Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Video Show 2022 - pokój DIYaudio.pl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeden z lepszych o ile nie najlepszy dźwięk wystawy a tych, które mi się podobały z całej wystawy może cztery by się znalazły.

OB Piotra zrobiły robotę. Żywe granie, choć kolumny mocno kierunkowe to byly fantastyczne. Stopa perkusji sztos. Barwa brzmienia mój gust.

Fajnie zagrały też Retro Monitory, co prawda inny charakter brzmienia ale było przyjemnie. Duży plus.

Niestety nie wstrzeliłem się w odsłuchy MTM Pogromcy. Ale znalazłem je w szafie i obejrzałem, ładna robota

Miło było poznać Pteterycz tomekk_ i @marian
    mam nadzieję, że do zobaczenia na spocie forumowym

Skomentuj

https://youtu.be/Vh7M_7yrtig

Skomentuj

Drodzy,

Zarząd musi zjeść i rusza w drogę powrotną

… a tak na poważnie. Chcieliśmy wspólnie z Tomkiem tomekk podziękować wszystkim zaangażowanych w organizacje! marian bociek14 Pawel074 seba007 kondrax Pogromca mitow Meteo Micwoj LuSzTi KAPRINT
        W tym roku na prawdę jakość prezentacji przekroczyła nasze oczekiwania. Ilość osób odwiedzających była przeogromna jak również feedback był bardzo pozytywny!

Mam nadzieje, że wszyscy się dobrze bawili!

Dziękujemy jeszcze raz i dozo!!! Audio świry!

Piter!

Last edited by Pteterycz; 30.10.2022, 19:03.
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
          Chcieliśmy wspólnie z Tomkiem tomekk podziękować wszystkim zaangażowanych w organizacje! marian bociek14 Pawel074 seba007 kondrax Pogromca mitow Meteo Micwoj LuSzTi KAPRINT
          Również wszystkim dziękuję :)
          Miło było znów Was zobaczyć, pogadać, pośmiać się... no i wypić piwko

W tym roku, jeśli chodzi o organizację i wystrój pokoju, była to najlepsza nasza wystawa.
          I myślę że nie tylko ja tak uważam.

Na temat dźwięku odgród i retro monitorów niech wypowiedzą się odwiedzający.
          Ja tylko mogę napisać, że przed wystawą nie byłem pewny czy odgrody zagrają w tym pokoju i że retro monitory zagrają lepiej (bo słyszałem je na spocie i oceniałem je wysoko)... a okazało się że było odwrotnie.
          Jednak "magia pomieszczenia" robi swoje.

Była też jedna niespodzianka od PM, ale to już nie w tym temacie

A teraz coś o innych pokojach.
          Ogólnie było jak zwykle, w większości pokoi muzyka była "słaba". Trzeba było dłużej posiedzieć i poczekać na coś "normalnego", lub wrócić ponownie później.
          W tym roku nabiegałem się po tych schodach strasznie, aż dostałem odciski
          Na kilku piętrach byłem chyba z 10 razy.

W tym poście nie będę się rozpisywał.
          Zacznę od tych pokoi w których mi grało:

4 najlepsze zestawy.
          I kolejne:

Tutaj też grało, duży woofer (chyba Seas) + wysokotonówka.
          Akurat grała Patricia Barber z płyty Live In France... moja ulubiona płyta, miękka kanapa, można było odpłynąć :)
          Niestety nie mam zdjęcia od frontu:

W Haiku Audio natrafiłem na hipnotyzującą muzykę, Moritz Von Oswald, Nils Petter Molvaer.
          Też fajne granie. Kolumny to Klipsch Heresy.

A tu konstrukcja na której pierwszy raz nie wkurzała mnie Adel.
          Na basie to chyba STX-y:

No i oczywiście Tuby :)

U Muzga też grało spoko. Dla mnie może trochę za jasno, ale bardzo precyzyjnie.

Na narodowym najlepiej grały te trzy zestawy:

Jeszcze któreś Magico, ale nie mam zdjęcia.
          + to maleństwo:

W Golden Tulip nic mnie nie zachwyciło.
          Niestety na odsłuch kolumn Estelon nie weszliśmy... ludzie upchani jak sardynki.

Wizualnie podobały mi się te monitory:

Te klocki:

Oraz te kable:

A teraz rozczarowanie wystawy:

W poprzednich latach te kolumny jak i inne modele tej firmy grały w Golden Tulip. Podobały mi się.
          Niestety w tym roku nie dałem rady tego słuchać.
          Dźwięk był za jasny a przez to męczący.

Last edited by marian; 02.11.2022, 12:20.

Skomentuj

Cześć
            Chciałem podziękować za AVS 2022 wszystkim którzy przyczynili się do pokoju diyaudio.pl. Dziękuję za wspólne 3 dni razem.

​​​​​​
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Na temat dźwięku odgród i retro monitorów niech wypowiedzą się odwiedzający.
              Ja tylko mogę napisać, że przed wystawą nie byłem pewny czy odgrody zagrają w tym pokoju i że retro monitory zagrają lepiej (bo słyszałem je na spocie i oceniałem je wysoko)... a okazało się że było odwrotnie.
              Jednak "magia pomieszczenia" robi swoje.
              To się wypowiem, skoro jest zaproszenie
              Najpierw słuchałem odgrod z 15 min, za kilka godzin monitory. Obie konstrukcje podobały mi się wizualnie, choć monitory bardziej. Naprawdę świetnie wykonane. Dźwiękowo odgrody nie przypadły mi do gustu. Widzę jasną szerokopasmówkę to od razu w głowie ta otwartość na średnicy się włącza ale tego niestety nie było, średnica była stonowana uzupełniona wysokimi tonami również w podobnej, stonowanej ilości. Za to całość była dla mnie zalana basem, troszkę rozlazłym niestety. Może w większym pomieszczeniu jest ok, ale na AVS było jak było. Puściliście Panowie jeden z utworów z perkusją...nawet usłyszałem...puść reklamowy kawałek...ale to nie było dobre dla mnie. Werbel trochę ginął, całość zalana rozlazłą stopą - to nie było naturalne granie. Perkusję akustyczną mam w domu, syn sporo gra, więc porównuję do instrumentu.
              Monitory zdecydowanie bardziej mi się podobały. Przyjemna, lekka średnica, delikatne, szczegółowe wysokie tony - zestaw pewnie bardziej docenia się w dłuższym odsłuchu. Osobiście wolałbym trochę więcej otwartości ale w 15 minut to ileż można posłuchać do oceny. Jedyne pasmo, które wychodziło trochę na wierzch to bas - miejscami było go dla mnie za dużo. Nie wiem czy się nie mylę ale chyba słuchacie sporo cięższej muzyki - tutaj rzeczywiście taka prezentacja ma zalety. Stopa trochę podkreślona i nie robi się jazgotu na reszcie. Fear of the dark brzmiał bardzo dobrze. W innym pokoju słuchałem dużych monitorów ATC również na średniotonowej kopułce i bas nie wychodził tam tak na wierzch, natomiast było go dobrze czuć. Ale wykonanie monitorów świetne. Kupiłem kiedyś za małą kasę stare monitory trzydrożne na Scanach, również z kopułką na środku. Głośnik niskotonowy już nie bardzo się nadaje do użycia ale reszta super, więc może zainspiruję się Waszymi retro monitorami ale na jakimś tanim wooferze.
              Mam jeszcze małą uwagę co do przebiegu odsłuchów. Wiem, że wszyscy się tam znacie i to taka trochę okazja do spotkania dla Was. Ale naprawdę głośne rozmowy non stop bardzo obniżają poziom prezentacji i utrudniają odsłuchy zwiedzającym. Nie odbierajcie tego jak "policzek" ale dobrą radę na za rok. No chyba, że ja tak trafiłem akurat. Jestem po stronie DIY i powodzenia w dalszych konstrukcjach

Skomentuj

tak podsumował pokoj szymon faber

"Poniżej chyba jakieś cuda techniki użytkowej DIY, poziom adekwatny do wyglądu. Grania tam nie uświadczyłem. Na pocieszenie dodam, że Klipsch brzmiał sporo gorzej Myślę, że lepiej te środki przeznaczyć na zakup gotowych kolumn z lat 90-tych i troszkę się podszkolić.

http://szymonfaber.pl/?p=2478

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                  Tak tylko prześledziłem na szybko to chyba temu Panu nic się nie podobało. Gdy zrobi choć kilka swoich konstrukcji i wysłucha opinii innych to będzie bardziej "wstrzemięźliwy" w słowach

Skomentuj

Ten Pan jakoś ani zdania nie napisał o audiostereo pokoju, i czy on czasem nie jest z "branży"...
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

"Poniżej chyba jakieś cuda techniki użytkowej DIY, poziom adekwatny do wyglądu. Grania tam nie uświadczyłem. Na pocieszenie dodam, że Klipsch brzmiał sporo gorzej Myślę, że lepiej te środki przeznaczyć na zakup gotowych kolumn z lat 90-tych i troszkę się podszkolić.

Niczego więcej po nim się nie spodziewałem. Jak widać nawet w DIY widzą konkurentów .

Skomentuj

Spodziewałeś się po szymonie czegoś innego?

Zdarza mi się, że zgadzam się z jego poglądami ale tym razem kompletnie nie podzielam jego zdania.
                        Zresztą nie od dziś wiadomo, że szymon ma ścisłe powiązania z S16Hz i od dawna pracuje na korzyść tej marki widząc w każdym (oprócz Wilsona) konkurenta dla S16Hz próbując eliminować swoimi opiniami każdego ( nawet DIY ) kto może im zepsuć pozycję na rynku.

Za to całość była dla mnie zalana basem, troszkę rozlazłym niestety. Może w większym pomieszczeniu jest ok, ale na AVS było jak było. Puściliście Panowie jeden z utworów z perkusją...nawet usłyszałem...puść reklamowy kawałek...ale to nie było dobre dla mnie. Werbel trochę ginął, całość zalana rozlazłą stopą - to nie było naturalne granie. Perkusję akustyczną mam w domu, syn sporo gra, więc porównuję do instrumentu.

Jak widać opinie są podzielone, ponieważ absolutnie się z tym nie zgodzę. Uważam, że odpowiedź basu i jego jakość była topowa na tej wystawie. Był szybki "kick", brzmienie było bardzo poukładane i przede wszystkim kolumny odnalazły się niemal w każdym repertuarze. Utwór Vader - Wyrocznia jest bardzo wymagającym repertuarem a odgrody wybrnęły z tego niemal wzorowo.
                        Porównywałem z innymi pokojami i w niektórych prezentacje były po prostu zalane, dudniące i głowa bolała po kilku sekundach słuchania.
                        Nie piszę tego ze względu na "podlizanie" się kolegom z forum i tzw. klepanie sie po plecach tylko uczciwie dzielę się opinią, że był to dla mnie TOP wystawy. Oczywiście to nie znaczy, że w swojej opinii nie masz racji, po prostu inaczej odebraliśmy brzmienie odgród.
                        Retro Monior wypadł również pozytywnie, fajne niemęczące granie, mógłbym je mieć u siebie na wieki wieków amen ale jednak wybrałbym odgrody.
                        Niestety nie ocenię MTM od Pogromcy, bo nie natrafiłem na nie. Tzn natrafiłem ale...leżały w szafie :)

Kolejny plus to taki, że w pokoju chłopaki puszczali różnorodny repertuar. Już miałem serdecznie dość tego, że niemal w każdym pokoju serwowano jednostajny repertuar tak, jakby te wszystkie zestawy głośnikowe były przeznaczone do jednego gatunku muzycznego. Wchodzę do pokoju gdzie grały Aida Acoustics DIAVOLO, widzę ogromne, ponad 2-metrowe zestawy głośnikowe z 15 calowym wooferem a repertuar to utwór gdzie najniższe dźwięki to pstrykanie na palcach. Nie tędy droga. Kilka razy wracałem do tego pokoju, by trafić na coś zupełnie innego ale bez skutku. Lubię jazz i muzykę akustyczną skupioną na wokalu, fortepianie czy gitarze akustycznej ale chciałbym usłyszeć też coś innego a nie zwykłe poplumkiwanie.

Te zestawy natomiast były dla mnie największą porażką :

Żeby stworzyć zestawy na tak dobrych przetwornikach i to spartolić, trzeba się mocno postarać - jeden wielki syk, uszy aż krwawiły. Średnica? Jakby jej nie było.
                        Dla mnie brzmieniowa porażka

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta

Te zestawy natomiast były dla mnie największą porażką :

Żeby stworzyć zestawy na tak dobrych przetwornikach i to spartolić, trzeba się mocno postarać - jeden wielki syk, uszy aż krwawiły. Średnica? Jakby jej nie było.
                          Dla mnie brzmieniowa porażka
                          Może nóżki rezystorów przycięto o milimetr za krótko, co spowodowało ten, jeden wielki syk...

https://highfidelity.pl/@main-4061&lang=

Skomentuj

Nie wierzę...co się przeczytało, to się już nie "odprzeczyta"...

Skomentuj

Podzielę się z wami jednym spostrzeżeniem.

Z tegorocznej wystawy zapamiętają mi się dwie rzeczy.

Po pierwsze byłem autentycznie zaskoczony jak niewiele zestawów na całej wystawie dało się słuchać. Większość była nie to że średnia. większość grała zwyczajnie źle. Zestawy wyrzucały mnie z pokoju po kilkunastu sekundach. Ostre, świdrujące uszy strojenie. Do tego stopnia, że jedne monitorki brzmiały jakby TW HDS był podłączony w ogóle bez zwrotnicy. Albo taka moda, a ja nie dorosłem, albo nic z tego nie rozumiem.

Po drugie największe, najdroższe systemy w wielkich pokojach - albo nie dało się posłuchać, bo jazgot subwooferów z permanentnie otwartych drzwi no i rozmowy sprzedawców przekrzykujących muzykę skutecznie to uniemożliwiały, albo akustycznie pokoje robiły wielkie echo, więc zamiast słuchania super systemu słychać było kościelne nagłośnienie. Organizacyjna klapa za pół miliona.

A u nas w pokoju, jak to zwykle u nas. Fajne granie, dobra muzyka i ciepła atmosfera. Dzięki za wszystko :)

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
                                Bardzo proszę nie poruszać tematów personalnych. Skupmy się na technicznych aspektach. Dziękuję. Treści zmoderowałem.
                                Last edited by tomekk_; 02.11.2022, 13:02.

Skomentuj

Jak dla mnie takie stwierdzenia zachodzą na czepianie się gdy brakuje sensownych argumentów... I nawet nie chodzi tu o tego pana konkretnie, tylko gadki w stylu "wygląda źle = działa źle" nie budzą zaufania i nie świadczą zbyt dobrze o kompetencjach komentującego. Gdyby napisał cokolwiek więcej to jeszcze można by było się odnieść, ale... Już nawet nie mówię o długich wywodach czy jakichś dokładnych opiniach, ale kilka słów typu "grało płasko" "nie ma sceny" czy coś podobnego zupełnie zmienia odbiór. A tak to skrytykować aby skrytykować i nic poza tym...

Skomentuj

Hejka, jak zawsze wspieram was telepatycznie, i zawsze obstawiam że DIY ma sens. Tak trzymać Panowie!! Parę rad mam dla Was, Delegujcie jedną osobę która prezentuje zestawy, im mniej Was w pokoju tym lepiej dla zwiedzających. Otwierajcie okna, zaduch nie jest Waszą winą, ale przy tylu zwiedzających ciężko się oddycha w tych "kazamatach" w Sobieskim. Krytykę przyjmujcie z pokorą, niech będzie budująca, życzę powodzenia, jeszcze lepszych konstrukcji i większych pokoi na AVS !!!!

Skomentuj

w pokoju audiostereo bylo tylko z 6 osób jak bylem do was się nie mogłem wepchnąć (duży jestem ) ale naprawdę wejść nie mogłem bo było pełno dlatego nie sluchałem w tym roku za to szukałem opinii
                                      ale tak tu jak i na audiostereo komentarzy słuchających mało
                                      większą wrzawę wywolał komentarz Szymona :)

on jest tendencyjny zawsze ale z 16hz już skończył :)

podobał mi się pomysł skladanego systemu z waszych kolumn wzmaka Tomka i daca Konrada
                                      napiszcie przynajmniej jak wypadl ten system i czy warto było

Skomentuj

Panowie,

dziękujemy za słowa wsparcia, rady, komentarze, a nawet stosowna krytykę. Miłe widziane.

Wracając do samego pokoju, jak wiecie to nie jest nasze pierwsze AVS i w tym pokoju jest wiele mankamentów z którymi walczymy co roku.

Wentylacja praktycznie nie istnieje, wiec otwieraliśmy wspomniane okno ale po czasie robiło się mega zimno. Wiec było to cykliczne…

Osoby „obsługujące” pokój były praktycznie dwie ja i Tomek, wymienialiśmy się tylko na jedzenie. Wiec większość chłopaków albo stała na korytarzu albo zwiedzała wystawę. Faktycznie denerwujące jest gadanie za uchem gdy chciało się skupić na muzyce ale… mieliśmy na prawdę tłumy osób odwiedzających i 50% zadawała multum pytań dot. konstrukcji więc to z nimi głownie rozmawialiśmy. Na początku wychodziliśmy na korytarz ale działo się to za często… Przychodzili po kilka razy i nie mogli wejść do pokoju (stad ten zaduch :) )

A propos tego jak grało w pokoju nie będę się wypowiadał bo mogę być mało obiektywny, aczkolwiek słyszałem co było i nigdy nie powiedziałbym, że było złe! Za to opinie setek ludzi którzy wychodzili z uśmiechem na twarzy i gratulowały dobrego grania była masa. Także, jak widzę komentarz „znanego” krytyka audio, który opisuje się, że jest rzetelny bo wszystko krytykuje to w ogóle mnie nie rusza. Dla niego zagrały tylko małe monitory na szerokopasmowcu? No proszę Was… logiczne, ze pokój się nie wzbudzi bo nie ma od czego.

My sie dobrze przy tym bawiliśmy i to najważniejsza! Dzięki za wsparcie! :)
                                        Last edited by Pteterycz; 04.11.2022, 09:42.
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

kupa skrzynek połączonych plątaniną kabli , a gdy mają drewniane wstawki to musi być audiofilsko .
                                          https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                                          :D

Skomentuj

Czaruję...
                                          X