego :

na kabel 14 mm srednicy ?? czy nikomu po prostu nie chce sie odpisac ??

Skomentuj

Czaruję...
              X