Witam tak jak w temacie jaka pralke kupic? cena sadze ze do 1500pln max, jakiej firmy? na co zwrócić uwage?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaką kupić pralkę?
Collapse
X
-
Zwroc uwage na to czy przy wirowaniu nie lata po calej lazience. Czy ma regolowane obroty wirowania. Moim zdaniem najlepsze sa z zasypem gornym. Głośność pracy tez wazna. Zwroc uwage tez na moc grzalki, im mniej tym dluzej pierze.... Czy pokretlo od programatora nie jest andene bo luibi sie upier... no to tyle :P
Skomentuj
-
Domino, przerabiałem temat jakieś 2 lata temu. Wtedy okazało sie ze pomoc przy wyborze odpowiedniej pralki jest trudniejsza do uzyskania niz pomoc w wyborze odpowiedniego suba.
Z agd jest jak z high endem. Janlepsze produkty powstają pod mało znznymi nazwami. Słyszałeś o Miele, bauknecht? to własnie high end w agd (i wszystko niemieckie)
Ja zdecydowałem sie na AEG. Dlaczego AEG?
Jest to niemiecka (teraz juz tylko) marka, która posiada 100letnie doświdczenie w budowaniu AGD i elektornarzedzi. Od kilku lat jest najbardziej wartościowym składnikiem koncernu Electroluxa. I sam electrolux to przyznaje. O ile te same urzadzenie można kupic z logo Electroluxa to jest ono ciut inne (tylko z wierzchu) i tańsze.
Dla mnie najważniesze jest bezawaryjność i mozliwości.
Za pralkę w podwójnej klasie A (efektywność prania i energetyczna) trzeba było zpłacić ponad 2K pln (przypominam prawie 2 lata temu). Pralka ładowana od góry. W zamian dostałem:
* elektroniczne sterowanie z wyświetlaczem - dzisiaj innego sie juz nie powinno kupować (powoduje to ze pralka ma cała mase dodatkowych funkcji, których nie sposób wymienieci są one dostępne już w podstawowych modelach - to nci nie kosztuje)
* automatyka wagowa (standard ale inni nazywaja to róznie),
* cała masa programów w tym do prania ręcznego i delikatnych rzeczy.
* automatyczne pozycjonowanie bębna (wazne w pralkach ładowanych od góry)
* mozliwośc update oprogramowania - fajnie wygląda na pralce napis "UPDATE" :-)
Pralka ma napęd przekazywany pośrednio za pomocą paska klinowego, dzisiaj coraz częściej i to w cenie jakiej piszesz mozna kupic napęd bezpośredni (LG) gdzie silnik jest elementem bebna. Wogóle to trzeba zwracać uwage na kilka rzeczy. Czy ma miec duży wsad, czy ma być cicha, itp. Wazne jest dokładne posadowienie. Pralka z wsadem pracuej zupełnie inaczej. Wanze jest aby proces wirowania było poprzedzony (to moja nazwa) procedurą równomiernego rozkładu wsadu w bębnie.
Acha, i mniej jak 1000 obrotów sie nie kupuje. Nawet niepisz ze nie bedziesz korzystał :-)
Czy Twój wybór obejmuje całą oferte pralek na poskim rynku, czy juz masz swoich faworytów?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
No,ja z whirpoolem miałem same przejścia,łozyska-norma,parenaście razy wymieniałem,elektrozawór-przynajmniej raz na tydzien musiał dostać w łeb.A gniła jak najęta.Zreszta lodówke też mam tej marki.Nie jestem zbyt zadowolony,nie tkne wiecej ich wyrobów.
Obecnie mam od niemal roku electroluxa,jak narazie spokój i oby tak dalej.
Po tym co usłyszałem na temat agd od wtajemniczonych wiem że dłużej niz 5 lat obecne wyroby nie przeżyją.Celowy zabieg.I sie w sumie potwierdza,mamy bosch ma 12 lat,zero problemów.Ciotka tez ma boscha,tylko że jej ma 3 lata.Z serwisantem częściej sie widuje niz z rodziną
Skomentuj
-
W takiej kolejności. BSH (Bosh Siemens Holding, czyli jedno albo drugie bo obydwa to te same produkty), AEG (electrolux), Miele i Bauknecht.
Poszukaj w ofercie tych producentów produktów Topowych to da Ci ogląd w tym co te firmy potrafią zrobić. Na mnie największe wrażęnie robił topowy model AEG. Opierając sie na pozostałem ofercie mozgłem z czystym sumieniem powiedzieć ze AEG robi lepszy sprzęt (wtedy) niż cokolwiek innego na naszym rynku. Idac dalej tym tokiem stwierdziłem ze nawet prostszy model powinien zawierać duzo elementów stosowanych w bardziej zaawansowanych modelach. W ekstremalnych sytuacjacj pralki rozróżniał firmware i (moze) silnik napędu bębna.
Odpukać moje AEG działa już ponad dwa lata bez najmniejszego problemu. Posiada wszystko to czego nalezy oczekiwac w pralce tej klasy. Na poczatku jak ją kupiłem nie mogłem sie nadziwić ze taki postęp dokonał sie w tej technologii. Pralka przed kazdą zmiana stanu wykonuje jakieś dziwne rychy bębnęm w celu równomiernego rozłozenia wsadu. Podczas wirowania wchodzi płynnie na zadane obroty. Tak samo w dół. Sama ustawia bębęn "włazem" do góry. Pauza (ale w elektronicznych to standard) pokazuje co ją boli (brak wody). I to wszytsko w niemal podstawowym modelu (ładowanych od góry). Niestety na naszym rynku z 6 wógóle mozna kupic tylko 2 ostatnie. Taki kraj.
Ogólnie wysoka kultura pracy - niemal jak w mercedesie :)
Pozdrawiam
Skomentuj
-
kupuj pralke z firmy takiej ktora robi tylko pralki ....a nei przy okazji tostery, lokowki, latarki, radia :) tak przynajmniej ja mialem w przypadku odkurzacza mam mercedesa:)
Z agd jest jak z high endem.
Nie zapominajmy że Domino ma tylko 1500zł na pralke ...
Skomentuj
Skomentuj