Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przekroj przewodow do przetwornicy 2000w 12v

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przekroj przewodow do przetwornicy 2000w 12v

Cześć
    Jakiś czas temu zakupilem na ali przetwornice easun power 12v 4000w w peak 2000w continous. https://pl.aliexpress.com/item/40004...e07044537GRrBW

Przetestowałem i np z ekspresem do kawy 1500w radzi sobie bardzo dobrze.
    Chcialbym zamontowac ja na stale w w aucie. DO aku mam jakies 4m przewodu
    1. 95mm2 powinien byc ok ? (wystarczy plusowy a masa z nadwozia ?)
    2. chcialbym wlaczac ja ryglem bezposrednio przy aku (troche dla bezpieczenstwa - uzytkowana raczej okazjonalnie a raz ze nie widze bezpiecznika na niej a dwa ze przewod zasilajacy bedzie pod autem )
    Takie cos powinno dac rade ?
    https://allegro.pl/oferta/wylacznik-...00a-9406204288

ad 1. w car audio taki przewod to az nadto. ale tutaj pobor pradu jest ciagly i jednostajny, wiec moze wcale nie przesadzasz
    co do masy z nadwozia. mozesz, ale musisz wzmocnic mase z aku do budy. 0,5-1m pod maska, 1m przy urzadzeniu. ja bym chyba juz odpuscil te oszczedzone 2-2,5m zwlaszcza ze konektorow idzie wiecej

ad 2. obawiam sie ze moze dluzej nie wytrzymac
    w car audio przekazniki na 250A czesto zawodzily :(

dlaczego przewod pod autem?
    dodatkowy drogi peszel :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      ad 1. w car audio taki przewod to az nadto. ale tutaj pobor pradu jest ciagly i jednostajny, wiec moze wcale nie przesadzasz
      co do masy z nadwozia. mozesz, ale musisz wzmocnic mase z aku do budy. 0,5-1m pod maska, 1m przy urzadzeniu. ja bym chyba juz odpuscil te oszczedzone 2-2,5m zwlaszcza ze konektorow idzie wiecej

ad 2. obawiam sie ze moze dluzej nie wytrzymac
      w car audio przekazniki na 250A czesto zawodzily :(

dlaczego przewod pod autem?
      dodatkowy drogi peszel :/
      Dzieki :)
      Mam nowy plan - pomierzyłem i pod siedzenie w MLu wejdzie i przetwornica i wzmak(20-30A). zasile je tymi samymi przewodami z aku - beda krotsze bo jakies 2-2.5m.. Dam bezpiecznik jakies 40A przy akumulatorze a do tego taki hebel zwierajacy bezpiecznik. W normalnym uzytkowaniu bede mial bezpieczny obwod a jak bede chcial uzyc przetwornicy powyzej np 300w to bede zwieral hebel

Skomentuj

to chciales dac hebel zamiast bezpiecznika?! :o

ANL kupisz i 300A!
        nigdy nie ryzykuj bez bezpiecznika!
        nie raz juz widzialem jak auto plonie przez takie glupoty :/

jak kabel duzo krotszy to ogranicz sie do 2x50mm2 i masz spokoj na ciagla prace przy takiej mocy
        jak ma byc chwilowa to mozesz dac 25-35mm2 (latwiej o akcesoria)
        Last edited by Pawel S.; 27.02.2021, 20:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          to chciales dac hebel zamiast bezpiecznika?! :o

ANL kupisz i 300A!
          nigdy nie ryzykuj bez bezpiecznika!
          nie raz juz widzialem jak auto plonie przez takie glupoty :/

jak kabel duzo krotszy to ogranicz sie do 2x50mm2 i masz spokoj na ciagla prace przy takiej mocy
          jak ma byc chwilowa to mozesz dac 25-35mm2 (latwiej o akcesoria)
          OK masz racje :) - Glupio sie przyznac chcialem hebelem wlaczac ja tylko w trakcie uzywania (wiec pewnie raz na miesiac) majac na uwadze ze w srodku jednak jakies zabezpieczenie pewnei ma.
          Nie wytrzymalem i rozkrecilem ja :) - w srodku sa rownolegle polaczone 6 bezpiecznikow 40A co daje 240A :)
          Dam wiec moze 2x50mm2 i bezpiecznik przy aku 240A i podlacze do przetwornicy i wzmaka. Mam nadzieje ze przetwornica po wylaczeniu nie bedzie brala zadnego pradu ale chyba nie powinna

Skomentuj

majac na uwadze ze w srodku jednak jakies zabezpieczenie pewnei ma.
            bezpiecznik nie zabezpiecza urządzenia a same kable!
            jak przypadkiem bys zwarl koncowki kabli to albo kable sie zapala albo wybuchnie akumulator (bo grube kable)

Skomentuj

Czaruję...
            X