Tez kiedys do glowy przyszedl mi taki pomysl, ale jak sie dobrze zastanowic to jest baaaardzo malo prawdopodobne ze by sie sprzedalo w duzej ilosci egzemplarzy. Jakby poszlo 6tys egzemplarzy w calej Polsce to bylby sukces, a zysk z tego naprawde znikomy, bo trzeba odliczyc koszty posrednikow, dystrybutorow, druku, redakcji, podatki, koszty robienia sprzetu DIY, wyposazenie redakcji itd itp.
mega dobry pomysl na promocje i sprawdzenie ile ludzi bylo by sklonnych kupic te pisno
to czy pomysł jest dobry dowiemy się po ankiecie...
A to że mi się nie podoba - do czego chyba mam prawo ?
wynika z tego że:
-o czym potencjalnie miałbyś pisać co np miesiąc ?
-czym być zapełnił te minimalnie 50stron bo chyba nie będzie ulotki robił ? Reklamami ?
Bo jak na mój gust to po 3 numerach wyczerią się tematy...
Spójrz tylko ile jest artów tu i na audiomanii...
A potem co ? Testy po koleji każdego STXa, tesli itp ?
A co do ceny - jest takie pismo "Delta", wychodzi w nakładzie 5 tys. egz. po 4zł,
a ma 18 stron... Wg mnie to kolejne z dziecieńcych marzeń i tyle.
(tak jak ze zmianami na forum :)
Ale żeby nie było - nie mam nic przeciwko...
Niestety temat jest dość wąski... :/
Bo tak naprawde to to tylko mogłoby być w takiej gazecie:
-konstrukcje
-testy głośników/wzmaków itp
-jakieś publikacje elektroniczne,schematy ,projekty itp
-tutoriale i kursy (winisd, speaker workshop, protel itd)
-ogłoszenia
-dział nowości itp
I raczej tylko tyle - po dość krótkim czasie nie byłoby o czym pisać po prostu...
Jedyne co to możnaby liczyć na kase od STXa za reklame, testy itp,
ale to już chyba byłaby przesada - gazeta stała by się broszurą informacyjno-indoktrynacyjno-propagandową
takero, ma troche racji, nie jest zaduzo materialu, ale powiedzmy ze na jakies 3 egzeplaze po 50str by bylo na poczatek, wiec wydac takie cos i zobaczyc co z tego wyjdzie, co do reklam to napewno STX, nawet wiecej firm by sie znalazlo, przeciez wiekszosc firm jak by zobaczyla ze pierwszy egzemplaz sprzedal sie cosd dobrze to by chciala miec w nim swoja reklame. pomysl tez ze recenzent dostaje za friko glosniczek :) wiec zabawy by tesh bylo co niemiara, ale trzeba by najpierw umiec wyjsc na 0zl albo i nawet na maly +
[ Dodano: 2006-04-22, 11:29 ]
piszac prace dyplomowa o konstrukcjach obodow napisalem 40 stron !! wiec mozna by np co numer dodawac opis jakiejs innej obudowy, wzmaka, glosnika... itp rodzaje glosnikow, jak by nie patrzac cos zawsze by sie znalazlo np mozna by pismo wydawac co 2 miesiace
takero, ja mysle ze jest bardzo duzo materialu tyle ze trzeba by bylo pokombinowac i wszystko bylo by git ;] pozatym daj lepszy pomysl od mojego wtedy sie do czegos przyczynisz !!
czemu wy ciagle o tych stx-ach i teslach omg niedlugo sie bedziecie alpierdami zajmowac i 666 :P przeciez sa tez inne glosniki !!
calej gazety sam jeden czlowiek nie zrobi mozemy podzielic sie rolami ja myslalem tez o tym ze nie bedzie stalych redaktorow tylko pod kazdym artykulem bedzie podpis autora np. " takero z diyaudio.pl, " itp. jeden czlowiek nie ogarnie calego audio dlatego myslalem o ogulnym przyjmowani paru artykulow z danej dziedziny ocena i wybranie najlepszego ... z czasem wykrusza sie osoby ze "słomianym zapałem " i pozostana najtwarlsi w boju i takie osoby moglu by uz na serio sie tym zajmowac pzd
[ Dodano: 2006-04-22, 13:29 ]
pozatym jak narazie ja daje pomysly ty je odrzucasz :P heheh mozna powiedziec ze moim szefem jestes .... a inni milcza i sie przygladaja !! wlasie takie bierne zachowanie do niczego nie prowadzi a juz napewno nie do powstanie "jakiejs tam" gazetki pozdro
moj bracik gada z kolesiem co pracowal w puzonie, i wywalili go z HI-FI i muzyki bo mowil swoje zdanie na temat glosnikow, nie przyjmowal lapowek za dobre opiusy, mozna by z nim zagadac i cos wykombinowac
dobra takero, jak gazetka wyjdzie to ci nie szprzedamy :P
ja jestem na tak i moge cos tam przygotowac na temat jakiegos projektu kolumn !!
trzeba sie troszke z tym ruszyc !!
ma moze ktos jakies doswiadczenie juz z takim projektem tzn. redagowal ktos gazetke szkolna albo cos w tym stylu ??
no ja tez jestem jaknajbardziej za chociaz obawiam sie ze to taka utopia...
co widac po naszej stronce - arty sprzed kilku lat... ale mysle ze trzeba sie zmobilizowac i opisac kilka ciekawych tematow.
wybrac konstrukcje i poprosic o szczegolowy opis. porobic pomiary itp.
pozdrawiam
to moze zamknijmy ten temat i bedzie po krzyku !! ja sie nawet zmobilizowalem do
wysylanie i sporzadzenia projektow ale niejaki lukasz stwierdzil ze nie moga one byc
bo cos tam cos tam a jak wysalem mu autorski projekt to go nie zamiescil a co potem nastopilo nawet go gdzies zgubil czy wykasowal :|
malo materialu do wydawania? a kto powiedzial ze gazeta by pisala tylko o home audio? jest przeciez szeroki temat estrady i CA
miKI: co do tej strony to lepiej eot, bo bylo by wszystko inaczej gdyby nie jedna osoba
aha i juz nie szalejcie ze trzeba juz sie za to brac, jesli serio sie za to brac to trzeba zdobyc wiedze jaka jest potrzebna zeby prowadzic gazete i zdobyc kontakty ludzi ktorzy by mogli pomoc
ja mysle ze prowadznie ca to nie jest dobrzy pomysl !! moze jakis kawalek mozna wprowadzi ale nie nastawiac sie na te tematy !! strona raczej dotyczy ha !!
dragon, jest juz pismo "estrada i studio"
Fajnie że macie pomysły, szkoda tylko ze realia finansowe wskazują na ich klęskę.
Ale czemu sie tym martwicie.
Przeciez mamy internet a trend jest taki ze wszyscy skłaniają sie w jego stronę.
Czy dziś jakakolwiek gazeta moze sobie pozwolic na brak "wersji internetowej"
Moim zdaniem nie dostrzegacie potęgi narzędzia jakie macie obecnie w rękach.
Problem jest jeden.
Najciekawsze treści są na grupie dyskusyjnej. Teraz zaczne improwizować bo choć jestem informatykiem to nie znam sie na www. Wszystkie te treści są przechowywane w bazie SQL. Jesli tak to nie ma do nich dostepu z poziomu google i innych.
A skoro tak to znależć je nowej osobie jest niezmiernie trudno.
Jesli zostanie to zmienione to wiecej ludzi zajrzy na diyaudio.pl.
Piszcie artykuły na pierwszą strone!
Pozdrawiam
dragon, no to masz odpowiedz co trzeba zrobić skoro obecna forma serwisu nie jest rozwojowa.
Trzeba założyć nowy serwis gdzie będa zamieszczane np tylko artykuły. Forum moze zostac tutaj.
Pozdrawiam
Skomentuj