Witam. Z gory mowie ze jesli chodzi o elektronike to jestem totalnie zielony. Nie mam bladego pojecia co i jak. Chcialbym poskladac sobie suba wg konstrukcji podpatrzonej na jednej ze stron internetowych. Gdzies przypadkowo przeczytalem ze sub musi miec wlasny wzmacniacz. Jak to wyglada? Mam 2 kolumny po 75W, do tego chce dozucic suba. Wzmacniacz mam yamahy 380W, i tam mam jeszcze dwa gniazda glosnika wolne...czy da sie to podlaczyc po ten wzmacniacz, i puscic przez jakis filtr? Ew mam jeszcze wolny wzmacniacz musical fidelity o mocy 200W. Jak mam to poskaldac do kupy zbey gralo. Najwazniejsze dla mnie jest to, czy da sie to podpiac wszystko razem (2 kolumny i sub) pod ten jeden wzmacniacz yamahy. Prosze o wyjasnienie podstaw, z gory dziekuje
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Podstawy, sub a wzmacniacz, pomocy
Collapse
X
-
Po pierwsze popatrz czy w tym dziale są tego typu posty tzn. pytające. Podpowiem nie ma.
Subwoofer powinien być aktywny tzn, musi posiadać własny wzmacniacz (najprostrzy sklada sie z transformatowa, zasilacza, filtra dolnoprzepustowego aktywnego i końcówki mocy). Aby wzmacniacz subwoofer'owy podłaczyć to np. yamahy potrzeba odpowiednich wyjść.:
1. z wyjść głośnikowych yamahy podłączasz się do wejścia wysokopoziomowego wzmacniacza suba
2. z specjalnego wyjścia na subwoofer(którego nie masz) podłączasz się do wejścia niskopoziomowego wzmacniacza suba
następnym razem zamias pisać takiego posta zkosmosu przejrzyj artykuły na stronie głównej, tam jest wszysko dokładnie opisane
Skomentuj