Witam, mój ojciec po latach wrócił do audio i płyt winylowych, odgrzebał kolekcję płyt, są zabrudzone, zakurzone etc. czy możecie polecić jakiś środek do czyszczenia płyt ? Jakaś specjalna chemia, szczoteczka ? Jest tego trochę na aukcjach, ale nie wiem jaki zakupić, kiedyś kupiłem 3 różne preparaty do usuwania naklejek i dopiero trzeci preparat działał, a dwa poprzednie były do niczego. Ma ktoś doświadczenie w tym i da kilka cennych rad ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czyszczenie i konserwacja płyt winylowych.
Collapse
X
-
Mikstura forumowa jest dobra, nie ma sensu kupować firmowych specyfików. Klejem można sobie zniszczyć płytę. Polecam dokupić winylowa szczotkę do czyszczenia winyli i nią czyścić na mokro. Myjka jest świetną opcją, tylko to droga sprawa.
Stare płyty mogą być nie tylko brudne, ale po prostu zjechane i wtedy się tego nie uratuje - to wyjdzie po myciu.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Jeśli Tata ma dużo płyt, to może warto zainwestować w myjkę. Ja kupiłem coś takiego:
https://winylownia.pl/data/include/cms//knosti_1.jpg
Sprawdza się bardzo dobrze, mycie idzie sprawnie i szybko. Mixtura do mycia tzw. forumowa: IPA, woda destylowana i fotonal. Jest jeszcze jeden plus takiego mycia. Bardzo dobrze zbiera ładunki elektrostatyczne.
Jeśli płyty są podniszczone to nie ma co liczyć jednak na cud. Ja kupowałem sporo używanych płyt. Niektóre wyglądały na idealne, ale smażyły. Mycie czasem pomagało, a czasem nie :(
PS. Myjkę można kupić z kimś do spółki. W końcu nie codziennie myje się płyty
knosti_1.jpgLast edited by czarodziej; 26.04.2021, 13:18.
Skomentuj
Skomentuj