Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CarPower HPB-602 w domu...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CarPower HPB-602 w domu...

Witam wszystkich. Kumpel ostatnio kupił sobie ten wzmacniacz i jak tak na niego popatrzyłem to zacząłem sie zastanawiać czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza samochodowego w domu? Jeżeli tak to co jest jeszcze potrzebne aby dobrze funkcjonował i jak sie ma to do wzmacniaczy domowych tzn. Które rozwiązanie jest np. tańsze, lepsze itd.
    P.S Szukałem takiego tematu na różnych forach ale nie mogłem sie niczego doszukać.

-ostatnio poruszany temat ;]
    -potrzebujesz zasilacza do tego
    -do domu używa się wzmacniacza domowego, a do samochodu samochodowego ;]
    Inaczej jest bez sensu i nieopłacalnie....

Skomentuj

Chyba wszystko już zostało powiedziane - bez sensu.

Skomentuj

hmmm czy bez sensu?
        wzmak samochodowy to wydatek cos kolo 200zl http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_hpb-602
        + do tego zasilanie.
        Moc porownywalna z tda. Cena tda.... ..raczej roznie. Oryginal drozszy, podrobki tansze ale mozna przyjac cene modulu irka czyli 63zl... co daje nam cos kolo 120-130zl. Niby o te 80 zl taniej ale... O ile trafo do jednego i drugiego wyniesie podobnie to kondensatory filtrujace wyjda taniej dla wzmacniacza samochodowego. W dodatku ten przy 2ohm pogra a tda sie spali. Cena wychodzi podobna... ..lekko na korzysc tda ale tez z tda jest wiecej roboty.

Dla mnie bezsens tego nie jest do konca taki pewny.

Skomentuj

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Tylko zauważ, że wzmacniacze domowe nie kończą się na TDA od Irka.
            W domu najczęściej mamy 8 ohm, często też 4 ohm, ale z 2 ohm to się nie spotkałem (chyba że ktoś pakuje estradówki łączone równolegle do domu). Przy 8 ohm ten wzmacniacz samochodowy da maksymalnie 50W na kanał, i to jeszcze przy dużych zniekształceniach. Do tego jeszcze dochodzą koszty zasilacza 12V o wydajności prądowej przynajmniej ze 20A - a to wcale tanie nie jest. Działać to będzie, ale straty mocy (i pieniędzy) będą ogromne.

Skomentuj

zip, jak juz wczesniej napisalem trafo 200W czy to na 12V czy to na 2xXXV kosztuje tyle samo. Odpada kupno drozszych kondensatorow na wieksze napiecie. Odpada sprawa kupna radiatora. Odpada zabawa w robienie jakiejs obudowy ktora by uwzgledniala sianie zaklocen przez trafo itd. Jasne ze mozna to zrobic taniej... ...ale jakim kosztem pracy? Czasami lepiej zaplacic i kupic niz samemu tracic X wiecej czasu na to... ....A z przystosowaniem wzmaka samochodowego do domku jest mniej roboty niz z zrobieniem nowego.

Skomentuj

Wektor, czy mółbyś mi wymienic elementy jakie byłyby potrzebne do tego aby przystosować wzmacniacz samochodowy do funkcjonowania w domu. Może i głupia prośba ale ja poprostu nie wiem, dlatego pytam.

P.S Prosiłbym o elementy do wzmacniacza jaki został podany w tytule tematu.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Carpower kosztuje 220zł + zasilacz,
                  a Zibi sprzedawał za 300zl holtona 200w kompletnego...

Skomentuj

A Zibi ma jeszcze tego Holtona?

Skomentuj

zapytaj - takie sprawy na pw ew gg ...

Skomentuj

Czaruję...
                      X