Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OT] Jakie kolumny do Yamahy A-S1000? Raczej nowe i z przedziału 2.5-3.5k zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[OT] Jakie kolumny do Yamahy A-S1000? Raczej nowe i z przedziału 2.5-3.5k zł.

Witam forum DIYaudio.pl,

wiem, że dyskutujecie tu prawie tylko o swoich konstrukcjach i raczej rzadko o komercyjnych, gotowych produktach... Ale z drugiej strony nikt lepiej nie zna się na kolumnach, od osób które same projektują i wykonują takie, więc zaryzykuję i zapytam Was o produkty "sklepowe"...

Posiadam wzmacniacz Yamaha A-S1000, do którego szukam odpowiednich kolumn. Interesują mnie raczej monitory/podstawkowe, ew. małe podłogówki, ze względu na to, że pokój ma zaledwie ok. 12 m.kw (prostokąt). Źródłem jest laptop (Tidal, Spotify, pliki FLAC), który przez DAC będzie podłączony z Yamaszką. Muzyka - bardzo zróżnicowana (POP / chillout / club / house / rock / jazz / instrumentalna, czasem też inne).

Szukam czegoś w przedziale 2500 zł do 3500 zł za nową parę (chyba, że jest coś super, to może być ciut drożej, a nawet z outlet/powystawowych - widziałem np. KEF R3 za 4400 zł.). Ale generalnie preferuje nowe kolumny.

Budżet od 2500 do 3500 zł, czyli tak z grubsza od Fyne Audio F500 do KEF LS50. Znalazłem następujące kolumienki (ale nie ograniczam się tylko do nich):

Podstawkowe:
    - KEF Q350 - 2300 zł
    - Dynavoice DM-6 - 2300 zł
    - Fyne Audio F500 - ok. 2500 zł
    - Monitor Audio Silver 50 7G - 3000 zł (***)
    - Wharfedale Evo 4.2 - 3400 zł.
    - Dynaudio Emit 20 (Nowa seria, nie M20) - od 3500 zł
    - KEF LS50 (nie META !) - 3600 zł

Mniejsze podłogowe:
    - Fyne Audio F303 - 2000 zł
    - Wharfedale Diamond 330 - 2000 zł
    - Monitor Audio Monitor 200 - 2800 zł (***)
    - Monitor Audio Bronze 5 - od 2700 zł (fajne, ale ***)

*** - ponoć źle dogadują się z Yamahą (?)

Zależy mi na:....jak wszystkim, na dobrym brzmieniu. Oczekuję, w miarę możliwości dobrego detalu, wierności odtwarzania, możliwie bez ubarwiania. Nie zależy mi na mocnym basie.

Kolumienki będą stać na szafkach (podstawkowe) lub podłodze (podłogowe) - w obu przypadkach: blisko ścian (w narożnikach pomieszczenia).

Dzięki za porady i rekomendacje!

Cześć!

Wątpię abyś uzyskał odpowiedź na swoje pytania, bo zdecydowana większość forumowiczów nie interesuje się kolumnami komercyjnymi, a już szczególnie w tym zakresie cenowym. My staramy się wydać swoje pieniądze jak najlepiej, dlatego budujemy własnoręcznie, aby osiągnąć jak największą zawartość cukru w cukrze.
    Na forach typu audiostereo raczej szybciej Ci pomogą.

Jedyne co mogę doradzić, to wybrać się na odsłuch po salonach i wybrać to, co w miarę będzie Ci odpowiadać.

Skomentuj

Na Facebook masz grupę dyskusyjną AUDIO-STEREO-HiFi-Hi-END...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tweeter2016 Zobacz posta
        odpowiadam
        Z tych wymieniłeś na pewno nie Fyne (są na aluminiowych seasach które miały swoje 5 minut 20 lat temu po czym nikt z nich nie korzysta. pomiary powyżej 1kHz wyglądają koszmarnie).
        Monitor Audio - jak lubisz jasne granie to będą OK.

Do Yamahy raczej coś cieplejszego i gęstego - dynaudio, Castle, Xavian (są często używki w Twoim budżecie na OLX), a to klasa grania zupełnie inna. Idź do salonu i posłuchaj kilku kolumn. Detal bez ubarwiania to raczej nie Dynaudio. Da Ci to Tannoy, swego czasu były polecane do Yamahy, potem odradzane - ot, zasługa dystrybutorów, mówię o serii XT.

Posłuchaj KEF i posłuchaj też serii R. Czasem można dostać uzywki R300 i byś miał.

Bardzo chwalone (i niedoceniane głośniki) to Heco Aurora (mają kilka modeli w serii)- koniecznie ich posłuchaj zanim kupisz.
        Focale odpuść bo to krew z uszu - ich fenomen pochodzi od głuchych ludzi. Jak to wszędzie piszą - Grande Utopia to najlepsze kolumny na świecie, tylko nikt tego nigdy nie słyszał.

Koniecznie weź swoje płyty z domu albo pendrive i sobie posłuchaj.

Nie wiem skąd jesteś, ale jak z południa to omijaj szerokim łukiem MegaHz w Katowicach.

Last edited by kapelli; 09.11.2021, 10:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
          Na Facebook masz grupę dyskusyjną AUDIO-STEREO-HiFi-Hi-END...
          Te grupy to w większości kompletny ściek i strata czasu. W 90% tam są ludzie co salon audio widzieli przechodząc obok salonu Denona w okolicznej galerii handlowej.

Skomentuj

Pogromca mitow - świetnie, że projektujecie i wykonujecie swoje kolumny. Super sprawa!. Sam mam dwie lewe ręce :) więc się za to nie zabiorę, a tak serio to spodziewam się, że trzeba poznać mnóstwo zagadnień, teorii (propagacja fal, rezonanse, elektronika analogowa, sam dobór głośników to nie trywialna rzecz, a jeszcze zrobić dobrą obudowę, itd itd.). Żeby zaprojektować i zbudować kolumienki z których będzie się zadowolonym - mnóstwo czasu i wysiłku na pewno to kosztuje, nie mówiąc że trzeba mieć trochę też narzędzi. Młotek i śrubokręty to za mało Ja Was podziwiam, ale ja już swoich kolumn raczej nie zrobię. Może kiedyś dogadacie się z kolegami w większą grupę, pozyskacie fundusze (crowdfunding?) i założycie małą manufakturę głośników ?!? Ja pytam na forum, bo kto robi kolumny, ten siłą rzeczy zna się na nich dobrze. Poza tym lubię wysłuchać opinii różnych ludzi, każdy ma inne spojrzenie. Pytając na audiostereo_pl czy audio_com_pl dostaję odpowiedzi głównie od handlowców, którzy proponują to co im zalega na magazynie albo to z czego jest największa marża .

piotr f. Facebooka omijam, nie mam tam konta. Większość znajomych też się wypisała z niego.

Skomentuj

kapelli Dzięki za przybliżenie kilku spraw. Jestem z Warszawy, sklepów jest tu mnóstwo, ale wiadomo i tak ostatecznie kolumny trzeba przesłuchać u siebie w domu (ze względu na akustykę). Chodzi o zawężenie liczby kandydatów do przesłuchania i wymianę doświadczeń.

Nie wiedziałem, że Fyne Audio mają aluminiowe kopułki (??). Wydawało mi się, że Klipsch takie stosuje. Fyne Audio są stawiane najczęściej obok Tannoy, jako coś najbardziej zbliżonego.

Monitor Audio - jak lubisz jasne granie to będą OK.
              MA są fajne, ale nie wiem jak się dogadują z Yamahą, część osób twierdzi, że to słabe połączenie.

dynaudio, Castle, Xavian (są często używki w Twoim budżecie na OLX), a to klasa grania zupełnie inna.
              Dynaudio jest mi dobrze znane, Castle i Xavian - tylko z nazwy. Spróbuje się z nimi zapoznać.

Da Ci to Tannoy, swego czasu były polecane do Yamahy, potem odradzane - ot, zasługa dystrybutorów, mówię o serii XT.
              Dystrybutora czy handlowców/sprzedawców?

Posłuchaj KEF i posłuchaj też serii R. Czasem można dostać uzywki R300 i byś miał.
              KEFy mnie kręcą bardzo. Ale ponoć R300 był średni, czegoś mu brakowało??? Takie info gdzieś znalazłem, dopiero R3 jest wysoce chwalonym głośnikiem.

Bardzo chwalone (i niedoceniane głośniki) to Heco Aurora (mają kilka modeli w serii)- koniecznie ich posłuchaj zanim kupisz.
              Znam, ojciec ma Aurory 700 w innym pomieszczeniu. Grają fajnie, są niedrogie i dobre, ale drugich takich samych nie kupię :) Poza tym, tak jak pisałem, mój pokój ma zaledwie 12 metrów.

A jeszcze zapytam, czy znasz KEF LS50? Jeśli tak, co o nich sądzisz? Chodzi o te stare, nie META.

Dzięki!

Last edited by Tweeter2016; 09.11.2021, 12:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tweeter2016 Zobacz posta
                kapelli Dzięki za przybliżenie kilku spraw. Jestem z Warszawy, sklepów jest tu mnóstwo, ale wiadomo i tak ostatecznie kolumny trzeba przesłuchać u siebie w domu (ze względu na akustykę). Chodzi o zawężenie liczby kandydatów do przesłuchania i wymianę doświadczeń.

Nie wiedziałem, że Fyne Audio mają aluminiowe kopułki (??). Wydawało mi się, że Klipsch takie stosuje. Fyne Audio są stawiane najczęściej obok Tannoy, jako coś najbardziej zbliżonego.

MA są fajne, ale nie wiem jak się dogadują z Yamahą, część osób twierdzi, że to słabe połączenie.

Dynaudio jest mi dobrze znane, Castle i Xavian - tylko z nazwy. Spróbuje się z nimi zapoznać.

Dystrybutora czy handlowców/sprzedawców?

KEFy mnie kręcą bardzo. Ale ponoć R300 był średni, czegoś mu brakowało??? Takie info gdzieś znalazłem, dopiero R3 jest wysoce chwalonym głośnikiem.

Znam, ojciec ma Aurory 700 w innym pomieszczeniu. Grają fajnie, są niedrogie i dobre, ale drugich takich samych nie kupię :) Poza tym, tak jak pisałem, mój pokój ma zaledwie 12 metrów.

A jeszcze zapytam, czy znasz KEF LS50? Jeśli tak, co o nich sądzisz? Chodzi o te stare, nie META.

Dzięki!

Fyne mają seasa L18. Pomiary na hificompass to jakiś dramat.

KEF LS50 nie znam, zdecydowanie za małe na moje potrzeby są tak małe monitory.

Skomentuj

Czaruję...
                X