Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wygląda praktyka zakupów w parts-express.com (USA)?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wygląda praktyka zakupów w parts-express.com (USA)?

Dzień dobry, sklep ma ogólnie dobre ceny na wiele towarów (patrzyłem na głośniki i okolice) oraz ma tanie przesyłki - ale to w USA.
    Pytanie jak w tytule, chodzi o ostatnie doświadczenia w zakupach indywidualnych do Polski - jeśli któryś z Kolegów miał takie w latach 2020/2021.
    Jak kształtują się rzeczywiste koszty przesyłki do Polski, VAT-u i cła oraz ew. dodatkowych dopłat żądanych prawem kaduka przez UPS, bo o takich praktykach słyszałem.
    Bardzo proszę o informacje, jeśli ktoś z Was miał doświadczenia z zakupami w tym sklepie.

Jeśli masz kogoś kto ci to przywiezie do Polski to OK. W przeciwnym razie porażka. Koszt dostawy do Polski +cło +vat zeżre tę dobrą cenę. Kupowałem tam kiedyś duże głośniki i zapłaciłem +56% do kosztów towaru (wiezione niby przez Polamer, ale wcale nie wychodzi wiele taniej. Vat to rak, a cło drugi, bo płacisz za obsługę celną, firmie która z ciebie zdziera i jeszcze zajmuje to dużo czasu.). Lepiej wychodzi kupowanie w Holandii https://www.soundimports.eu/en/, bo dostawa bardzo tania i na terenie UE, ale tylko jeśli nie ma odpowiedników do kupienia Polsce. Ceny tych samych głośników w Polsce niższe.

Skomentuj

Dzięki za info.
      Trochę o tym czytałem w sieci (raczej próbowałem, nie ma zbyt wiele informacji), i rzeczywiście spotkałem podobną "wycenę" dodatkowych kosztów; ktoś wspomniał o około 60% dokładce i również o zdzierstwie firm pseudo-spedycyjnych. To co sobie upatrzyłem jest nieobecne w Polsce, a i w Europie marna oferta i/lub drogo - natomiast w parts-ekspress do wyboru, do koloru i tanio.
      Niestety nikt mi nic nie przywiezie, nie mam takiego "kuriera" - jedyna możliwość to znajomi w Stanach, którzy mogliby kupić ten towar w USA i przesłać mi w jakiejś paczce pomiędzy ręcznikami i podobnymi giftami. Kilkadziesiąt lat temu tak przesłali mi zestaw Dremela, ale nie mam pojęcia jak to wygląda dzisiaj - wiele się zmieniło.
      Nalęgło się terrorystów, covidów, kontrole, prześwietlania...

Skomentuj

Ja tez kupowałem coś co było dostępne tylko tam. Jeśli Soundimport (firma w Holandii) tym handluje a nie ma na stanie to ci sprowadzi - wystarczy napisać im maila z zapytaniem. Wysyłka ok 10 euro i czas dostawy ok. tygodnia. Mam wrażenie, że cały handel głośników z Hongkongu i Tajawanu odbywa się poprzez stany Zjednoczone. U nas ceny powiększone o amerykańskie prowizje i nasz vat. Z Part Express jest jeszcze taki problem, że nie selekcjonują dokładnie towaru. Kupowąłem Fountek FE85 (znane z dużej ilości wybrakowanych w serii) u niech i w Intertechnik (europa). Głośniki kupione w Europie były dużo staranniej wykonane.
        Teraz mam taką zasadę, że nie szukając głośników duże znaczenia ma dla mnie łatwość zakupu. Po prostu buduję z tego co jest u nas dostępne.

Skomentuj

Duże dzięki za ważną podpowiedź, spróbuję do nich napisać i zapytać.

Skomentuj

Adams77, bardzo Ci dziękuję za cenną radę, sprawa załatwiona w 100% pozytywnie, a głośniki w bardzo dobrej cenie.

Mogę szczerze polecić soundimports.nl, doskonała i uprzejma obsługa, dobre ceny - z reguły niewiele wyższe od krajowych, a niekiedy takie same. Przesyłka ok. 8,5 €.

Napisałem do nich, zapytałem o towar (zresztą o głośniki których nie mieli w ofercie) i bardzo sympatyczny gość imieniem Rick obiecał, że zapytają producenta czy są dostępne. Szybko poinformował że tak, zapytał jaka cena mnie interesuje, uzgodniliśmy to i dostałem mały rabat (bo wziąłem 4 szt.).
            Dzisiaj, po kilku tygodniach mam w ręku tweeterki które sobie wytypowałem - większość czasu oczekiwania to czas przesyłki od producenta do soundimports, bo ponoć są jakieś opóźnienia typu covid-srovid. Z Holandii do Polski paczka szła w zasadzie trzy dni (DPD).

Dzięki!
            Last edited by pavyan; 28.06.2021, 13:03.

Skomentuj

Cieszę się, że jesteś zadowolony. Też mam co do ich usług jak najlepsze odczucia. Coś co się nie dało sprowadzić przez polskie firmy u nich się udaje. Jeszcze cztery lata temu sprzedawali tylko Dayton Audio, ale niebywale powiększyli asortyment. Nie kroją za przesyłkę, jak mają towar na stanie wysyłają na drugi dzień i zwykle dochodzi do nas w około tydzień od wysłania.

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
                Adams77, bardzo Ci dziękuję za cenną radę, sprawa załatwiona w 100% pozytywnie, a głośniki w bardzo dobrej cenie.

Mogę szczerze polecić soundimports.nl, doskonała i uprzejma obsługa, dobre ceny - z reguły niewiele wyższe od krajowych, a niekiedy takie same. Przesyłka ok. 8,5 €.

Napisałem do nich, zapytałem o towar (zresztą o głośniki których nie mieli w ofercie) i bardzo sympatyczny gość imieniem Rick obiecał, że zapytają producenta czy są dostępne. Szybko poinformował że tak, zapytał jaka cena mnie interesuje, uzgodniliśmy to i dostałem mały rabat (bo wziąłem 4 szt.).
                Dzisiaj, po kilku tygodniach mam w ręku tweeterki które sobie wytypowałem - większość czasu oczekiwania to czas przesyłki od producenta do soundimports, bo ponoć są jakieś opóźnienia typu covid-srovid. Z Holandii do Polski paczka szła w zasadzie trzy dni (DPD).

Dzięki!
                co kupiłeś jeśli można wiedzieć? :)

Skomentuj

To taki tani drobiazg że aż wstyd, mianowicie szukałem możliwie wysokoskutecznego tweetera, przy czym wysoka jakość nie była priorytetem - natrafiłem m.in. na Monacora DT-25N i Dayton Audio NHP25Ti, oraz kilka innych modeli (ale rozmiary były kłopotliwe, musiałbym wytoczyć "redukcje").
                  A że drugim warunkiem była niska cena (bo to do doświadczeń i zabawy, taki sobie "o-błędny" projekt małej TL), to wybrałem NHP25Ti (69zł) i zamówiłem w Polsce.
                  Niestety, dostałem wiadomość że są niedostępne przez przynajmniej kilka miesięcy i zacząłem szukać na świecie.
                  Były w parts-express i soundimports, ale że w międzyczasie natrafiłem na inny podobny i interesujący głośnik (DSN25Ti), a Kol. Adams77 poradził mi molestować soundimports w kwestii sprowadzenia towaru nieobecnego "na półce" - tak zrobiłem, i mam już w ręku śliczne małe (⌀72mm) tytanowe tweeterki, które idealnie pasują do podfrezowania. Największa wada z mojego punktu widzenia to dość wysoka fs=1705Hz, ale co tam - nie można mieć wszystkiego na raz. Zrobi się pułapkę RLC.

Hmm... oby jeszcze brzmiały tak, jak wyglądają Ma być metalowo, ostro i wyraźnie

Sklep jest super, frontem do klienta, obsługa na najwyższym poziomie, odpowiadają na maile praktycznie natychmiast - warto skorzystać w razie potrzeby.
                  Last edited by pavyan; 29.06.2021, 10:40.

Skomentuj

Trochę nie na temat, ale czuję się w obowiązku dopisać:
                    Po próbie działania świeżo przybyłych DSN25Ti jestem bardzo zadowolony.
                    Grają zupełnie inaczej, bardzo przyjemnie, wcale nie jest ostro, i słyszę wreszcie talerze, trójkąty, i podobne "wysokie" perkusyjne instrumenty, a że już na wpół głuchy jestem , i powyżej 12k praktycznie nie "odbieram" - to bezcenna zmiana.
                    Strzał był praktycznie na ślepo - i to bardzo tanią amunicją - na szczęście okazał się celny, przypadkowo dobrze wytypowałem.
                    Całkiem inne brzmienie zestawów, dużo bardziej otwarte, czyste i jasne, nie wiem jak to nazwać... pasuje mi określenie "dużo powietrza", cokolwiek to znaczy.
                    Choć to nie jest mój ulubiony typ muzyki, to np. Caverna Magica Vollenweidera brzmi bardzo dobrze - ktoś podpowiedział to na AS jako "test".
                    Trzeba jeszcze poprawić średnie (jakby ich za dużo) - to TMM, więc mam pomysł na 2,5 drogi.

Skomentuj

Czaruję...
                    X