Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitor LCD do 1200zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitor LCD do 1200zl

Witam
    Pilnie poszukuje dla siebie monitora LCD w cenie do 1200zl. Wielkosc matrycy nie mniejsza niz 17 cali ale najlepiej 19. Sam sie niezbyt na tym znam a w necie nie znalazlem zadnych ciekawych testow.
    Jednym z moich typow jest miro TD690. Licze na Wasze podpowiedzi

Z gory dzieki :)

Ps. LCD ma byc do wszystkiego. Nie jestem nalogowym graczem ale chcialbym czasem sobie w cos zagrac. Monitorem sterowala by grafika Asus GF 6600 256 MB na PCI Expres.

Zerknij na produkty firmy IIYAMA. To sa specjalisci od wyswietlaczy LCD i w zasadzie profil tej firmy to wylacznie matryce (monitory) i male wyswietlacze. Ceny sa niezle i znajdziesz napewno cos w wymaganym przedziale cenowym. Mialem podobny dylemat w ubieglym roku. Po kupieniu IIYAMY szybko wyrzucilem drugi tradycyjny monitor i kupilem drugi LCD tej firmy. Naprawde polecam!!!

Skomentuj

Najlepsza 17" to Samsung 173P Plus
      zobacz sobie opinie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20123
      w teście chipa zajoł 3 miejsce (największa ilość punktów za jakość obrazu).... 1 i 2 miejsce to monitory za ponad 2,5tyś zł
      Kosztuje około 1400zł poszukaj może wyrwiesz gdzieś taniej.
      Jedno ci powiem ten monitor nie ma konkurenta jak go kupisz i podłaczysz pod DVI to ci kopara opadnie z wrażenia.
      Pozdro.

Skomentuj

Mam nowego faworyta. Fakt faktem przekracza zalozony budzet ale nie duzo. Monitorek do Belinea 101915 , link : http://arest.pl/index.php?inc=produk...d=22&grupa=202
        Co myslicie na jego temat? Parametry ma dosyc dobre no i zawsze jest to 19 a nie 17.

Skomentuj

słaby ten monitor, zobacz sobie ranking chipa http://rankingi.chip.pl/ranking_7938.html
          belinea 10 19 15 na..... 40 miejscu !!
          już lepiej Belinea 10 19 27 albo Samsung SyncMaster 940B

Skomentuj

Panowie - czytam chipa od 90 lat i nie sugerowal bym sie absurdalnie tym czasopismem - wywaly w nim takie ewenementy ze szkoda je przytaczac - najlepiej kierowac sie wlasna opinia - poprosic sprzedawce o prezentacje sprzetu przed kupnem - i nie spieszyc sie z wyborem

od siebie dodam abys zainteresowal sie rowniez monitorami NEC'a

zycze udanego zakupu!

Skomentuj

też staram sie jak najżadziej sugerować testami chipa ale niestety lub stety testy monitorów lcd mają doś dobrze dopracowane i wiarygodne, sam sprawdzałem przed zakupem mojego lcdika opinie i inne testy monitorów z czołówki i wszędzie były uważane za najlepsze w swojej klasie, czego nie można powiedzieć o testach np. odtwarzaczy mp3 :/

Skomentuj

ja akurat lcd nie porownywalem - dlatego byc moze te sa w miare wiarygodne, lecz przez wzglad na caloksztalt "chiplab'a" zawsze musze zweryfikowac ich testy czy to w mniejszy, czy wiekszy sposob....

mam pytanie do osob ktore przesiadly sie z crt na lcd - jak to jest wlasnie w takich przypadkach - czy odczowa sie dyskomfort ? czy wrecz przeciwnie - jesli chodzi o monitory lcd.... ja np przechodzac w sklepie gdzie na 3 poziomach i 100m sa wlaczone lcd pokazujace jakies demko - widze mase niesoskonalosci w stosunku do monitorow kineskopowych (chodz o jakosc prezentowanego obrazu) - moze jednak to sina niewpatrywania sie przez dluzszy czas w ich obraz ? czy moze ktos podzielic sie opinia na ten temat ? bede bardzo wdzieczny

Skomentuj

Też to zauważyłem w monitorach stawianych głównie w hipermaketach typu mediamarkt, jest widoczne smużenie i pksele od czasu do czasu wyskakują.
                  Ale to jest tylko w monitorach z tańszej półki.
                  Ja mojego samsunga 173p plus kupiłem w ciemno nawet go nie sprawdzałem w grach czy filmach, tyle się o tym monitorze dobrych rzeczy naczytałem że praktycznie niemożliwe było by utopienie tych pieniędzy.
                  Czy czuje sie dyskomfort z przesiadki crt na lcd.... używałem 5lat monitor CRT 17" MAG rozdzielczość 1024@768@100Hz i musze ci powiedzieć że to był dyskomfort po przesiadce na tego elsidika po prostu gały wychodzą od ilości i jakosci barw na monitorze, ustawienie jasności w przypadku crt z tego co zauwazyłem zawssze było w granicach 90-99% w tym monitorze ustawienie jasności na 99 to śmierć na miejscu... tak naparza po oczach że sie wytrzymać, nie da przeglądając internet czy siedząc w windowsie(brightnes ustawiam wtedy na 7 w 100 stopniowej skali), za to w grach czy filmach mam do wyboru presety z ustawieniami i co tu dużo mówić miodziooo - granie bez smużenia bez odświeżania i z takimi barwami to poezja.

Podsumówująć monitory tanie są tylko do prac biurowych czy oglądania filmów, monitory z półki takiej jak mój samsung raczej nie kupuje sie do prac biurowych bo to by była profanacja, ten monitor sprawdza sie w grafice, filmach, grach i wszystkim innym wymagającym jakości obrazu.
                  Oczywiście nie twierdze że mój monitor jest najlepszy ale jest sprawdzony i jeśli ktokolwiek chce kupić monitor to na nim sie na 200% nie zawiedzie.
                  Pozdro.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                    słaby ten monitor, zobacz sobie ranking chipa http://rankingi.chip.pl/ranking_7938.html
                    belinea 10 19 15 na..... 40 miejscu !!
                    już lepiej Belinea 10 19 27 albo Samsung SyncMaster 940B
                    Ten ktory pokazales faktycznie jest slaby ale ja dalem linka do wersji B tego monitora czyli nowszej. Jak mozna zauwazyc (na stronie producenta) parametry sie zmieniły i wynoszą teraz:
                    kontrast 1200:1 ,czas reakcji 8ms , matryca w technologii MVA (a nie gowniane TN).
                    Maxdila - nadal uwazasz ze ma kiepskie parametry ?

Skomentuj

Sorry moje niedopatrzenie, jak jesteś przekonany parametrami (zreszta nie zawsze prawdziwymi) to pozostaje jedynie go kupić, ale nie śpiesz się poszukaj jeszcze może znajdziesz gdzieś lepszego, pośpiech w takich sytuacjach nie jest pożyteczny.
                      Jeszcze mała informacja - monitor LCD 17" powieżchnią odpowiada monitorowi CRT 19" i odpowiednio LCD 19" - CRT 21"
                      Najlepiej jechać sobie do media i pooglądać najciekawsze modele na żywo bo większość sklep,ów takiej usługi niechetnie udziela, oczywiście nie musisz w media kupować wystarczy że sobie wybierzesz faworyta.
                      Pozdro i życze przemyślanych zakópów

Skomentuj

Witam,
                        Coś dodam. Ponieważ zamierzasz też czasem pograć, warto zwrócić uwagę na response time. Czasem trudno go znaleźć. Jeśli nie jest nigdzie podany, to raczej producent, nie ma się "czym pochwalić". Potem jednak wskazane sprawdzić i zobaczyć jak odzwierciedla obraz i barwy. Jeszcze potem, aby była 36-cio miesięczna gwarancja (taka jak trzeba, a nie jakaś częściowa, czy inna). Cóż, będziesz mógł założyć, że będziesz miał trzy lata odpowiedniej, "bezawaryjnej" pracy. A co będzie za trzy lata, to raczej nikt nie jest tego pewien i nie tylko tego.
                        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a ja kupilem eizo 19" (F67) na allegro za 200zł i mam wszystkie lcd w d... :P :)
                          i prosze go nie porownywac z lcd za dwa kafle.

znajomy ostatnio mnie poprosil zebym mu sprzedal na allegro monitor LCD mianowicie philips 105
                          wysral sie po 3 latach dzialania ..super :P Kupil go za 1800zł rewelacja ..bogaty kraj wydac taka kase raz na trzy lata ...w monitorze przejaraly sie jazeniowki odpowiedzialne za podswietlenie ..poszedl na allegro jako uszkodzony za 100zł ..traci wiecej na wartosci niz maybah (jemu po 3 latach ale dzieciak podobno sporadycznie przy nim siedzial ...moim zdaniem one juz po 1,5 roku nadaja sie do kubla przy intensywnym uzytkowaniu) jestem ciekaw jak to bedzie z plazmami hihihih za 5 lat :)
                          Soniaki dzialaja 15 lat i wiecej zarowno monitory jak i TV :) do tego wszyscy Ci ktorzy kupuja lcd placa za nowa technologie ...jezeli transport to duza czesc cenby produktu a porownujac zajmowane miejsce przez crt i lcd powstaje pytanie za co placimy ..szkoda ze nie zrobilem fot monitora od srodka ...tam nic nie ma! to badziewie (przynajmniej ten philips)

Skomentuj

no ma pecha, zresztą każdy wie (lub nie) że philips to pionierów nie należy w tej dziedzinie
                            ja miałem wsześniej monitor MAG (raczej jedna z lepszych firm CRT) działał i jeszcze działa od 5 lat tyle że jakość obrazu niestety spadała, poza tym miał przy 1024@768 100hz co nie powodowało zmęczenia oczu... za szybko
                            LCDiki tanie lub słabych firm niejednokrotnie są gorsze od CRT średnio niskiej klasy
                            Ale jak przesiadłem sie z mojego byłego maga na samsunga to ooo boziu niebo w oczach ujżałem.
                            I stwierdziłem że CRT to szajs dla ludzi o mocnych oczach.
                            Teraz nie ma problemu z odświeżaniem w grach co było w przypadku ATI problemem pomimo zastosowania programów dedykowanych temu problemowi.
                            Fakt faktem że mając do 800zł na monitor lepiej poszukać lepszego crt niż kapiatego elsidika

Skomentuj

TatoTurbo dlatego wlasnie wydaje mi sie ze jak juz kupowac to nowy , nawet jest mial by kosztowac kilka zl wiecej. Spala sie jazeniowki i odrazu do wymiany. Teraz wiekszosc lcd ma 3 letnia gwarancje. Spokojnie przez 2,5 roku mozesz katowac monitorek po czym w delikatny sposob uszkodzic go i oddac na gwarancje. Tanie firmy na ogol daja nowy sprzet bo starego juz nie bedzie w sprzedazy a serwisowac sie nie oplaca. Tak czesto sie dzieje np z nagrywarkami LG czy LiteOn. Zreszta z LCD tez :)

Skomentuj

w delikatny sposob uszkodzic go
                                powiedz jak zebym wiedzial na przyszlosc

Skomentuj

chodzby wkladasz go do lodowki na 3 godziny i potem odpalasz. Przy odrobinie szczescia sie uszkodzi :)

Skomentuj

Pytaniem nie jest jak go uszkodzić, tylko jak to zrobić żeby gware uznali :)
                                    Bo się okazać może że ani nowego, ani starego monitka ni ma :)

Skomentuj

Moze wrocimy do tematu ;>

Samsung 173P jest w tej samej cenie co belinea 101915.
                                      Pierwszy to 17", drugi to 19".
                                      Czy ktos porownywal na zywo te dwa monitory, moze cos polecić?

aktualnie tez szukam czegos dla siebie ale nie jest to łatwe zadanie. Szczegolnie ze mam teraz 19" LG z dobrym obrazem i nie chce sie przesiasc na jakis szmelc ;>

Skomentuj

kurcze - przez ta dyspute zachcialo mi sie zmienic swojego crt na jakies lcd :/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X